Niklas Lindbäck och Mr Pooh

Just nu rider Niklas och Mr Pooh i terrängmomentet, det är så himlans roligt och se hur han rider. Lungt och fint, mycket vacker ridning.

De ligger hittills på 9:e plats, HEJJA SVERIGE. I lag ligger SVERIGE på 2:a plats.

Mr Pooh höll på att gå omkull på sista hindret men litet tur så kom han faktiskt runt utan att stupa på huvudet. Snacka om bra ekipage.

//Malin

Fälttävlan!

Tycker faktiskt att trots att det är så pass mycket skador och omkullridningar i fälttävlan så kan man aldrig i stort sett skylla på hästen i detta moment, det handlar helt enkelt om att man som ryttare måste rida och inte åka med enbart. Visst även fast man har en väldigt rutinerad häst eller som ryttare är rutinerad så måste man fortfarande rida ordentligt och inte bara hoppas att hästen ska klara ut det åt en. Tar man för mycket till givet så blir det som det blir, helt enkelt. Helst skulle jag vilja se mera ridning av fälttävlans-ryttarna speciellt på högre nivå, för vissa rider som skit, sitter och sparkar och drar. Bromsar kraftigt mot hindret eller driver på som en vilde. Rider ur balans, och nej USCH. OS är det bästa av det bästa creme de la creme och vad får man se? Hafsig ridning blandat med riktigt fina rundor.

Jag vill fortfarande rida fälttävlan men då ska det vara med bra förutsättningar för både häst och ryttare och inte enbart vara för att rida för att vnna. Man ska ha tydliga mål och rida utefter dem och inte hafs rida för att försöka rädda laget eller vinna. OS är inte allt folket för mig går hästens välbefinnande framför att rida som ett jävla as. Finns så mycket bättre ryttare som inte tävlar OS än dem som gör. Nej Fälttävlans OS är helt klart inte en hitt i mina ögon. Alla ryttare tänk om och tänk rätt.

Men samtidigt tänker jag inte dra med alla ner i ett mörkt hål och helt ta avstånd från denna gren, eftersom att jag själv vill ut och rida det någon gång i framtiden, vissa ryttare rider väldigt bra och ska ha massor av beröm för det. Speciellt våra svenska ryttare har gjort en riktigt bra insatts idag och är riktigt stolt över att kunna säga att jag är en svensk ryttare. Sitter fortfarande och väntar på Mark Todd som är en stor förebild för mig, sedan finns det andra med men de är självklart inom hoppning och Dressyr. Älska ridsportens ljusa sidor med fnatastiska ryttare och hata alla människor som rider som om de aldrig har suttit på en häst förut. Men de visar ju vad man inte ska göra som ryttare oavsett gren.

Niklas Lindbäck och Mr Pooh ÄLSKA DETTA EKIPAGE <3

//Malin

Fälttävlans OS

Kollar på fälttävlan hittills ligger en Svensk på en tredje plats med allas vår Ludwig Svennestål i sadeln, Sara Algotsson rider just nu och man hoppas ju på att hon ska knipa en 2:a plats med, utan att putta ner våran andra svensk på en 4:e plats.

Ser mycket beundransvärd ridning men cokså en del dålig, 7 stycken har åkt i backen, men inga värre skador. Fast finns dock en ryttare som jag kom att hata, red en 9 årig valack som verkligen var super sjyst och hoppade allt, höll på att gå omkull på flera ställen och till och med blödde ur munnen. Men självklart fortsätter denna människa att rida. “Its all about the team”. Han hette Mark Barouc och står inte högt upp på min lista av ryttare just nu. Han red för lagets skulle säger dem men jag tror fan han gjorde det för att plåga hästen. Börjar hästen blöda sitter man av/avbryter och slutar att rida och tar ut en veterinär. Det hör till allmänt hästvett som borde vara inprentat i en ryttare/hästägares hjärna oavsett om de är på hobby-nivå eller proffs-nivå.

//Malin

Hemligheter på gång

Sitter och testar i PS på litet saker som ska komma upp senare i höst. Vi har bestämt oss för en sak som kommer påverka bloggen väldigt mycket, kommer bli riktigt skoj.

Har fått en ide om hur jag ska lägga upp det men vi får väl se sedan. Pappa ska med få vara med och bestämma ;). Men så länge får det se ut så här (kommer bli ändringar för att passa ;)):

 

//Malin

Höstshopping

Har som ni ser skrivit upp en lista på vad jag ska köpa i höst.

Ridstövlarna: Är jag helt 21000000% säker på att jag ska köpa, det är de viktigaste inköpet som ska göras. Kommer behålla mina andra i varje fall tills de går sönder.

Stibyglarna: Ska köpa ett par SOFT UP som jag ska ha när jag rider på ridskolan/helgerna för att förhindra framtida problem med knäna. På skolan tänker jag inte ha dem då det lätt blir krångel med allt sådant och det försvinner. kan abra inte bestämma mig för om jag ska köpa rött eller vaniljvit. Tror mera på röda då de sticker ut mera och passar ihop med det andra jag ska köpa.

Ridhjälm: Ridhjälmen är en Uvex

Dagens bravader!

Idag har vi varit ute på äventyr och försökt fånga en fjording och ställa in den i hagen, så då har man gjort dagens goda gärning. Det gick dock inte att få in den då den slet sig och sprang iväg och ställde sig utanför en hage med andra hästar. Så där får den stå nu tills personen som hade morgonjouren kommer ut och fångar den med ett grimskaft.

//Malin

Kavaj letande

Har kollat efter en Kavaj nu ett tag inför hösten, vill ha en sådan och nu finns det riktigt snygga. För jag vill ju hoppa litet P&J och vara med på ridskolans “kombinationstävlingar” och ja då behövs en outfit som är snygg. Kavaj har jag länge tänkt köpa och nu när Hööks har en riktigt snygg Spooks-Kavaj copycat version så ska jag slå till i höst.

Spooks kavaj kopia

Den här ska jag investera i till hösten men självklart i Marinblå så den matchar min outfit. Kommer bli grymt snyggt på mig och skäckponnyn (kan ni gissa vilken? :D) Som ni kommer få se sedan. Den är riktigt snygg och kommer bli helt perfekt ihop med denna kavaj.

//Malin

 

Hur jag vill ha hästen när jag rider

Tänkte jag skulle skriva hur jag vill ha hästen när jag rider, litet intressant inlägg kanske?

Det som är viktigast för mig när jag sitter upp och börjar skritta fram, är en häst som lyssnar både framåt och tillbaka, den ska redan vara känslig för vikthjälperna och inte hänga i handen. Huvudet ska vara lågt nedåt framåt och den ska skritta energiskt och man ska känna bakbenen vara med på ett hörn redan nu. När man har skrittat fram (vilket jag vill göra i ca 20 minuter då är hästen igång ordentligt) så kortar jag tyglarna och börjar känna av litet vad jag har den, men inte så mycket då den troligen fortfarande är stel och inte helt igenom efter uppvärmningen. Börjar flytta den och ställa litet krav men inte överdriver mycket, ser till så att den är mellan hand och skänkel och sedan börjar jag så smått att öka och minska (utan att det syns tydligt, men för att känna att hästen är med på noterna) och lägger litet volter och flyttar i hörnen. Kan även försiktigt överböja hästen några steg så att det släpper litet i sidorna men inte mer. Sedan börjar jag att trava fram och göra precis samma sak här, undviker dock att sitta ner och rider istället lätt i början. Här kan jag dock flytta litet mera och ställa den litet mera i volterna och hörnen samt flytta ut och in bakdelen en del från spåret. Ökar och minskar nu även litet mera så att det blir synligt för blotta ögat. Jobbar inte hästen ännu då jag vill få fram den ordentligt och därför börjar jag att galoppera, står här i lätt sits och sitter inte ner, försöker få hästen att gå framåt och bli rund och fin. Kör den upp huvudet här så sätter jag mig dock ner och rider ihop hästen i några språng för att sedan ställa mig upp igen och fortsätta galoppera, tänker mycket framåt i detta läge och inte så mycket på var hästen har huvudet. Sen så ska den ridas mest på yttertygeln annars blir det bara PANNKAKA för mig.

Sedan efter galoppen så börjar arbetet, det är här jag börjar ställa stora krav på hästen, men självklart utifrån var den befinner sig för dagen. Ibland kanske den har en bra dag och ibland en mindre bra dag. Det märker man först när man suttit upp på hästen och börjar rida fram.  Jag börjar i vilket fall som helst sitta ner här och rida in bakbenen under hästen, samtidigt som hästen inte får bli hängande i handen, det ska vara ett fjäderlätt tryck i bettet men samtidigt ska jag som ryttare ha en väldigt stadigt och gummibands liknande stöd i tygeln så att det tillåter hästen att bli som jag vill  ha den. Nu vill jag känna hur hästen arbetar med rygg och bakben samtidigt som den har kommit ner i en djupare form, låter den här vara i den form som den tycker är bekvämast och jobbar istället med böjning och sidförflyttningar tills det släpper, är hästen extra mjuk idag och flyttar fint mm så ställer jag litet högre krav och plockar upp formen på den så att den får jobba hårdare och arbetar mycket med halvhalter och rytmen. Fortsätter att flytta och böja hästen, rakställer och böjer åt andra hållet och rider sedan rakt fram, kanske flyttar litet mera och gör en halt mitt i alltihopa.

När jag känner att det går som bäst avslutar jag, rider på framåt samtidigt som jag uppmuntrar hästen att söka sig neråt och framåt och ta samma fjäderlätta stöd i bettet, den får inte hänga här heller. Då gör jag mycket halvhalter och fortsätter sedan med att rida framåt. Sedans ger jag den halvlånga tyglar och joggar runt i samma form några varv och avslutar med att  låta den skritta på framåt med energiska steg i skritten och ger den sedan långa tyglar.

 

Det som är viktigt är självklart att sätta sig in ur olika hästar rids, hur de är byggda och vad som är deras svagheter, de hästar jag oftast rider är helt olika men grunden är alltid densamma om det inte är något alldeles speciellt med hästen som jag rider. En unghäst till exempel kan man inte rida som en äldre häst, här är det frågan om att kunna känna vilket stadium hästen är på om den är precis nyinriden eller om den kan det mesta. En häst som har extremt lätt för sig och är fin i kroppen är ju lättare att jobba med än en häst som inte ser lika fin ut eller inte har lika lätt för sig!

Men som vanligt så kan man inte döma en häst enbart efter hur den är byggd den ska även vara positiv och vaken samt vilja göra rätt för sig.

Exempel:

Häst nr 1

Till exempel häst nr 1 vi var och red. Var väldigt het och framåt, reds på ett Pelham som i sig inte var helt fel att rida på ( fast föredrar vanliga bett m fast ringar). Hon kröp ständigt bakom lodplanet och ja det såg hemskt ut. Detta är bara ett ögonblick när nosen kom fram och hon kortade sig och blev riktigt fin. En super speedhäst för den som vill tävla HÖGA klasser.

Häst nr 3 vi var och provred var dock “sönderriden” han knäppte av i nacken och bara gick där och såg fin ut. När man försökte rida in bakbenen under honom blev han tvär och ännu segare och kröp bakom lod. Han skulle ha tävlat LA och njae musklerna fattades på honom. Men han var ändå grymt fin och kunde lätt tänka mig köpa honom om det inte varit för motorn som fattades :(.

Sofie på häst nr3

Man kan alltså dra slutsatsen att jag vill ha en speciell häst och det var/är Strössel hästen som vi var och provred (näst sist) och han var helt perfekt i mina ögon.

Jag skrev detta inlägg för att jag själv och andra skulle försöka få en syn på hur jag vill ha hästarna som jag rider. Men inte för att få massor av kommentarer om hur jag tänker fel eller liknande. För det här är hur jag har lärt mig rida och om två erfarna tränare säger detsamma så ska inte några andra komma hit och säga att mitt sätt att rida hästar är fel. Men vill självklart ha kommentarer det är alltid roligt.

//Malin

En tanke!

I höst kommer jag och pappa att kunna ge er massor av mera uppdatering, massor av skoj kommer dyka upp det kan jag lova. Ser mest fram emot att få rida en viss häst igen, saknaden är stor just nu. Önskar att jag kunde fortsätta rida Anna-Lottas lilla Snorpan men vi får väl se vad som händer framöver helt enkelt.

Vad vill ni som läsare läsa om i höst?

//Malin

Shopaholic!

Jag ska spara ihop pengar för i höst ska jag köpa nya saker i ridväg till mig! För nu är jag supertaggad för att få komma igång med hästar igen! Det som ska införskaffas i ridväg är viktiga saker som jag behöver ha (litet uppgradering) från mina saker som jag haft i 3 års tid (slitna?JA).

* Ridhjälm –  En av märket uvex ska införskaffas!

* Ridbyxor – Ett par Animo skitsnygga ridbyxor (svarta med brodyr) och sedan ett par JW  som jag är helt kär i.

* Ridhandskar – Ett par Roeckl och sedan ett par JW (helst röda/blå/vita)

* Ridstrumpor (flera olika färger)

* Tjockare tröja från MH eller Shockemöhle/Pikeur

* Väst (vändbar från HV-Polo)

Bilder kommer senare ikväll ;).

//Malin

Hösten!

I höst kommer vi (jag och pappa) få fullt upp, pappa har mailat litet med Karin och hon skulle se till så jag hade fullt upp i höst (pappa med för den delen) i hästväg, skulle inte direkt tacka nej till att rida x-antal hästar per dag på helgerna, tar vad som bjuds. Vill ju utvecklas, sen är det bestämt att jag ska få skutta runt på Kalla i höst på hoppningen (super) då hon hoppar allt, så där kan jag studsa runt som en idiot och vara glad och nöjd tills självförtroendet kommit tillbaka (även fast det börjat komma tillbaka mer och mer) helt och hållet. Vill börja kunna hoppa höjderna som de andra gör och det enda som bromas just nu är självförtroendet, ett tag studsade jag ju runt på 70-80 men sedan efter diverese hinderbesök (ramlat av x-antal gånger) så blev det i botten. Men har mycket att tacka en viss ridskolehäst (Spectrum) för hjälpen hoppade 60 med han på räkmackehoppningen. Vill ut och hoppa pay n jump i höst med så kanske kan få göra det med Kalla??, vill börja med 60 och sedan när det känns finnemang gå upp till 70-80. Får se vad som bjuds, det kommer nog i varje fall vara kalasbra.

BTW så har troligtvis Strussel-horsie sålts känns en hel del då han var så rätt, men det kommer andra hästar :’).

Saknar faktiskt att tuta runt på Madeira en del, speciellt i Dressyren då vi fick till det sista gångerna (typiskt) och formen var super. Gick som en liten klocka för mig, riktigt roligt.

Pst jag och pappa ska börja träna i höst vi måste ju bli Fit For Fight om vi ska börja rida mera, man kan ju inte gå runt med sladdermuskler heller och spagetti ben om man ska rida stora hästar.

//Malin

 

Drömhästen funnen(?)

Jag VET att vi inte kan köpa en häst i dagläget och även fast jag inte kommit över Cosmopolitano eller Strussel-horsie (ni har inte sett bild på honom och så ska det förbli…) så har jag faktiskt hittat en grymt snygg häst, den är en valack som är kanonsnygg byggd, visst fattas en del muskler men i helheten har den bra grundform att bygga vidare på ;). Synd att vi inte ska köpa häst just nu :(. Annars hade vi haft denna :D. Den är bara 178 cm låg ^^.

vad tycker ni hiss eller diss på hästen? För mig är det en klar HISS!

Words

Skulle ge vad som helst för att få sitta på din rygg igen Anything Everything!

The heart wants what the heart wants

Ibland är livet bra orättvist <3. Bryr mig fan inte om vad folk tycker, du skulle ha varit perfekt hos oss, så himlans underbart perfekt. Det är så jävla hemskt att en skada ska få sätta stopp för ens drömmar <3.

//Malin