Hoppning 30/5-13

Kvällen bjöd på hoppning ute i paddocken, vädret var lite varierande med sol & regn på slutet, men det gjorde ingenting var skönt att få vara ute och rida istället för i ridhuset. Det tyckte hästarna också dom blir ju gladare och piggare när dom får vara utomhus. Jag fick Virpa igen, hon är riktigt pigg den dr damen alltså men hon är jätteduktig och jätterolig att rida :-). Vi fick börja med att skritta från stallplanen runt ridhuset och förbi paddocken, alla hästar skötte sig faktiskt t.om. Vasserman. När vi kommit in paddocken så fick vi så småningom börja trav hästarna så smått, Virpa är ju alltid med på noterna när det vankas trav eller galopp. Vi travade runt över 3 markbommar som uppvärmning några varv åt vardera hållet. Sedan gjorde Åsa ett ganska så högt kryss där, gissningsvis så låg bomhållarna på 80 cm, men Virpa hon hoppar så glatt.

På slutet så fick vi hoppa en liten bana på 4 hinder enligt nedan, hindren var faktist riktigt höga för att vara på en ridlektion ca 60 cm skulle jag gissa. Tyvärr så fick vi fel galopp ett par gånger, men det gör inte så mycket själva skutten gick ju bra och det är ju det viktigast.

Liten hoppbana

Liten hoppbana

//Anders

Login borttaget :-)

Nu har jag öppnat bloggen igen då jag hittade ett annat sätt att dölja inlägg som inte alla skall ha tillgång till. Som ni vet så fick jag ett par mycket otrevliga FB meddelanden efter ridturen den 19 Maj. Om du vill läsa det lösenordsskyddade inläggen så får du kontakta mig genom formuläret som finns på Om oss – Kontakt så får du ett lösenord.

Jag är ledsen för det lilla besväret, men det är ju en lösning i alla fall så att bloggen kan vara öppen för alla.

//Anders

Kalla sista gången före betet 26/5-13

Det blev en liten kort tur ute idag, Björnöstigen fram och tillbaka. Hon ville verkligen inte gå ensam idag då de däringa flygplanen vrålade fram som tokiga, men med lite övertygelse av spöet lätt på rumpan så löste det sig. Väl över vägen så var det inga problem alls hon lufsade på så glatt och brydde sig inte i några flygplan.

//Anders

Kalla ute 25/5-13

Idag så skulle det bli en fin ridtur på ca 1 timme hade Emma och Frida skrivit på Facebook. Det blir inte alltid som man tänkt sig inte, det blev 30 minuter 🙂 . Vi var fyra hästar idag, förutom jag & Kalla så var det Frida på sin egna häst Volga, Emma på sin söt foderhäst Kakan och Julia på Vilda Hilda.

Vi började lite lätt med att skritta ned över Björnövägen, där tog vi till vänster uppför lilla backen, Frida var först. Hon frågade om vi skulle hoppa stockarna, självklart tyckte allihopa vi travade iväg längs stigen mot stockarna i lugnt tempo. När vi kom fram till vårt vanliga startställe så kunde Kall inte hålla sig längre utan började galoppera, men stockarna var bortkapade jösses vad besvikna vi blev allihop. Kalla var så besviken så hon hoppade i alla fall fast det inte fans några stockar. Vi fortsatte längs stigen omväxlande i trav & galopp ända ned till vänstersvängen under granen där tog vi ned hästarna i skritt fram till Björnövägen. När vi kommit över vägen så hade jag tänkt mig att vi gör väl som när Sandra & Svante är med, men nähä det skulle vi visst inte göra 🙂 Vilda Hilda och Julia tyckte att vi skulle galoppera över ängen så dom satte fart, efter dom for Kakan & Emma iväg å Kalla var inte sen att haka på Frida på Volga hade nog också tänkt sig en stilla skritt, men se det fick Frida glömma fort som bara sjutton för Volga ville naturligtvis vara med och rejsa med de andra tre hästarna som for iväg som om det hade ett gäng raketer i rumpan. När vi började närma oss vägen så funderade jag på om vi skulle hinna med att stanna så jädrans fort gick det 🙂 men det löste sig alldeles av sig själv för Hilda slog på en vänstersväng med tvärnit så Julia for nästan av…… och då gick det att sakta av för Emma också.

Vi skrittade sedan på 4 heltända hästar över vägen för att ta backen upp till åsen, jag först Frida frågade om hon skulle få gå först okej sa jag. Frida & Volga började fingaloppera upp för backen men Kalla hon vill fullrejsa så jag fick be Frida att öka tempot och det gjorde hon men Kalla hon var med på noterna och ökade hon med, hon är snabb den där damen alltså :-). Väl uppe på åsen så skulle vi sakta av, det gick ju bra för mig och Frida men de två vildhästarna bakom som laddat järnet uppför för att hinna med fick slå på världens jädra tvärnitar. Jag verkligen hörde hur dom kasade med alla hovarna i gruset när dom bromsade, Emma & Julia dom bara skrattade där bakom. Vi skrittade sedan en liten bit, sedan blev det trav igen först lite långsamt sedan fortare med längre steg och ännu fortare med ännu längre steg hästarna verkligen triggade varandra, inte på ett dumt sätt utan de vara bara skitglada. Till slut så galopperade dom när traven inte gick att hålla längre. Vi skrittade sedan ned för en tvärbrant smal stig till höger, jag trodde nästan att vi skulle hasa ned så jädrans brant var det. Men det gick ju bra, tur att hästar har fyra ben. Sedan skrittade vi uppför en lika brant backe men då tyckte Kalla att det började bli lite jobbigt, precis när vi var nästan uppe så var jag tvungen att trycka till henne med skänklarna så hon skulle ta de sista stegen upp.

Mera trav sedan bort mot brukshundklubben för att skritta ned för nästa branta backe, den som kommer ut alldeles vid uppfarten till hundklubben. Trodde att nu är det lugn skritt som gäller tillbaka till stallet, men nähädå Volga ville annorlunda. Det blev trav nästan hela vägen tillbaka längs Edströmska iofs ett ganska lagom arbetstrav. Julia och jag avslutade med att skritta av hästarna runt hagarna.

Väl tillbaka i stallet så kunde jag konstatera att Kalla hade svettats ordentligt trots att det inte var speciellt varmt idag, schabraket var blött igenom. Nu fick hon en näve extra havre, lite mera hö och en himla massa skivade morötter. Hon hade verkligen kämpat på bra idag, jag gillar verkligen henne.

Sedan blev det grillparty på Hamre.
Jag vill verkligen tacka era all tjejer som var med idag för en rolig eftermiddag.

//Anders

Ingen ridning 23/5

Denna vecka så var det bara teorilektioner alltså inga ridlektioner. Det var heller inga bra teorilektioner denna gång så jag har helt sonika avstått från att vara med. Tur man har Kalla i helgen, sista helgen före gymnasiehästarna åker på sommarbete. Undrar vad jag skall göra på helgerna sen 🙁

//Anders

Kalla ute 19/5-13

Blev långa turen över Björnövägen idag tillsammans med Sandra & Svante. En tredje person följde också med, på häst naturligtvis, men valde av en trist orsak att vända hem innan vi gick upp på åsen. Vi skrittade som vanligt mot stockarna, strax innan där vi burkar börja trava så stannade vi då jag bedömde att det var lämpligt att Kalla var efter Svante och inte sist då hon kan bli lite tjurig om Svante drar iväg och hon inte får följa efter. Sandra och Svante travade iväg över första stocken för att sedan ta andra stocken i galopp. Svante var långt före då Kalla & jag väntade på att den tredje personen skulle bestämma hur det skulle bli men då jag inte fick ett klart ja eller nej att det var okej så lät jag Kalla göra det hon verkligen älskar ute = galoppera & hoppa stock. Idag så var Kalla riktigt reglerbar ute och tog stockarna i ett ganska lagom galopptempo, detta trots att vi stått och väntat så länge att Svante var långt utom synhåll så gick det lugnt och fint över stockarna. När vi kom fram till Svante som stod och väntade på stigen så väntade vi länge på den tredje ryttaren men till slut fick vi vända tillbaka då jag började bli orolig att det hänt något. Strax efter det att vi vänt tillbaka så kom de i alla fall. Ryttaren såg inte glad ut. Frågade om det var okej och fick veta att det varit en del problem med hästen. Hästen hade stegrat sig, bockat, backat ända ned till cykelbanan genom skogen och varit allmänt dum. Detta är ett symptom som jag känner igen lite från Kalla, håller man in henne för hårt och hennes kompis får galoppera iväg så blir hon sur och börjar studsa på stället & kasta med huvudet inget konstigt alls med det då hästar är flockdjur. Efter det att vi skrittat ett tag så frågade Sandra om vi skulle trava, jag hörde mig för med den medföljande ryttaren som var bakom mig om det var okej, då jag inte hörde något nekande svar så förutsatte jag att det var okej. Det kanske var fel men det är lite så med mig att ger man sig in i ”leken” då får man faktiskt leken tåla också. Vi travade sedan en bit på stigen, naturligvis så skötte sig Svante & Kalla exemplariskt, men det gör Kalla & Svante nästan jämt…. De älskar ju att vara ute i skogen tillsammans. Även den tredje hästen skötte sig vad jag såg.

Precis när vi skulle över vägen vid flygplanet så kom det en cyklist farande nedför backen. Svante blev skiträdd och slirade runt på den blöta asfalten. Tur att Sandra har bra balans hon red barbacka, annars hade hon åkt av. Kalla reagerade inte överhuvudtaget och inte den tredje hästen heller vad jag såg. Vi väntade ett bra tag medan den tredje hästen gick hemåt till vänster längs trottoaren innan vi tog oss upp för backen, Svante först som vanligt.

Det började regna precis när vi skulle upp på åsen, inget att bry sig i bara att gilla läget. Vi tog den långa vägen hem men gick ned till vänster innan brukshundklubben så att vi kom ut längs staketet till Edströmska.

Hemma i boxen så var det dags för belöning, pepparkaksmorötter. Kalla var inte ens svettig idag trots att det var ganska varmt ut, duktig tant 🙂

Den tredje ryttaren kom tillbaka till stallet efter oss och jag frågade då om det gått bra tillbaka, det jag skulle inte gjort jösses vilken ilsken blick man fick. Jag skickade senare på kvällen ett FB meddelade till personen som följde med oss och bad om ursäkt för att jag inte hört att personen ropat och bett oss komma tillbaka. Svaret som kom senare var mycket trist läsning, där Jag och Sandra fick hela skulden för det som hade hänt vid stockarna………. Jag hade skrivit ett kortare inlägg om dagens tur där jag dumt nog nämnt tredje ryttaren vid förnamn, det skulle jag tydligen inte heller gjort då det kom ytterligare ett trist FB meddelande.

En rid mässigt fullt normal tur, men med en besk eftersmak p.g.a. hur den medföljande ryttaren betett sig efteråt. Om jag vetat att denne inte ville hoppa stockarna och galoppera ute så hade jag avrått denne från att följa med.

//Anders

 

Kalla 18/5-13

Efter förmiddagens hoppträning så var man ganska slut, blev i alla fall en lite tur upp på åsen. Kalla var jätteduktig idag, hon är så himla sjyst ute när vi är ensamma, bara lufsar på trots att det stod staket på parkeringen och massor med bilar flera som skulle åka också. Nemas problemas.

Vi tog i alla fall vägen förbi Edströmska, upp för branta backen strax efter brukshundklubben, hon var kraftfull i sina steg uppför. Blev några små korta trav bitar uppepå åsen, mest för att få henne lite lyhörd på skänkeln och avsaktningar, hon var jätteduktig 🙂 . Skrittade hem förbi hagarna, träffade på Karin S vid gamla stallet. Hon sa att hon tyckte att Kalla blivit så fin, blank i pälsen, såg ut som om hon mådde jättebra, sedan så har ju Kalla tappat 4 hål på sadelgjorden smalare än såhär kan hon inte bli, musklig har hon också blivit. Det var jättekul att höra.

//Anders

Hoppträning för Mia på Nisse 18/5-13

Idag så var det 4:e hoppträningen för Mia, jag hade Nisse som vanligt, tyvärr så hade han gått på igenridningen på morgonen så han var alldeles svettig när jag skulle göra iordning honom. Stackarn var tvungen att gå ett riktigt hårt pass med hoppning med mig på ryggen, men han skötte sig riktigt bra ända till hinder nr 6 på den avslutande banan. Vi började 11:15 med att som vanligt värma upp hästarna själständigt, Nisse var tvärtemot vad jag trodde med på noterna idag också och inte alls så trött som jag befarade. Vi travade och galopperade runt hela ridhuset med många övergångar och fattningar Nisse blev faktiskt riktigt på hugget. Kanske lite extra stark då han inte hade någon nosgrimma eftersom han har ett skavsår och inspänningstyglarna slipper han ju också på dessa träningar så lite tjafsig var han allt men på det stora hela var han duktig. Vi började med att hoppa hinder nr 1 sedan nedre volten och skritt övergång på mitten innan över volten, detta gjorde vi några varv var i båda varven en nyttig övning med galoppbyte vid meddelinjen. Nisse och jag klarade alla galoppombyten idag :-). Jag gjorde så att ett galoppsprång innan hinder med byte så bytte jag galoppfattning detta för att undvika att göra det precis när vi skulle hoppa tappade balansen förra träningen så att jag ramlade av.

Hoppningen av banan gick riktigt bra ända till hinder 5 där Nisse tänkte dra på utsidan till vänster så vi fick fajtas lite där om vägen, jag vann, men kom lite ur balans i hoppet. Jag han dock räta till balansen innan hinder 6 där det låg två vattenmattor under. Nisse slog på en tvärnit då oxern var ca 80 cm hög, vi hade ju hoppat denna förut lite lägre och då gjorde han några konstiga krumsprång men hoppade i alla fall. Men som sagt det blev tvärnit och jag åkte av snett till vänster, klarade mig bra blev bara skitig. Mia sa att det inte var mitt fel så det kändes ganska okej. Vi tog om linjen på en gång och då hoppade Nisse utan konstigheter.

Hoppträning banan 18/5-13

Hoppträning banan 18/5-13

//Anders

Markarbete 16/5-13

Det var en liten överraskning att det var markarbete ikväll….. Enligt mina beräkningar så borde det varit en dressyrkväll, men men ingen blev ledsen när det låg bommar på marken allra minst Virpa hon ÄLSKAR bommar….. Åsa beordrade snabb uppvärmning av hästarna så att vi skulle hinna med det som hon planerat, det blev några varv i skritt medan hon sprang iväg och fixade kaffe. Idag så fungerade fördelning lite bättre i alla fall, inte perfekt men bättre. Övningarna var som nedan, den först gjordes i trav med kort trav och längt trav för att hästarna skulle bli lite lyhörda.

Travövning

Travövning

Övning 2 hann vi bara göra en gång var, bommarna var upplagda på klossar alltså ca 30 cm höga. Virpa är så himla duktig, hon böt galopp klockrent vid bägge skutten över mitten hindret.

Åttvolt

Åttvolt

//Anders

Kalla 12/5-13

Blev en liten tur ute idag tillsammans med Helen & Sandra. Vår vana trogen så tog vi björnöskogen först. Sandra red först på Svante men utan sadel idag, hon är modig hon 🙂 , sedan Helen på Tyra och sist kom vi. När vi närmade oss stockarna så drog ju Svante iväg som vanligt, Kalla tyckte nog att Tyra var lite väl långsam för hon började kasta med huvudet då jag höll in henne så att vi var säkra på att Tyra skulle komma över och inte tvärstanna, sedan när jag släppte henne så gick det faktiskt riktigt bra med en någotsånär sansad galopp över de två stockarna. Innan vi skulle uppför backen så blev Tyra skiträdd och tog ett jätteskutte ut till vänster när Kalla laddade för galopp uppför, tur Helen är duktig och har bra balans. Kalla & jag red om Tyra då Svante redan startat sin spurt uppför, hästarna tycker det är lika roligt varje gång, hihi som dom galopperar uppför 🙂 . Blev skritt hem till stallet sedan.

Efter att Sandra gjort färdigt Svantes box så tog vi hästarna med oss över vägen till gräsmattan så dom fick gå där och beta en ½ timme, det var jättemums tyckte dom.

Kalla i hagen 12/5-2013

Kalla i hagen 12/5-2013

//Anders

Morgonjour 12-5-13

Idag så hade jag morgonjour, när jag kom till stallet så hängde Kallas kvällsmatpåse kvar på utsidan av hennes dörr. Stackars henne bortglömd igår kväll så fick hon vara utan mat när alla andra hästar stod och knaprade, skäms på den som glömde henne.

Kvällsmaten
Kvällsmaten

 

Helgjour

Helgjour

Och så har vi då bajskärran som inte kan gå och tömma sig själv 🙁

Bajskärra morgonen den  12/5-2013

Bajskärra morgonen den 12/5-2013

Nu har jag tagit tid på hur lång tid det tar för mig att, gå från Kallas box genom stallet bort till bajs containern, tömma kärran, samt gå tillbaka till stallet och ställa upp bajskärran, det tog hela 1 minut & 33 sekunder. SLÖHÖGAR säger jag bara som inte kan tömma kärran och ställa tillbaka den.

//Anders

Kalla 11/5-13

Hade först inte tänkt rida idag då jag haft huvudvärk och sovit dåligt två nätter på rad men Helen undrade om inte vi kunde följa med henne och Tyra på en lite skritt tur i skogen. Som tur var så gjorde vi det för min huvudvärk gav med sig under tiden vi var ute med hästarna i det fina vädret.. Vi tog björnöskogen där hade Helen tänkt sig att vi skulle gå över stockarna men se det går inte att gå över dubbelstocken längre den är för hög nu när snön är borta så vi fick runda den upp i skogen bland slyet. Sista stocken travde Tyra över, men Kalla tyckte allt att leta galopp kunde vi kosta på oss även idag. Sedan gick vi upp på åsen där vi travade en liten bit sedan skrittade vi bort till Helens jobb där hade dom en liten loppis och Helen hade lovat att komma förbi och visa upp Tyra så det gjorde vi. Kalla och jag skrittade sedan tillbaka till stallet medan Helen och Tyra stannade i paddocken en stund.

//Anders