Uteritt med Kalla & Svante 27/1

Idag så hade vi sällskap av Sandra på Svante, vi tog en dubbeltur på åsen, jädrar vad pigg Kalla var idag då hon hade sällskap av Svante. Redan innan fotbollsplanerna så bröjade hon att vilja småtrava för att hinna med Svante som också var piggelin idag. Hon kände nog på sig att hon skulle få gallopera lite idag också och det är ju naturligtvis mycket roligare om man har en snygg kille med som man kan race med 🙂 .

Svante & Sandra

Tack Sandra & Svante för en kul tur
//Anders

Kalla uteritt 26/1

Denna helg så är det min tur att ha hand om Kalla och idag så passade vi på att ta en tur uppepå åsen då det var hopptävlingar i ridhuset och en himla massa hästar överallt. Det var riktigt skönt ute idag bara ca -5 grader och inte fastnade snön under hovarna heller. Det var dessutom ganska mjukt underlag på åsen så det gick att både trava och gallopera försiktigt. Kalla älskar verkligen att vara ute istället för i ridhuset, ute finns hur mycket egen motor som helst, inne nästan ingen motor alls.

Tja vi började med att skritta förbi fotbollsplanerna, där får man inte rida men dom ser hemskt lockande ut speciellt nu på vintern när dom är alldeles vita och helt släta. Perfekta för att gallopera på 🙂 . När vi kom upp på åsen så kikade jag ned på Kallas framfötter för att kontrollera om hon fick snöstyltor men som tur var så gick det jättebra idag inga problem. Vi kunde då prova lite försiktigt om det gick att trava på åsen och det var inga problem Kalla tog det lugnt och sansat. Vi blandade skritt och trav ända bort till slutet på åsen där vände vi tillbaka därifrån så skrittade vi och travade fram till stenarna för att gallopera lite. Kalla tyckte det var jättekul. När vi sedan skrittade hem förbi hagarna så mötte vi en tant med hund som sa att Kalla så jättenöjd ut och det kändes verkligen att hon var glad och nöjd.

Kalla kommer lufsande till hagöppningen

//Anders

Hoppning 24/1-2013

Ikväll så stod det hoppning på schemat, nu blev det inte så avancerad hoppning utan snarare markarbete med upphöjda bommar ;-( . Det känndes lite avslaget då jag sett fram mot att få hoppa lite, ett 30 cm kryss i trav och en 40 cm oxer i galopp vet jag inte om jag kallar hoppning. Jag fick i alla fall Hobo ikväll och han är en mycket trevlig häst att rida positiv och jobbar på utan att man måste slita ihjäl sig. Han gick på lektionen innan så han var lagom uppvärmd när jag fick ta över honom så vi fuskade lite redan under uppvärmningen genom att trava lite korta bitar ibland, som sagt han är en poisitiv häst. Efter uppvärmningen så blev det två volter där vi jobbade i trav med tempoväxlingar, sedan några varv galopp på volt också. Sedan blev det markarbete med 5 bommar på 1 meters avstånd, två gånger var åt vardera hållet, Hobo skötte sig bra, kanske lite svårt med att hålla ned farten men det gick.

Avslutning med “hoppning” enligt nedan två gånger var, vi fick inte ens gallopera in över första hindret för där låg en travbom ivägen……

“mopp” träning

/Anders

Markarbete 17/1 = Kalla

Strax innan jag skulle gå hem från jobbet ringde Karin från Västerås Ridgymnasium och undrade om jag ville ta med Kalla på ridlektionen ikväll hon hade inte gått något på hela torsdagen. Sa att jag skulle fundera på saken vilket var en halvsanning, klart att jag vill rida Kalla 🙂 . Skyndade mig ner till Hamre så att vi kunde börja värma upp en bra stund innnan ridklektionen började, Kalla behöver röra på sig länge innan hon blir varm i kroppen så att hon kan börja jobba ordentligt. Vi var inne i ridhuset och började skritta fram redan 18:35 vilket gav oss 20 minuters skrittande innan vi fick gå över till vår sida i ridhuset.

Idag så jobbade vi mest på volter där vi fick trava & gallopera sedan blev det lite travbommar på slutet. Inget märkvärdigt alltså. Kalla var riktigt duktig idag, jag känner mig faktiskt lite stolt att jag fick henne att göra alla övningar som vi skulle göra. Vi t.om. startade galopp från skritt och det gick bra. Vi lyckades också hålla både trav & galopp runt volterna hela tiden utan att hon bröt av. Hon är verkligen känslig i munnen, tar man bara lite lite för hårt så försvinner all motor det gäller att verkligen vara försiktig med tyglarna.

Karin hade rätt man måste ha en PLAN med sin ridning, idag så var planen att klara alla övningar och se det gick.

Efter ridpasset så var Kalla märkbart nöjd och glad det fullkomligt lös om henne av glädje när vi kom tillbaka till stallet. Hon fick massor med beröm och sitt favoritgodis, morotskivor med pepparkakssmak.

Jag fodrade alla hästar (gav Kalla lite extra mat det var så lite i hennes kvällspåse) eftersom jag var sist i stallet, låste konteinrarna, stängde stallet, släckte och åkte hem vid 20:45.

//Anders

Ridit för Karin idag 6/1

Idag så har Kalla och jag fått rida för Karin, det var hemskt nyttigt och lärorikt. Eleverna på VRG skall vara mycket tacksamma för att de har en så duktig ridlärare i dressyr.

Vi började 20 minuter innan Karin kom med att värma upp våra hästar, utöver Jag & Kalla så var det Natahlie & Gullan samt Nadja & Bubblan. Vi skrittade mest runt åt olika håll blandat med lite halter och igångsättningar. När Karin kom så började vi att trava igång hästarna för att mjuka upp dem. Efter det att hästarna var uppvärmda ordentligt så fick vi börja med att skritta runt på en volt över hela ridhuset, den skulle helst vara rund och fin med två punkter ute på fyrkantspåret, inte helt lätt då Kalla gärna faller in i volten. Sedan utökades övningen med halt vid A&C. Efter ett antal varv så var det dags att trava, jag fick göra det utan stigbyglar då jag har en förmåga att knipa med knäna. Det gick väl hyggligt emellanåt och mindre bra ibland, men benen blev i alla fall låååånga, kände det när jag skulle ha fötterna i stigbyglarna efter massor med varv. Det blev även gallop på volten, gick sisådär

På slutet fick vi gallopera och trava på fyrkantspåret, traven gick väl ganska bra Kalla hade t.om. egen motor för det mesta. Galoppen gick väl någonstan mellan hyggligt & bra när vi väl kom igång.

Det tre viktigaste sakerna jag lärde mig idag var att:
1. man skall ha nästan hela tyngden i stigbyglarna hela tiden.
2. kontakten med bettet genom tyglarna skall vara på gränsen till helt löst, alltså bara väldigt lätt annars så stannar Kalla.
3. man SKALL ha en PLAN 🙂 med sin ridning, kanske den viktigaste lärdomen idag.

//Anders

Kalla 5/1

Idag så har Kalla fått nya skor på sig, tur att hon inte blir ömfotad så att vi kunde ta en tur ute på eftermiddagen.

Det blev bara en skritt tur i björnöskogen fram och tillbaka till ängen medn Bubblan & Nadja som sällskap. Det blev lite spännande på hemvägen då Kalla hörde något i skogen som hon blev rädd för. Hon hoppade och studsade ocv hade sig där på den isiga stigen sedan så var hon på helspänn halva vägen hem, tur hon är snäll.

//Anders

4/1-2013 Kalla

Idag så blev det en liten väldigt försiktig skrittur ute, vi kom inte ens upp på åsen då det var isigt i backen upp utan vi fick vända där. Vi hade sällskap med Nadja på Bubblan. Det var i alla fall väldigt skönt ute, och Kalla slapp ju ridhuset.

//Anders

Första ridlektionen 2013

Första ridlektionen år 2013 var den 3/1. Fick rida Virpa idag, det var så himla roligt detta för att hon är så positiv med massor av energi. Vi har fått en vikarie istället för Anna-Lotta som skall operera sig i en fot, hon blir i värsta fall borta i 3 månader men vi hoppas på det bästa att det blir den enkla operationen så hon kommer tillbaka snart.

Idag så gjorde vi inte så mycket annat än red på två volter, fast vi fick ju rida i 3/4 volt i galopp och 1/4 i trav, det var lite kämpigt att få Virpa att gå ned i trav men hon lyssnar så fint på galopp skänkeln så det upppväger alla hyss hon har för sig.

Några gröna strån fanns det

//Anders