Erik Berggren 17/2-2015

Igår så stod det banhoppning på schemat, något som var OTROLIGT givande både för mig och herr häst, istället för att hoppa fram på enstaka hinder för att sedan sätta ihop det till en bana så började vi med att hoppa banan direkt, det var oroligt GIVANDE och jag rekommenderar alla att göra så ibland. Igår så red jag jättebra och hästen gick jättebra, var mjuk och avslappnad från början och jobbade igenom hela kroppen. Jag joggade fram länge även efter att de andra börjat galoppera och lossade honom bara så han var mjuk, när det satt som ett smäck i traven så gick jag över till galopp. Där var han med jättefin, mjuk och lyssnade bra även om han som sagt alltid har en räv bakom örat.

Eftersom att jag och Liberty ska tävla i helgen så fick vi inte hoppa högre än 70 cm, vilket pappa med fick göra så tji på det. Nu ligger vi på samma nivå.

Banan vi började hoppa och sedan hoppade 2 gånger var väldigt svår på sitt sätt, de var blandade av stånd både relaterade och långa samt korta avstånd. Vi hoppade även hinder på spåret något som hästarna kunde tycka var lite mystiskt. Liberty han tyckte det bara var spännande.  I varje fall så var bana ett så att vi började på en oxer, följt av linjen, här var det 24 meter så alltså 6 galopp språng emellan. Liberty tyckte hörnet var läskigt som var bakom nummer 3 så han vart lite knepig där men kontinuerlig ridning fick oss över men han var lite misstänksam. Hinder nummer 4a och 4b var en tvåkombination, här flöt det på riktigt bra och jag behövde bara hänga med och hästen hoppade fina språng. Nummer 5 var det en oxer ute på spåret, Liberty tittade inte ens på det utan sa “nej men titta mamma ett hinder, vad roligt.” Studsade över som en glad liten gummiboll i vanlig ordning. Nummer 6 var linjen åt andra hållet och den här gången så vart det mycket dragningskraft ned emot stallet då vi hoppade åt det hållet. Fick ta igenom halvhalterna fram till hinder 7 och sedan följa med, då vart det något knasigt där för jag tog igenom halvhalten för mycket vilket fick han att hoppa lite knepigt, han ålade sig liksom över utan att riva hindret. Han var i bommen dock och vart förstås skitsur på sig själv, söt häst. Nummer 8 var oxern och här var hörnet precis bakom ungefär, så hästen vart typ “det är ett monster där, ser du det mamma???” Själv så höll jag bara om och han hoppade fint över.

När vi hoppade bana 1 andra gången så gick allt bra fram tills sista hindret där jag slappnade av och flyttade benet för en millisekund vilket slutade i en tvärnit och jag gjorde en snygg volt och landade emellan hindren på fötterna. Hästen tittade på mig och vet ni vad han gör? Det första han gör är att börja äta på den bakre bommen… Alltså hur personlig och söt häst? Sedan tittade han på mig under luggen och såg riktigt skyldig ut det skrek liksom om honom “förlåt mamma det var inte meningen att du skulle åka av”.  Men som den lilla räv han är så drar han ju ned huvudet när han stannar, så han är lite lagom svår att sitta kvar på. Vi kom om igen och då hoppade han fint, men han kändes väldigt avvaktande på hindret och extra uppmärksam. Tror han skärpte sig lite där. Kan även tillägga att vi fick en väldigt dålig väg fram till sista hindret första gången, så det ihop med att jag tappade skänkeln/flyttade skänkeln för en sekund gjorde att modet svek honom och han stannade.

Summan av summarum: Erik tyckte att jag ramade om honom bra, dock så höll han med om att jag fortfarande slappnar av i slutet av banan. Jag måste rida ordentligare vägar och verkligen rida över hindren utan att lägga in volter. Jag måste rätta galoppen bättre och förstås INTE sabba för honom innan hindret.

Hästen gör rätt om jag gör rätt.

Vi hoppade även en annan bana, bana 2 var bara 5 hinder men det var lite svårare, det här låg med på 70 cm. (Låga höjder men bra träning). Han hoppade hinder 1 fint, svängde upp emot hinder 2 där jag tappade benen och det blev tvärstopp, satt dock kvar, fick sedan rida om, andra gången tog jag i honom precis innan hindret så blev tvärnit. Tredje försöket så hoppade han fint efter lite övertalning med rösten. Resten av banan flöt på bra fram tills linjen som var hinder 4-5, hoppade 4:an men gled ut på sidan av 5:an, gjorde om det igen med samma resultat. Tredje försöket och det gick vägen.

Här vid sista banan var han otroligt taggad och gick och lät som en blandning av gris och Darth Vader. Galopperade igenom kroppen och vart lite snabb, de var i mina ögon lite för snabbt. Men Erik sa att det var en perfekt galopp för höjden på 70 cm.

Sedan så fick vi jogga av och han var superbärig och stark i kroppen, travade av i friskt jogging tempo och avslutade med ett par varv på nästan långa tyglar där han joggade igenom kroppen och bar sig själv helt själv. Satt sedan av och skrittade honom för hand, vilket resulterade i massa pussar och gäspningar (Liberty gäspade). Trött i huvudet och tassarna men fin i kroppen.

Hade mer än gärna ridit honom idag, är säker på att han är lite trött och har massa slaggprodukter i kroppen och träningsvärk.  Men tänkt vad välriden och mjuk han ska vara idag, åhh vad jag önskar att jag fick rida honom varje dag och äga honom.

Igår fick jag även mina pengar om jag har räknat rätt så på lördag ska jag in och köpa tränset åt honom. Blir ett Freston från Hööks med brett nackstycke, kommer/ska invigas på söndag.

Summa Summarum är att jag red bra, men fick en avsittning, behöver rida bättre emellan hindren. MEN det positiva är att min skänkel var jättebra, handen var jättebra, jag red honom noggrant på uppvärmningen och fick honom bärig och fin. Behöver ha mera galopp och bättre kontroll i den galoppen. Hästen var lika fin som vanligt och vi fightades ihop. Jag och min fina LUS.

Kärlek till min LUS <3.

//Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *