Privat hopplektion 30/10-12

Vi hade en privat hopplektion för Anna-Lotta denna kväll. Jag, Malin, Elisabeth + 3 st andra kvinnor som jag inte riktigt minns namnen på. Meningen var att vi skulle varit bara vi tre med det blev sex stycken istället. Jag har också redan varit snabb och bokat en till privat hopplektion med Anna-Lotta naturligtvis så skall Malin var med också. Hästarna som deltog var i alla fall, Nisse, Spectrum, Hobo, Bambi, Mackie och Alfred. Alla hästarna skötte sig exemplariskt, utom kanske Bambi som hade lite väl bråttom en gång på uppvärmnings hoppningen men sedan så gick det bra med Bambi också.

Vi hade bestämt att vi skulle komma till ridhuset kl 17:15 för att bygga fram så att vi skulle kunna börja 17:30. Nu visade det sig att ridhuset var lite upptaget av Pias teorilektion men Pia var så snäll att hon flyttade sin lektion upp till kafeterian istället. Vi kunde i alla fall släpa fram hindermaterial till 5 st hinder varav 2 stycken oxerar. Uppvärmning av hästarna som vanligt med skritt, trav & lite galopp. Nisse var glad och pigg idag han gillar ju hoppning. Vi fick även prova på Birthes stå upp i balans över framvalvet på sadeln i skritt och trav, svårt och tungt för benen var det. Sedan började vi trava över bommar på bägge långsidorna, Nisse var fortfarande pigg och glad. Framhoppning på ett kryss två gånger sedan krysset och en enkelbom två gånger. Jösses vad Nisse hoppar annorlunda än Virpa känndes som om han hoppade minst 1 meters hinder. Det var riktigt nära att jag åkte av en gång, landade halvägs på sadeln och halsen. Vi kom lite för långt ifrån oxern efter krysset så Nisse fick lägga in ett halvt galoppsprång till, det var mitt fel vi hade för lite fart i galoppen, så det blev ett riktigt krumsprång. Han var i alla fall sjysst och bromsade försiktigt så att jag inte åkte över huvudet på honom, snäll häst.

Banan som vi hoppade bestod av sex hinder med höjden ca 65 cm tre hinder vara oxerar. Tyvärr så minns jag inte så mycket av hur det gick men det gick inte bra i alla fall, minns att jag tappade vänster stigbygel efter hinder 4 i alla fall fick stanna upp för att få tag på den.

Extra hopplektion för Anna-Lotta 30/10-12

 

Slutsatsen av denna kväll är att jag och Nisse behöver hoppa ihop oss flera gånger men en mycket rolig kväll var det i alla fall.

//Anders

Uteritt Kalla 27/10-12

Det blev en tur till uppe på åsen denna gång tillsammans med Sandra på Svante. Svante är en häst som ibland är lite fjompig så Sandra vill gärna ha sällskap. Vi började med att skritta förbi Edströmska gymnasiet och upp mot åsen, backen upp borta vid transformator station den ville Sandra att vi skulle gallopera uppför. Kalla tyckte att trav räckte men när Svante skulle till att springa om då fick det var nog och sedan blev det galopp uppför. Söta hästen :-). Malin var med och lyckades få till några bilder där. Några av dom ses härunder, den första var innan Kalla börjat gallopera.

Här kommer vi uppför backen. Foto Malin T

Kalla och Svante. Foto Malin T

 

Sandra med Svante. Foto Malin T

Sedan så blev det skritt uppepå åsen en bit för Svante var rädd för en stor sten där uppe så den var vi tvugna att skritta förbi långsamt fast Kalla tyckte vi kunde ha travat och att Svante är lite fjompig. Det blev som förra helgen några små trav sträckor varvat med några små galopp, buskul tycker tantur.Sandra var väldigt på om att vi skulle ner och hoppa stockarna på andra sidan Björnövägen då hon behövde en trygg häst före så att Svante skulle följa efter och inte stanna, han hade visst gjort det förut så hon hade farit i backen. Jaja vi fick väl lufsa ned i skritt till stockarna då. Kalla skötte sig exemplariskt och hoppade lätt som en plätt över alla tre stockarna, med Svante i släptåg. Hon är lite som Virpa lätt att reglera och hoppar som en gudinna jag bara älskar sådana hästar. När vi skuttat stockarna så fortsatte vi ned mot flygplanet på pinnen i långsam skritt, men innan vi kommit ut ur skogen så kom det en STOR kronhjort mot oss på stigen, jag hann se den innan Kalla såg den som tur var. Hon gjorde en tvärsväng och vände om sedan stod hon bara stilla, tur att Svante inte var först och att han inte såg Kronhjorten. Han bara stod stilla bakom oss. Som avslutning så tog vi en sakta och försiktig galopp uppför backen vid flygplanet och skrittade sedan hem till stallet i sakta mak i den nedåtgående solen.

Kalla i de sista solstrålarna. Foto Malin T

Tack Kalla, Malin & Sandra för en trevlig eftermiddag.

//Anders

Vasserman 27/10-12 – Igenridning

Igår red jag Vasserman på igenridningen, kan ju börja med att säga att vi klickade riktigt bra. Första 15 minuterna så bråkade vi ganska mycket, han var stum och litet dum och skit pigg så rusade, efter det så började jag faktiskt att rida och inte bråka med honom. han sökte sig neråt emellanåt men fick inte riktigt kontakten. Men efter ett tag så började han faktiskt bli mera balanserad och gick i form ungefär halva varvet åt gången. Pia vart helt lyrisk när jag berättade att det var första gången jag faktiskt red honom. Tog verkligen åt mig av hennes kommentar som löd: Gud du måste skoja. Men då har vi ju hittat en som kan handskas med honom då. vad bra.

Så jag är inte förvånad om jag skulle få honom på ridlektionerna inom en snar framtid. Jag menar an är ju nya favoriten. och ja han busade igår någon hade ner en flaska och han kastade med huvudet, körde ner det och rumpan for upp en del, men inte så mycket. I varje fal så har jag hittat hans knappar och han var så himlans härlig och underbar. ÄLSKAR HÄSTEN! Det finns filmer som kommer upp både på youtube och här förhoppningsvis. Men först ska jag själv kolla på dem innan de hamnar här.

Vasserman

Min vackra pojke <3.

//Malin

Dressyr 25/10-12

Det var dressyr denna kväll och jag fick rida Nisse igen vilket jag gissat. Han gick på nybörjarlektionen som är innan vår idag så han var lite uppvärmd när jag satt upp på honom. Det var en annan gubbe som hade honom innan mig och jösses vilka långa ben han måste ha, jag nådde knappt ned till stigbyglarna innan jag kortat lädren 6 hål.

Nisse var allt lite slö när vi började skrittta runt på fyrkantspåret, (idag så tog det bara 7 minuter innan vi kom igång), så jag fick rida med mycket mage för att knuffa igång honom. Vi körde även lite serpentiner efter långsidorna så att han skulle vakna upp och inte gå och hänga med huvudet så mycket efter några varv så började han i alla falla att piggna till. Sedan blev det trav och det kändes ganska bra, mera drivning så blev det bättre. När vi kom fram till galoppen så var han rikigt pigg och det kändes som han trampade på ganska bra med bakbenen.

Dagens övningar var två stycken den först skulle vi rida på volten och hålla hästarna rakställd både i skritt och trav, Nisse var ganska duktig och framåt.

Den andra övningen var en fortsättning på förra veckans övning. Skänkelvikning i både skritt och trav enligt nedanstående skiss. Nisse var jätteduktig och verkligen kämpade på både i skänkelvikningen och på långsidorna där vi skulle efter eget huvud och hästens behov göra ökningar eller halvhalter vad som nu behövdes mest. Nisse och jag körde lite trav så att han skulle behålla framåtbjudningen i skänkelvikningen. Det var en trevlig ridlektion totalt sett.

Dressyr övning nr 2

 

//Anders

 

 

Kalla 25/10-12 – Dressyr

Igår så red jag äntligen igen, och som en jävla gris med. Alltså inte att det gick dåligt utan att jag ansträngde mig så mycket att jag nästan vart blå i ansiktet av syrebrist. Men jag började med att rida fram trettio minuter tidigare så min tant skulle vara varm och litet lösgjord. Hon var skitduktig när vi red för Anna-Lotta, lätt i framdelen och bakbenen med nästan hela tiden, flyttade grymt bra och var så himlars glad för att vara i ridhuset. Hon var litet seg emellanåt och pigg i nästa sekund fick rida som ett as för att få ihop bakdelen. Emellanåt sökte hon sig neråt och framåt men inte så himlars mycket som hon hade kunnat göra. I varje fall så skötte hon sig galant och var grym i skänkelvikningarna, men det krävdes mycket ridning, det var nyttigt att rida för Anna-Lotta på Kalla då jag fick ett nytt perspekti på hur jag ska rida henne fram till handen. Världens finaste flicka. Älskar henne så mycket, sedan har vi ju bestämt oss för att vara med på lektionsmästerskapen både hopp och dressyr men det kommer i ett annat inlägg. Men i varje fall så var hon så grymt duktig och skötte sig utom lite sparkar emellanåt då hon vart sur, annars så var det mest svansen som levde rövare där bak. Men sådant får man helt enkelt ta och hoppas på att det löser sig. Hon kände även igen mig och pappa och vart helt lyrisk när vi kom, glad och busig som satan såg hon ut att vara, hon trodde säkert hon skulle få komma ut i skogen. Stackars sötnosen  ja och sedan testade jag det nya schabraket och det låg som hand i handske på henne och hon var skitsnygg i det, bilder kommer på Lördag/Söndag när pappa rider i det.

Hon skötte sig i varje fall så bra som hon brukar göra, hon är ju så söt så när hon tycker hon har vart extra duktig så vänder hon huvudet bakåt och tittar på en som “Var jag inte DUKTIG NU???” Haha mitt svar på det är en klapp på mulen och sedan “Du är alltid BÄST, älskling”. Hon är våran älskade tant och vi skulle aldrig byta henne emot någon annan på hela jordklotet inte ens Totilas….

//Malin

En glad häst

Älskade flickan i förra helgen <3.

Trodde ridtjejer var sjyssta!!!!

Så här har det sett ut varje gång jag kommit till stallet de sista tre helgerna och jag som trodde att de som håller på med hästar var nogranna och sjyssta mot andra.

Fulla bajskärra

Man möts av en skottkärra full med bajs precis vid dörren in till stallet, DÅLIG stil tjejer, ja för jag antar att det är någon tjej som mockat ur en box då jag aldrig ser några killar eller karlar i stallet.

De som anstränger sig att köra bort skiten som de mockat ur boxen orkar sedan inte köra tillbaka kärran så att den står där den skall. Nädå det är alldeles för jobbigt, men rida hästen och stå å putsa på den i flera timmar på stallgången det orkar ni era LATMASKAR…..

//Anders

Perfektionist uti fingertopparna!

Ja jag är en riktig jävla perfektionist och mår verkligen dåligt när jag inte rider perfekt så som det ska vara. Hästen ska gå så och så och när man har uppnått det så blir de inte heller bra för då så är det något litet som stör en. Ja sådana problem har jag hela tiden, inget kan vara bra nog för mig är det viktigaste att inte göra bort mig och att allt ska vara helt fantastiskt och perfekt. Men så klart så blir det aldrig det i mina egna ögon fast jag kan ha ridit riktigt bra så är jag sällan nöjd. Speciellt inte när jag ska göra något som jag vet att jag kan, jag har bara varit riktigt nöjd en gång och det var precis när jag började rida och inte hade någon erfarenhet. Då var jag överlycklig att jag satt kvar när jag hoppade 25 cm. Nu är jag aldrig nöjd längre, jag försöker för mycket. När jag var och provred hästar med pappa och vi var till den i Kolbäck så hade jag bestämt mig för att gå tillbaka och fokusera på mig själv och inte rida för mycket. Då fick jag till den bästa ritten någonsin och jag fokuserade bara på mig och det gick så jävla bra.

Jag har en viss bild i huvudet innan varje ridpass som jag vill att det ska se ut, men jag vet själv att om det inte uppnås direkt så kommer jag att börja rida för mycket från början och inte fokusera. Sista gången jag red för Karin och hade Svante så lossnade mycket då jag fokuserade på mig själv enbart. Jag sket i hur hästen gick och då vart det riktigt bra i slutet. Det kan aldrig bli perfekt för man hittar massor av fel, men samtidigt så måste man ju försöka få något att fungera.

Så på Torsdag ska jag bara fokusera på mig själv och inte hästen, visst hon ska vara framme för skänkeln osv men sedan ska jag fokusera på att sitta rätt. Sedan får jag väl lov att fokusera mycket på henne med och att hon kommer bakifrån och fram. Men först och främst mig.

//Malin

Kallas önskelista <3

Kalla var väldigt specifik igår med vad hon vill, ha viskade både det ena och det andra i mitt öra, så då får man försöka behaga Madam så gott det går. Här är listan på saker hon ville ha, det är ju bara att säga varsågod och ge henne sakerna, hon behöver ju ha litet fint hon med <3.

Träns: Hon har i varje fall önskat sig ett träns som bara jag och pappa ska ha på henne, Hon sa specifikt att hon ville ha ett Pullarträns som hon har nu men att det ska vara med ett bling-bling pannband och sedan andra sorters tyglar för det tycker hon verkar bra.

Pullarträns Poseidon från Claridge House i svart förstås och i Fs. 429:-

Pannbandet är från Charlies och kostar 249:- det ska hon få i svart/vitt.

Tyglarna till ska vara ett par släta lädertyglar med gummi på insidan och med vanliga hakar. I silver förstås. Hatar stoppar får så hemska skav av dem fast jag har handskar, hennes är i och för sig grymt sköna. Ett par äkta Dyon tyglar men litet dyra.

Claridge House Lädertygel med gummi på insidan. 179:- I svart och i Fs.

Plus ett bett med fasta ringar, helst ett litet bättre sådant än det hon har nu, men hon trivs ju på det så blir något liknande.

Sedan vill hon ha benskydd som hon kan ha när hon hoppar och rids i övrigt. Vill ha ett par som sitter kanon och som är snygga, egentligen är ju Veredus mitt val men de är för dyra för en sköt häst. Så istället har jag bestämt mig för ett par

Bakskydd 159:- och 189:- för framskydden. Riktigt snygga och går i samma modell som de hon har nu. Men förstås ska de också vara i svart för hon har ju svart i övrigt.

Så det är väl det hon har viskat mest om, sedan sa hon något om ett Fleece stalltäcke med helhals, men det har jag tyvärr inte tänkt köpa ^^. För det finns ju på skolan men de är alltid upptagna när de är kallt.

//Malin

Kalla 21/10

En till ridning ute på åsen, idag var det jättekul tyckte Kalla. Det är lajbans att få gallopera fram och tillbaka däruppe tycker hon. Vi körde även runda träd och lekte gå runt två träd i form av en åtta. Lät även henne leka lite galopphäst, ställde mig i lätt sits och släppte fram tyglarna så att hon fick sträcka ut i en ordentlig galopp, KUL tyckte hon. Vi fick till ett verkligt fint driv i bakrumpan idag också. På vägen hem så hade hon riktigt bra driv i skritten.

En glad häst

//Anders

Kalla 20/10-12

Idag så har jag ridit Kalla ute i hällregn, det är ju tävlingar på hamre hela helgen. Tur att man har bra regnkläder från tiden då man seglade havskappseglare. Var förbi Hööks och köpte ett “rumptäcke” till Kalla så att hon inte skall bli kall om ryggen innan vi åkte till henne. Täcket verkar vara av bra kvalitet, länk här, hon var alldeles torr och varm om rumpan när vi kom tillbaka efter ungefär en timme ute i hällregnet.

Rumptäcke = Ländtäcke

Kalla var i alla fall inte ledsen för att komma ut i skogen och bli riden lite idag, hon tycker det är lajbans att få trava & gallopera på åsen. Det är förövrigt det enda stället som det går att gallopera på just nu, det är så blött överallt att det är bara lervälling = halt. När vi kom fram till hundgården så börjde hon trampa på riktigt bra med bakbenen, det känns så väl i skritt när bakbenen kommer igång då börjar hon “vicka” på baken så att man verkligen känner det. Uppför backen gick det lungt och fint med bra driv. När vi kommit upp på åsen så börjde vi trav lite fram och tillbaka, Malin gick ju med så vi måste ju rida tillbaka till henne. Några galopper blev det också. Allt gick lungt och fint, inga problem.

//Anders

Imorgon

Imorgon är det 3 veckor och 2 dagar sedan jag satt på en häst senast + tvådagar till då, då det var en Tisdag. Men nu har jag tur, imorgon så ska jag äntligen få sitta på min älskade Tanturs rygg igen. Våran lilla sockertopp, sedan ska vi iväg till Hööks och kolla på ländtäcke + att jag ska kolla på benskydd och ett träns. Mer får ni imorgon plus att inlägg ska fixas som jag inte hunnit mes.
//Malin

Dressyr 18/10-12

Denna kväll var det dressyr å jag fick rida Nisse igen. Nu gick han inte på lektionen innan så jag fick göra iordning honom,. Han var en riktig surkart att göra iordning nafsade efter mig och skulle bara snurra runt, måste vara att han är extra kittlig nu när vinterpälsen är på gång. Jag gjorde samma sak i  uppvärmning på fyrkantspåret denna gång som förra torsdagen, många små S svängar på långsidorna detta för att Nisse skulle lära sig att lyssna på mig och var uppmärksam. Det fungerade den här gången också, han kanske inte var lika pigg men han var i alla fall inte latmask 🙂 . Efter några varvs uppvärmning så fördelade vi oss på volterna för att trava där, det gick ganska bra men lite släpade han allt benen efter sig. Sedan blev det galopp runt fyrkantspåret inga större problem att få Nissa att ta galoppskänkeln men han bröt av några gånger till trav utan att han skulle det, fast med lite övertalning så blev det galopp igen. Två gånger direkt från skritt till och med, duktig häst.

Galopp uppvärmning

Dagens övning bestod av skänkelvikning i båda varven i både skritt & trav enligt skissen nedan. Nisse var duktig idag också fast det var lite svårare i travet än skritten.

Dressyr övning 18/10-12

Enda tråkiga med ridlektionen ikväll var att det tog nästan till 15 minuter innan vi kom igång med uppvärmningen, vore trevligt om vi kunde komma igång på typ 5 minuer istället. Det går bort alldels för mycket tid till uppsittningen allt som oftast.

//Anders