Kalla 30/9

Idag så blev det uteritt tillsammans med Sören & Gullan det är alltså hästarna, Sören reds av Helen och Gullan av Nathalie. Vi hade underbart höstväder med upphåll och en sol från nästan klar himmel, det räckte med skjortan och skyddsvästen. Stor skillnad från igår då det spöregnade nästan hela dagen.

Kalla i hagen

Vi började med att skritta förbi Edströmska och fotbollsplanerna men istället för att sväng höger mot hundgården så svängde vi vänster och skrittade en bit på asfalten för att sedan rida uppför en lång brant backe = bra för bakbensmusklerna. Efter backen svängde vi höger förbi en transformatorstation så att vi kom ned vid bommen mittemot hundgården. Vi fortsatte till vänster och upp mot åsen via en superlång brant backe, mera bakmuskel träning. Även träning för våra egna vadmuskler. Väl uppepå åsen så travde vi lite, detta gillade Kalla. Mötte en mopedist där uppe som var riktigt juste, han stannade och slog av moppen medan vi skrittade förbi. Han måste vara häskännare. Vi fortsatte bort till galopprundeln och passerade björnövägen där för att ta stigen genom skogen hemåt. Där på stigen travade vi lite till. Vi skulle även trava över en liten stock som ligger över stigen, men se det tyckte inte Gullan som gick först. Nähä här skulle det galloperas, Sören var inte sen att haka på å inte Kalla heller. Jag blev tyvärr lite överrumplad i galopp starten så jag tappade vänster stigbygel måste komma ihåg att ha lite kortare stigläder ute än inne (hål 6 blir bra ute). Det blev till att hålla sig fast med vänsterbenet runt hennes mage vilket resulterade i en rasande galopp och ett halvstort skutt över stocken. Efter stocken så blev det fullt ös medvetslös på Gullan o Sören, tja Kalla också. Allt gick i alla fall bra och jag satt kvar trots att hon gjorde några glädjeskutt med bakbenen och bara en stigbygel. Resten av turen gick i skritt runt många träd för att öva lite böjning och lyssna på skänkeln. Vi avslutade med att rida lite i paddocken för att testa gas och broms. Kalla lyssnade jättebra där när vi travade & galloperade efter kanten närmast den stora parkeringen där det var minst blött. Alltsom allt så var vi ute ca 1 timme och 15 minuter.

Efter ridningen så blev det spolspiltan nästa för att tvätta av hennes ben, hon är verkligen jättesnälla att hålla på med. Hon stod snällt medan jag tvättade hennes ben utan att jag band upp henne, höll henne bara i grimskaftet.

Detta var dagens övning 🙂
//Anders

Dåligt !!!

Denna syn mötte mig idag när jag kom för att ta hand om Kalla vid 14 tiden, en överfull skottkärra!!! Det var endast en person i stallet när jag kom så jag gissar att det var denne som fyllt kärran efter att ha mockat två boxar. Det som var riktigt riktigt dåligt var att när jag åkte hem 17:30 från stallet så stod skottkärran kvar på samma ställe med samma innehåll i och personen i fråga var inte kvar såvitt jag kunde se.

Skottkäran 2012-09-30 stod såhär mellan 14:00 och 17:30

//Anders

Kalla 29/9

Kalla blev jättglad när jag kom och skulle hämta in henne från hagen, när hon fick syn på mig så gjorde hon en riktigt häftig bockserie och raceade till “grinden” där hon slog på en tvärnit allt med öronen pekandes uppått. Behövde bara gå in en halvmeter i hagen för att hämta henne, sedan så gick hon fint bredvid tillbaka till stallet fast vi tog vägen förbi spolspiltan och tvättade av benen först. Dom var ju lite lätt leriga.

Red i ridhuset utan att ställ alltför mycket krav då det inte var alltför fint väder ute, vi jobbade mest på att vi skulle förstå varandra. Tycker att vi lyckades rätt bra efter ett tag, även om hon gärna är lite lat när man är inomhus så fungerade det mesta. Lättast var naturligtvis övergångar från trav till skritt eller galopp till trav eller skritt. Men även övergångar från skritt till trav och galopp gick riktigt bra för det mesta. Roligast tyckte hon dock att det var när vi kunde använda hela ridhuset så att hon fick sträcka ut i galopp på hela långsidorna.

//Anders

Min helg!!!

Denna helg så får jag ta hand om Kalla själv då Malin är genom förkyld och har feber. Hon skall borstas och ridas hoppas på uppehållsväder så att vi kan ta en tur ute det gillar hon skarpt. Hoppas också att vi kan få lite sällskap är ju roligare så.

Kalla i hagen

//Anders

Markarbete 27/9

Denna kväll var det markarbete så nu närmare sig det hoppning :-). Skall bli spännande att hoppa med Hobo Malin säger att han är en riktig rackare på att hoppa men vi får väl se. Vi var bara fyra stycken idag, bra men lite tråkigt. Saknar Lena & Ola dom förgyller ridlektionerna mitt sina glad humör. När jag kom till Hobo denna kväll så hade han gjort en Vasserman = rullat sig i spånen så att han så mer eller mindre ut som en vandrande sågspånshög bara att ta fram rotborsten och börja borsta. Fick rent honom efter mycket borstande.

Detta ridpass gick i taggandets tecken kombinerat med rödhårigt uppförande, alltså Hobo hade lite humör denna kväll. Efter uppvärmning så blev det lite galopp och i kväll så satt alla galoppfattningar klockrent, till och med från skritt gick det på en gång. Det vart två övningar denna kväll.

Övning ett var att rida i trav runt spåret för att sakta av till skritt mellan klossarna och trava över bommarna, vi gjorde detta i bägge varven.

Markarbete övning nr 1 27/9

Övning nr två var lite klurigare, meningen var att vi skulle gallopera runt i en åtta en & en för att öva på att ta ned hästarna i trav och fatta ny rätt galopp i hörnen. Det gick väl ganska hyfsat de första försöken men jag hade ju hoppats på att vi skulle kunna klara galoppombyte över bommarna men se det gick inte så lätt, tacka vet jag Virpa vi hade lätt fixat detta. Men vi fick i alla fall till det en gång men då hoppade Hoba av ganska stort mera som om det var ett hinder och inte en markbom fick en lite smäll i rumpan av sadeln då jag inte riktigt var beredd på detta, men galoppen blev rätt :-).

Ser nu med stor spänning fram mot kommande torsdag då vi skall ha hoppning.

//Anders

Virpa

skall börja att ridas av ridlärarna nu men hon får inte gå på lektion än på ett tag. Man vill se så att hon är frisk, veterinären hittade inget fel på henne när hon undersökte henne senast.

Jag hoppas verkligen att hon är okej nu så att hon kan börja gå på lektion snart. Det är så sorgligt att se henne stå kvar i boxen när man går ut med Hobo, hon står och tittar längtansfullt efter oss ser det ut som.

Virpa och jag i våras

//Anders

 

Man blir

glad när man kommer till hagen där Kalla står. Hon hörde mig långt innan jag kom fram för att hämta in henne. Hon gick fram till grinden alldeles själv så att jag slapp gå hela vägen längst bort, bara att klafsa ner i leran vid grindhålet och fästa grimskaftet i griman och vandra tillbaka till stallet.

20120923-201639.jpg

//Anders

Super

Föreläsningen igår kväll var superbra Birthe är verkligen duktig på att förklara och visa vad som händer när man gör så eller så och hur det påverkar kroppens balans. Jag har idag varit och köpt en ryggrulle, ett liggunderlag och en pilates boll. Jag behöver stärka mina magmuskler och mjuka upp höft och rygg. Birthe lovade att bara 5 min per dag skulle göra stor skillnad. Skall ge det en ärlig chans.

Pilates boll & ryggrulle

//Anders

Kalla 16/9

Först så fixade jag boxen och matpåsarna.

Kallas box

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frågade hon som har hand om Sören på helgerna om vi kunde göra sällskap och det gick bra. Vi hade en mycket trevlig ridtur med mycket snack, stort tack, vi red bredvid varandra där det gick annars så gick Kalla och jag bakom. Vi tog den långa turen, över Björnövägen genom skogen bort till svängen vid galopprundan sedan över vägen vid flygplanet som sitter uppepå en pinne och vidare hela stigen förbi fotbollsplanerna tog ungeför 1 timme. Bara skritt för hästarna skulle inte få bli svettiga.

Kalla skötte sig exemplariskt men var pigg hela vägen runt hon har ju stått minst en vecka på grund av hälta.

Kall mumsar

 

//Anders

Förtroende!

Idag så har jag fått förtroendet att ta han om Kalla skall snart åka dit och börja med mockning samt fixa matpåsar. Skall även fylla på en spånbal. Sedan så skall vi skritta lite, alla gymnasie hästarna fått influens vaccin i fredags så alla skall bara skrittas i helgen.

//Anders

Virpa dålig?

I söndags på första ridlektionen innan man ens suttit upp hade Virpa helt plötsligt gått ned på sina framknän och inte velat resa på sig förräns Anna-Lotta tog tag i henne och hjälpte henne upp. Hon har sedan dess inte gått på någon lektion. Jag var in till henne igår och gav henne morötter hon älskar ju morötter 🙂 . Hon verkar vara som vanligt i alla fall, fast hon tycker det är tråkigt att bara behöva stå i boxen när alla andra hästar får gå på ridlektionerna. Hon puffade upp dörren och ville hemskt gärna gå ut ur boxen.

Veterinären skulle komma och undersöka henne idag. Jag hoppas verkligen att det inte är något allvarligt med henne. Virpa är ju min FAVORIT häst på Hamre, hon & jag litar på varandra 🙂

Virpa & jag hoppar

//Anders

Dressyr 13/9-12

Eftersom det var hoppning för veckan så var det dressyr denna vecka. Anna-Lotta hade en liten överraskning åt mig & Hanna vi fick byta hästar med varandra. Jag fick Hobo och hon Caramelle, jag blev i alla fall inte ledsen över det bytet 🙂 gillar inte Caramelle riktigt vi har inte ricktigt klickat ännu. Hobo är som ni vet en ganska stor häst som inte varit så länge på Hamre, han lever efter devisen är man stor så måste man vara snäll….. och han är verkligen snäll.

Ridpasset började som vanligt med skritt uppvärmning på fyrkantspåret, hmmm man kanske skulle föreslå att vi försöker med uppvärmning på en 8 nästa gång skulle bli lite mera spännande på det sättet. Det är lite tråkigt att bara harva runt på fyrkanten varenda gång i 10 minuter. Hobo är en känslig häst att rida speciellt i munnen man behöver inte alls ta hårt i tyglarna för att han skall reagera. Under uppvärmningen så gjorde vi halt ungefär två gånger per varv, han har ju långa ben och hinner därför ganska lätt upp hästen framför vilket ger utmärkta tillfällen att öva halt. Han var väldigt duktig på att göra halt och dessutom stå still tills man bad honom att gå fram igen, STOR skillnad mot Caramelle som inte vill göra halt och absolut inte vill stå still.

Efter uppvärmingen så fick vi flytta in hästarna 2 meter innanför spåret och vända dom i hörnen med hjälp av skänklarna hästarna skulle vara rakställda. Efter ett tag så fick vi till det och duktiga Hobo vände vid varje hörn med bara hjälp av ytterskänkeln, duktig häst. Vi gjorde samma övning i trav där var det något svårare att få till koordinationen men det gick någotsånär i alla fall. Efter denna övning så blev det sträcka på halsen paus några varv. Efter det att vi tagit tyglarna igen så blev det galopp, huhuhu, då känndes det verkligen att han är en stor häst, tyvärr så är han skumpig i galoppen så jag hade lite svårt att följa med. Men det var roligt och han var duktigt på att ta galoppfattningarna fast det var första gången jag red honom.

Efter galoppen så delade vi upp oss på två volter, nu skulle vi rida utan stigbyglar 🙂 och göra fyra halter per varv genom att bara spänna magen och gunga emot. Det gick det också. Som jag skrev tidigare Hobo är en känslig häst. Vi travade även utan stigbyglar då blev det lite svårare, två skrittövergångar per varv skulle vi göra genom att spänna magen, det gick väl med lite tygelhjälp att åstadkomma.

Ett ganska trevligt ridpass, synd på skavsåren i rumpan bara som jag fick efter travandet utan stigbyglar.

//Anders