Att köpa häst en krånglig historia!!

Som ni vet så letar vi efter en häst att köpa, en alldeles vanlig häst med ett huvud, en kropp med fyra ben och en svans längst bak. Som ni kanske också vet så finns det massor av sådana hästar till salu på exempelvis hästnet. De finns av alla sorter, bruna, vita, fläckiga, små, stora, fina, fula, tjocka, spinkiga, långa, korta, billiga, dyra och så vidare. Men nu har det visat sig att det inte var så lätt som jag trodde att hitta en häst som uppfyller våra ganska elementära krav.

Första provridning 27/5. Häst nr 1. Hästen vi åkte och tittade på var ett sto (165 cm och väldigt feminin), men det var en total felbedömning. Den hade vi lika gärna kunnat låta bli att åka till, nervig som bara den, vinglig, het och superkänslig. Alltså inget för oss.

Häst nr 1


Nästa häst
som vi skulle tittat på fick vi inte ens kom och titta på 12 timmar innan vi skulle åka kom det ett SMS som löd ”Hej, tänkte bara meddela att ni inte behöver komma imorgon. Jag och min man har tagit beslutet att han får stanna hos oss”. Fy sat*n vad besviken man blev, viss förståelse för säljaren finns men 12 timmar före :-(.

Denna fick vi inte ens köpa


Andra provridningen 10/6.
Häst nr 2. Den hästen som vi tittade på nu var en häst som både Malin och framför allt jag föll för. Han var (är) en ganska stor häst (179 cm) men väldigt snäll, supersocial, säker ute, inte tungriden, svarar på hjälperna, lagom egen motor, trevlig galopp. Sedan så får man höra av den person som man frågat om råd, att den hästen kan ni inte köpa. Den är för svår för er att rida ihop, han kommer att gå sönder inom 6 månader. Detta får man höra utan att personen ens sett en film på hästen än mindre sett hästen. Lite besviken blir man allt på den inställningen. Person nr två som vi har som smakråd vill i alla fall se film innan några råd gavs, stor heder åt denne. I fortsättningen kommer vi vara försiktiga med vilka vi frågar om råd.

Häst nr 2


Tredje provridningen 10/6.
Häst nr 3. Den här hästen som vi nu provade samma dag som ovan var något mindre (165 cm) än nr 2 även han var fin och supersnäll, men inte alls lika social som nr 2. Ägaren red fram honom åt oss så han var uppvärmd när vi skulle provrida, jag fick rida sista av oss. Maken till slö och ouppmärksam häst har jag inte ridit förr, till och med Nisse på Hamre Ridskola har racer fart i sina ben jämfört med vad den här presterade. Han bara gick och slöade med huvudet hängande ungefär som om han var jätteledsen på sitt liv. Det fanns liksom ingen go i honom och absolut ingen egen motor. Provade även att ta några skutt på ett 80 kryss med honom men det blev ingen skillnad, han bara lufsade på och tyckte att livet var skittråkigt. Senare har jag studerat filmen som jag tog när ägaren red fram honom och har nu full förståelse för att han inte tycker det är roligt att bli riden. Hon matar in 5 cm långa sporrar i sidorna på honom i varje steg han tar detta i skritt, trav & galopp. Inte konstigt att han var fullständigt skänkeldöd, stackars häst. Rådgivare 2 trodde säkert att det skulle gå att få denna häst att bli gladare och piggare.

Häst nr 3


Fjärde provridningen 17/6
. Vi tog en runda till och meningen var att vi skulle prova både häst nr 2 & 3 samt en 4:e häst. Tyvärr så är häst nr 2 just nu utlånad till en fodervärd och denna satte sig på tvären gentemot att ägaren skulle få ”låna ut” hästen för provridning så detta blev inställt med kort varsel. Fodervärden hade meddelat ägaren att hon skulle inte godkänna någon skada om det visade sig något på besiktningen som skulle göras den 28/6 då fodervärds avtalet tar slut. Ingen skugga skall dock falla på ägaren av hästen, hon var uppriktigt ledsen för detta när hon ringde. Vi fick inrikta oss på häst nr 3 & 4. Häst nr 3 var även denna gång osadlad, vilket är bra då man får se hur hästen beter sig i boxen vid den dagliga hanteringen. Den här gången så fick jag rida fram honom och det var väldigt stor skillnad mot förra helgen när jag red honom, idag var han pigg och verkade vara tillfreds med sin tillvaro. Han hade ett väldigt skönt driv i stegen redan i skritten, mycket positivt. Traven var också betydligt bättre, inga större problem att få igång och mera glädje i hela hästen. Galoppen var dock lite svårare att få till ingen skugga skall falla på hästen utan det problemet får jag ta på mig. Provade även ett litet skutt på ca 50 cm på två av varandra följande hinder. Den här gången så blev han jätteglad och verkligen drog mot hindren, tyvärr så missade vi lite på andra hindret. Det var helt klart mitt fel när vi tittat på filmen. Jag bromsade honom lite för mycket mellan hindren och han satte ned ena framhoven precis på bommen. Den här gången så kändes han som en klar köpkandidat, problemet som återstår är väl att försöks komma överrens med hans ägare. Jag tycker att han var lite väl dyr ställt i relation till andra hästar med bättre kvalifikationer. Får se om det går att förhandla lite med ägaren.

Sofie på häst nr3

 

Femte provridningen 17/6. Häst nr 4. Ett jättefint sto född 2005, som hoppar som en gud. Tyvärr inget för oss tre då hon var lite för känslig och hade svårt att acceptera flera olika ryttare. Jag avstod från att prova henne då Sofie som provade efter Malin kände att hästen inte gillade ryttarbytena. En jättefin häst som troligen skulle passat oss om ett par tre år då hon blivit lite äldre.

Häst nr 4 ägaren rider

Fortsättning följer 🙂

//Anders

Söndagens Bravader!

Igår var vi ute på äventyr och provred 2 stycken hästar, den första har vi varit hos tidigare men då var det helt totallt inte vår typ av häst, igår var det 100% bättre och ja vi kommer nog köpa honom, den andra var för grön så det blev det inget av med. Så nu sitter jag här och väntar på att pappa ska höra av sig om hur det blir så jag kan ge litet mera vettig uppdatering här/pappa kan ge litet mera uppdatering här. Han hör ju inte av sig heller när man sms:ar vilket han kunde ha gjort.

Jaja, vi får vänta och se helt enkelt om det behagar komma ett svar, han har ju mycket på jobbet just nu. Annars får jag skicka ett senare, efter lunch eller något.

//Malin