Födelsdagspresenterna :-)

Som ni förmodligen inte vet så fyllde jag år i lördags 25/11 och lite presenter fick jag i alla fall.

Tre skjortor från Tim

Jag fick skjortor från min Tim, något som jag verkligen behövde. Nu kan jag rensa ut gamla skitfula skjortor som knappt har någon färg kvar.

Prova på Trav

Min FAR och Malin hade gått ihop om ovanstående. Det skall bli spännande att prova på hur det är att köra travhäst, även om man inte får köra ensam så tror jag att det blir riktigt kul. Detta kommer jag att spara på fram till våren då det inte är så kallt.

Tack till Tim, Malin och min far för att ni uppvaktade mig. Även tack till min gamla motorcykel kompis med vän som var över på kvällen, detta så att jag inte behövde känna mig helt bortglömd när jag fyllde år.

//Anders

Dressyr 29/11-12

Kvällens ridpass ägnades åt dressyr och mycket ridande på bågar över medellinjen, vi galopperade också mycket på volterna. Det var nyttigt att galoppera på volterna då Nisse har lite problem i det ena varvet, men denna gång så gick det mycket bättre i bägge varven än förra torsdagen. Men men man får verkligen anstränga sig att hjälpa till och driva på honom.

Nisse gick på nybörjar lektionen som är innan oss så han tyckte från början att han redan gjort sitt denna kväll och var allt lite seg, han hade också inspänningstyglarna ikväll vilket gör honom lite segare.

Serpentinbågarna gjordes mestadels i trav i lättridning, vi skulle göra två skrittövergångar på meddelinjen för att sedan fatta trav igen. Nisse var riktigt duktig hela tiden.

Sedan så red vi på volterna i nedsittning både med hästarna ställda utåt, raka och inåt ställda. Det var jobbigt att rida småvolter i trav och sitta ned samtidigt som man var tvungen att hålla koll på ytterbogen. Hände några gånger att vi helt tappade bort oss och volten blev stor. Men mestadels så jobbade Nisse på jättebra.

En trevlig ridlektion som gjorde både Nisse och mig svettiga!

Nisse efter ett ridpass

//Anders

Ridstövlar VS ridkängor

Jag provade mina nya ridstövlar på torsdagens ridlektion och nu har ni väl undrat om det är någon skillnad att rida med ridstövlar kontra ridkängor. Svaret på den frågan fick jag igår när jag red Kalla med kängor och svaret är JA det är skillnad. Underskänklarna blev betydligt stabilare med mina “Veredus Guarnieri” stövlar istället för kängorna.

Veredus

Du kan hitta information om stövlarna här. Två saker som gjorde att jag valde dessa är dels den justerbara skaftvidden och antihalket “XT-Grip på insidan av vaden, där stöveln ligger mot sadeln, finns en speciell gummiyta som drastiskt förbättrar skänkelns stabilitet på insidan” detta enligt reklamen. Det gör skillnad i alla fall mot byxor.

 

Veredus Guarnieri

Det som kan vara lite negativt är att du måste ha Veredus egna läderprodukter för att garantin ska gälla , måste skaffa det snarast. En annan negativ sak är ju PRISET, jag hade tur som hittade mina på rea men det sved HÅRT i plånboken i alla fall.

//Anders

Kalla 25/11

Fick rida Kalla ute alldeles själv idag. Malin hade skavsår på fötterna så hon ville inte följa med och gå runt åsen, det har ju inte hindrat henne förut…….. men men.

Vi kom till stallet redan vid 13 tiden, jag skulle ha lite besök (min födelsedag) på kvällen så jag ville hem och hinna äta å fixa lite innan de kom. Kändes faktiskt riktigt bra att komma tidigt till stallet och kunna komma ut innan det blev mörkt. Malin mockade medan jag var bort och hämtade Kalla, hon kom som vanligt till grindhålet när jag ropade på henne, hon är bara för söt när hon står där och väntar.

Kalla kändes riktigt pigg när vi skrittade iväg förbi alla konstiga ponnysar och hästsläp som var på Hamre i helgen, hon var inte alls orolig eller tittig bara positiv. Skrittade den vanliga vägen förbi Edströmska, redan när vi kom till hundplanen så kände jag att vi kunde börja med en liten travbit så vi travade lite försiktig knappt 100 meter, hon kändes pigg glad & lyhörd. Skrittade en liten bit till sedan 50-100 meter trav igen, samma sak pigg glad & lyhörd. Skrittade asfalten bort mot backen, men innan vi kom till backen så hade vi sett två cyklister, 4 hundar och en hare. Hon gillade inte cyklisterna utan stannade och tittade lite, hundarna och haren brydde hon sig inte om. Jag hade tänkt att vi skulle ta backen upp till åsen i trav, men vi kom igång lite för sent så det blev skritt istället. Väl uppe ovanför backen så travde vi bort till Svante stenen, sedan blev det omväxlande skritt, trav lite galopp, mest skritt ända bort till flygplanet där vi vände innan backen ned. Sedan gjorde vi samma övning åt det andra hållet tillbaka till Svante stenen där vände vi igen och skrittade hemåt. Backen ned mot hagarna tog vi två varv bara för att det kändes så bra i hennes bakrumpa nedför. Skritten hem blev hur lungn som helst trots alla ponnysar som fräste runt i paddocken.

En skitdålig mobil bild

//Anders

Skulle titta

och filma träningen som Jens Fredricsson höll med Strömsholms elever på Hamre igår eftermiddag hade jag tänkt. Det skulle börja 14:00, men då hade man inte ens harvat färdigt 🙁 .Stod där och hängde länge och väl gick sedan och hälsade på Nisse hästen en stund. Klockan 15 då hade man nästan byggt upp banan man skulle hoppa på. Halv fyra då åkte jag utan att ha sett en enda häst i ridhuset.

Tråkigt med människor som inte kan hålla tider inte ens någotsånär.

//Anders

Dressyr 22/11-12

Igår så var dressyr övningar, inte så mycket att skriva om denna kväll men lite skall väl gå att skriva.

Vi kom inte igång förräns 19:10 vilket var lite tråkigt.

Hade Nisse även denna kväll också skönt med en häst som man känner, även om han är verkligt rödhårig emellanåt. Nisse var pigg i skrittuppvärmningen och det kändes som om det skulle kunna bli ett enkelt och inte alltför slitsamt dressyrpass, öhhhhh men vart tog motorn vägen ????? Efter skritten så var motorn nästan bort, jaja bara att ta fram benen igen alltså.

Vi fick öva på att stå upp i trav och hålla balansen genom att stå långt fram med rumpan över sadelvalvet. Det gick väl hyfsat, klarade nått varv i taget innan balansen försvann. En bra övning som kändes i vaderna efter några varv. Efter detta delad vi upp oss två volter och övade på att gallopera på volt. Det gick inget vidare i högervarvet, lyckades bara hålla galoppen ett ½ varv i taget sedan föll Nisses vänstra bog ut. Dålig ridning av mig måste ligga på mera med vänster ben på hans ytterbog. Höger varvet gick mycket bättre då tappade vi galoppen bara två gånger på säker minst 10 varv.

Vi fortsatte att jobba hästarna på volterna i skritt och trav. Först genom att ställa dom utåt och minska på volterna sedan ökade vi volterna. Vi gjorde även samma övning i trav. Det var lättare i höger varv än vänster. Vid rakriktning och ställning innåt var det mycket lättare.

En rolig men också en jobbig ridlektion.

//Anders

Ridstövlar!

Äntligen så har jag kunnat köpa mig ett par ridstövlar, det blev ett par VEREDUS BOOT “GUARNIERI” med BOA systemet. Jag har ju så smala vader så justerbar vadstorlek var det som gällde, det gick inte att hitta ridstövlar som satt bra. Jag hade en himla tur som hittade ett par på rea 🙂 Köpte också ett par nya ridbyxor, eller snarare två par. Ett par mörkblåa och ett par vita (nedsatta pris med 60%) om man nu skulle råka få för sig att tävla någon gång. Mina gamla ridbyxor har ju börjat falla sönder, det är stora hål vid fickorna fram.

VEREDUS BOOT “GUARNIERI”

//Anders

Kalla 18/11

Jag red Kalla idag och Malin hade Leila, vi tog lilla åsenturen ute först innan vi gick in i ridhuset. Tyvärr så vågade Malin varken trava eller gallopera ute på Leila, Kalla som alltid vill gallopera på åsen hon fullkomligt älskar det. Väl inne i ridhuset så tappade Kalla all framåtbjudning stackars henne, jag fick slita som ett djur för att bara få henne att trava, näe tack vet vi att få trava ute på åsen det är mycket roligare 🙂 . Då kommer hennes bakben igång ordentligt.

//Anders

Hopp träning 17 November 2012

idag hade vi hopp träning i 1 timme och 45 minuter, man kan ju lätt säga att vi var litet väl trötta efteråt ponnyn och jag. I varje fall så tränade vi mest på rytm och språng idag, vilket var nyttigt för mig. Jag sket i hur han gick och tänkte bara Uppförsbacke och framåt. Sen så fick ponny sköta resten och vi hoppade faktiskt på riktigt och inte några stillastående språng. Så på slutet hoppade vi 85 cm, det var helt sjukt. han hade bra flyt igenom allt och ja sedan blev han tjurskallig som vanligt, så det gick ju inte helt bra på slutet. Men förstår att han blev sur med var ju trött som ett as efter noll vila i 1 timme 45 minuter med hoppning och krav från min sida. Men vi börjar komma ihop oss mer och mer nu och jag förstår honom bättre än förut så det är ju helt fantastiskt roligt. Så nu taggar vi vidare inför tävlingen och mera träningar.

//Malin

Hoppträning 17/11-12

Idag så har vi haft vår andra privata hopträning för Anna-Lotta. Det var jag på Nisse, Malin på Spectrum, Elisabeth G på Hobo och Anna L på Vasserman. Jag blev allt lite förvånad då Anna var i stallet och höll på med Vasserman, hon berättade då att hon SMS:at A-L igår kväll och frågat om det fanns plats, hon fick svaret kl 02:00 på natten, ja hon sov ju då men A-L var visst vaken. Det var jättekul att Anna var med hon som annars bara dressyrar, jag måste säga att hon och Vasserman var jätteduktiga. Vi började 9:30 med att plocka fram en massa hinder som vi skulle använda, det tog väl en 15 minuter sådär. Efter det så gick jag och sadlade Nisse, hade redan borstat honom innan vi plockade fram så det gick ju ganska fort. Nisse och jag var först in i ridhuset, huuuuu vad läskigt sa Nisse en massa hinder och julgranar i hörnen det var otäckt, men efter det att vi gått några varv runt och kikat på allting så blev det bättre och efter 5-10 minuter så kom ju kompisarna och då blev det lungt tyckte Nisse.

Vi fick börja med att skritta fram på fyrkanten för att värma upp oss och hästarna, sedan så travde vi över bommarna längs läktarsidan för att vända upp på medellinjen för att med hjälp av skänkelvikning ta oss ut till väggen, vi gjorde det i bägge varven. Sedan så var det dags för galoppuppvärmning, alltså stå upp runt hela spåret i galopp för att efter några varv sitta ned tre språng stå tre osv. Jobbigt var det och vi blev snabbt varma. Nisse var ganska pigg idag också men han kräver mycket ridning med benen för att få fart på galoppen så att det blir lite driv i bakrumpan. Sedan så började vi hoppa lite lätt efter läktarsidan på ett lågt kryss. Efter det så hoppade vi på ström över 4 & 5 det gick ganska bra. Sedan så hoppade vi ett dogleg över hinder 1 & 2.  Vi fortsatte att hoppa flera gånger på 40 – 60 cm hinder innan vi skulle hoppa banan. Banan fick vi hoppa två gånger var första på 70 cm sedan på 80 – 85 cm, hinder 6 var 85 cm. Jag var kaxig och skulle börja, dumt av mig 😉 . Började första hoppet över hinder 1 det gick inget vidare jag hamnade på Nisses hals, han gjorde världens jätteskutt med galoppombyte där huvaligen, tur han stannade sakta så att jag kunde kravla tillbaka i sadeln. Efter det så lärde jag mig att lyfta rumpan ordentligt ur sadeln inför varje hopp, han hoppar stort den där hästen. Jaja påt igen, hinder 1 gick bra även hinder 2 sedan så hade jag glömt banan och tog hinder 5 från fel hål 🙁 . Bara att börja om. Tredje gången så lyckades jag i alla fall komma runt banan som det var tänkt och hålla mig kvar i sadeln, synd bara att det skall vara så förbenat svårt att låta bli att åka in i stigbyglarna med fötterna. Andra omgången på banan efter det att den vart höjd så började Nisse bli lite trött så A-L sa åt mig att lägga på spöet på honom. Vis av erfarenheten från i torsdags så ställde jag mig halvt upp innan jag la spöt på bogen, jädrans vilken karatespark Nisse drog av, Malin sa att hans bakben var i höjd med sargkanten, tror inte riktigt på det men även Anna sa att han kickade riktigt högt. Det fick i alla fall fart på bakkärran men naturligt vis så gjorde jag samma fel igen och tog hinder 5 istället för hinder 3, ett gott skratt fick de andra i alla fall. Andra försöket så kom vi i alla fall runt rätt väg, det kändes väl hyfsat bra, är mest irriterad för att fötterna åker in i stigbyglarna hela tiden annars så gick det ju ganska bra.

80 – 85 cm hög banan, privathopp lektion med Anna-Lotta

Ett jättestort tack till Anna-Lotta för en väl genomförd privatlektion för oss 4, det var jättekul och jättenyttigt. Vill ha flera sådan hära.

//Anders

Hoppning 15/11-12

Jaaaaaa äntligen en hopplektion som kändes bra, trots att vi fått in flera nya i vår grupp så att vi var 9 stycken igår kväll så kändes det som om vi fick hoppa betydligt mer än vad vi brukar få göra. Vi fick under uppvärmnings hoppningen hoppa på ström 4 eller 5 st samtidigt detta gör ju att man hinner hoppa betydligt flera skutt än om man skall göra det 1 & 1 som vi fått göra förut. Fick Nisse-man igen känner att han och jag håller på att lära känna varandra lite bättre nu, fast vi har ju lite meningsskiljaktigheter om hur fort man skall gallopera, jag tycker fortare och med mera driv, han långsammare och utan driv. Om man försöker motivera honom att gallopera fortare genom att lägga spöet lite lätt på bogen så sparkar han bakut och hoppar på tvären istället för att öka, jädrans häst 🙂 . Fast så lätt blir han inte av med mig från ryggen den rackaren.

Uppvärmningen började med skritt runt fyrkanten som vanligt sedan blev det travbommar längs långsidorna med uppridning längs medellinjen och sväng varannan gång vänster och varannan höger. Efter läktarsidan så skulle det stås upp i lätt sits hela vägen dörr sidan hade en skrittövergång inlagd och skulle ridas lätt.

Framhoppningen skedde på dörrsidan över ett lågt kryss, kanske 30 cm högt på mitten. Inget som Nisse behöver anstränga sig för att hoppa över, bara att ta ett par större kliv.

Hoppbana 2012-11-15

Sammanfattningsvis en riktigt rolig lektion, jippie flera sådan 🙂
Tack till Jonna H som filmade våra öveningar också.

//Anders