Nyårsafton 2012

Idag så fick det bli ett 45 minuters pass i stora ridhuset, Kalla är verkligen ingen vän av ridhus…….. Fick dock lite draghjälp av flicka på en annan häst så vi fick trava och gallopera lite, det är konstigt att så fort som det är en häst framför innomhus då går det bra att trava och gallopera. Hon har nog varit tävlingshäst i sitt förra liv 🙂

//Anders

30/12 Kalla

Idag så hade jag och Anna L morgon jouren och fodringen!! Jag kom till Hamre vid 7 tiden i morse, vädret var +4 grader varmt så det var fruktansvärt isigt och halt på stallplanerna = helt omöjligt att gå där. Jag kastade in mat till alla hästar och satte mig sedan under hötaket och filosoferade tills Anna kom, vi beslöt enhälligt att det var alldeles för farligt att leda ut hästarna på detta underlag alltså så fick hästarna stå inne idag 🙁 .

Jag hade tänkt att Kalla skulle fått vila idag men eftersom det inte gick att gå ut med dom så fick det bli ett pass i ridhuset. Det gick hyfsat så länge som vi fick ha Gullan som “morot” framför men då Natahalie & Gullan inte gillade att Kalla var bakom så fick vi försöka själva så gott det gick. Kalla har verkligen ingen egen motor i ridhuset. Vet inte vad jag skall göra för att hon skall tycka att det är lite roligare i ridhuset.

En bild från Juldagen då snön var torr

//Anders

Fullproppad

Denna skottkärra stod utanför stallet när jag kom idag vid 13 tiden, jag förstår att den var för tung för att köra bort. Det konstiga är att den eller de som fyllde på den verkar tro att den skall orka gå och tömma sig själv vilket den inte gjorde för den stod fortfarande kvar när jag åkte hem.

En kärra full med skit.

//Anders

Spänd

Idag så blev vi tvingade till att använda lilla ridhuset då det var privatlektioner i hela stora ridhuset. Kalla var spänd och gillade inte lilla ridhuset idag så det blev bara 30 minuter innan vi slutade. Ingen mening att fortsätta då hon tvärstannade så fort det lät något på utsidan.

20121228-195717.jpg

//Anders

Lilla+stora ridhuset 27/12

Idag så började vi i lilla ridhuset men vi hann knappt med uppvärmningen innan det kom en som skulle longera sin häst där. Vi kände då att det var en god ide att flytta till stora ridhuset då Pias privatlektion mest troligt var slut. Där började vi trava och gallopera, Kalla var riktigt duktig idag. Vi lyckades gallopera mer än ett varv i taget idag alltså runt hela ridhuset.

Någonting som var mycket kul vara att en liten tjej på en jättehäst = en av voltige hästarna på Hamre var där och red honom. Jag pratade lite med henne och vi red lite tillsammans på över halvan va ridhuset, när vi sedan avslutat ridandet och gick ut så sa hon “Det var jätteroligt att rida ihop med dig” sådant värmer verkligen för tillfället när livet inte riktigt är sådär jättebra.

//Anders

Lilla ridhuset 26/12

Idag så var stora ridhuset upptaget av en hopptävling “Tomteblosset” och det var inte världens bästa väder ute, snöglopp och regn. Det fick bli lilla ridhuset istället för uteritt, idag så var Kalla riktigt duktig men jag måste vara fruktansvärt bestämd med henne annars så latar hon sig bara. Vi har både travat och galloperat idag hon kändes riktigt fin periodvis med massor av driv i både skritt och trav, nästan som ute. Det blev bara ett 45 minuter långt ridpass då jag blev helt slut och Kalla hade börjat flåsa. Hon hade också börjat bli lite för varm under schabraket. Jag vill inte att hon skall bli svettig då det är svårt att bada henne när det är kallt eftersom hon står i är ett kallstall.

//Anders

Julaftons morgon ridning med Kalla & Gullan

Idga så var det morgonen som gällde, Natahlie och jag hade bestämt att vi skulle träffas i stallet vid 8 för att ta den långa turen med Kalla och Gullan. Jag hade planer på att introducera Gullan på hur himla roligt det är att gallopera på fältet i snön. Så jag föreslog att vi skulle ta långa turen över björnövägen och så blev det. Skritt genom skogen fram till fältet sedan så undrade jag lite försynt om dom kunde tänka sig att gallopera lite, jodå. Hihi vad både Kalla och Gullan tyckte att det var kul 🙂 vi tog ett par långa varv åt vardera hållet, helt plötsligt så tyckte Gullan att det var så himla roligt så hon drog iväg mot backen hemåt, men dom kom snart tillbaka. Vi fick skritta uppför backen då Kallas ena benskydd fram var nästan löst, vi stannad vid första bänken och fixade till alla hennes benskydd, dom var fulla med snö innuti, jädrans vad snäll hon är hon bara stod där helt lös medan jag fixade till. Sedan travade vi och galloperade lite på åsen och jösses vad Gullan tyckte att det var roligt, Natahlie sa att det var tur att Kalla och jag var före så vi aggerade lite broms. Gullan bet bara tag i bettet och drog 🙂

Hemma i boxen igen efter turen, med nytt spån

God Jul önskar,
Anders

 

Uteritt Kalla 23/12

Det blev en liten tur på åsen idag tillsammans med Sandra & Svante hästen, korta turen då Sandra fortfarande inte har skaffat sig några varma kläder att rida ute i. Ridbyxor är lite väl lite såhär års utomhus. Vi travde lite uppepå åsen det är ett väldigt skönt underlag där just nu hoppas att det håller sig så länge.

//Anders

Morgon fodring 23/12

Kom till stallet 07:10 och då var det lyset tänt och dörren halvöppen, jag trodde då att jag inte hade hunnit först dit. Men då jag kom in i stallet så hängde hästarnas kvällspåsar fortfarande på krokarna fulla med mat, dom hade alltså inte fått nån mat igår kväll illa. 12 timmar utan mat i en hästmage är nog inte så bra vad jag förstår. Det blev ett jädrans liv i stallet så det var bara att skynda sig för glatta livet och dela ut morgon maten till allihopa. Det är väldigt tråkigt att sådant här händer speciellt som hästarna är helt beroende av att vi som är skötare ser till att dom får mat, dom kan ju inte hjälpa sig själva då de står inspärrade i sina boxar. Visst fel kan vi alla göra men men vi har i alla fall ett väldigt stort ansvar att se till så att hästarna får sin mat.

//Anders

Kalla & Ture på långa turen!

Idag så fick vi sällskap av Ture och hans “matte” jag även hunden Jack var med. Vi tog långa turen idag genom att rida över björnövägen först och ned mot mälaren. Det är fint inne i skogen mellan björnövägen och mälaren känns lite som om man kommer ut på landet trots att det bara är ca 3 km till Västerås centrum. Vi skrittade lite backar där så att hästarna fick jobba igång bakbenen ordentligt. Kalla kändes glad idag och positiv idag trots att det snöade och blåste lite. Efter vi kommit ut ur skogen så stannade vi till på fältet med galopp rundeln, Tures matte undrade om vi skulle prova att gallopera lite där, hon brukade göra det med Ture. Vi höll oss utanför spåret då det kunde vara hårt och halt där, jösses var Kalla & Ture tyckte att det var roligt att få släppa loss i galopp på snöfältet det var så att dom nästan inte ville sluta men det fick ju inte bli så lång stund med galopp jag ville inte att Kalla skulle bli svettig. Kalla blir väldigt taggad om det är andra hästar med när hon galloperar utomhus, verkar bo en liten tävlingshäst därinne 🙂 Efter galoppen på fältet så tog vi backen upp på åsen i lite lagom galopp. Sedan blev det lite skritt och trav med en kort bit galopp uppepå åsen. Båda hästarna verkade njuta av turen.

Kalla tyckte nog att det var en skitkul uteridning idag hon var väldigt pigg och glad hela tiden som vi var ute ca 1 timme tog det.

Stort tack till Tures “matte” för sällskapet.

//Anders

Kalla ute 21/12

En liten tur fram och tillbaka på åsen gjorde vi i snöyran, blåste kallt som bara den förbi Edströmska men blev bättre när vi kom in i skogen. Vi travde lite uppe på åsen och det kändes helt problemfritt. Mjukt och skönt underlag inte alls halt. Det kändes verkligen att hon gillade att få trava utomhus igen kul med en glad häst 🙂

//Anders

Gymkhana 20/12

Som avslutning på terminen så hade Anna-Lotta & Maja bestämt att vi skulle ha gymkhana på storhäst, vi var alltså 6 st stora hästar och en ponny ikväll. Lite fuskigt med en smidig ponny trodde jag men men. Vi började naturligtvis med att värma upp hästarna som vanligt på fyrkantspåret, Nisse var med på noterna, han hade reda förstått att det skull bli något annorlunda idag. Det var ju massor med pinnar framme. Det är alltid mycket roligare att rida honom när han är positiv och framåt, det var också hans första lektion för dagen det är också bra. Massor med power i skritten, lätt att få honom att trava och galoppen var skitfin ikväll, han bara rullade på varv efter varv, fast några gånger så fick vi bryta av till trav p.g.a. att den långsamma Spectrum var framför.

Gymkhana banan var som nedan och vi hade delats upp i två lag om fyra hästar i vardera, men vi blev bara tre i vårat lag så vi fick rida flera gånger var. Vårat lag bestod av Jonna på Caramellen, Jag på Nisse och Anna-Karin på Mackie. Motståndar laget bestod av Malin på Vasserman, Hanna på Donna, Xxxx på Spectrum och Maja på Alfred.

Tävlingen var en stafett tävling och först in med sista hästen vann. Motståndarna tog två raka segrar medans vi bara fick trava tillbaka efter  långsidan. Men när vi sedan fick börja gallopera då blev det andra bullar, Nisse & Mackie är ju stor snabba hästar så vi tog tre raka segrar och vann med 3-2 jippie för oss 🙂 Till det avgörande heatet så höjde Anna-Lotta hindret till 60 cm Nisse och jag startade = vi fick köra 2 varv. Vi började bra med halv trav mellan bommarna, volten runt stolpen var borttagen, så det blev galopp start så fort vi kommit genom porten, snabbt skutt över hindret och en tvär vänster galopp sväng, faan inte trodde jag att Nisse kunde göra en 4 meters galopp sväng men det gick sedan full galopp tillbaka vi körde samma taktik som sista ekipage också och vann klart. Duktiga Nisse

Gymkhana banan

 

Segerlaget Fuxarna Foto: Anna-Lotta Hedin

 

//Anders

Kalla 16/12

Inte mycket att berätta annat än att vi hade lite problem att få till galoppen inne i ridhuset idag. Kämpade med att få henne att lyssna på mig idag också, men det var svårare idag än igår. Kanske lite träningsvärk inte vet jag. Jag provade med att ta bort nosgrimman idag då hon grejar massor med munnen, verker som om det är något som irriterar henne. Det gjorde ingen skillnad, funderar på om hon inte gillar bettet eller om det sitter lite för hårt så att det irriterar henne i mungipan. Får be Karin kolla upp det.

Kalla kikar på traktorn efter ridpasset

//Anders