Dressyr 29/8-13

En överraskning väntade oss denna kväll, vi fick ha Åsa som ridlärare. Mia:s röst var nästan helt paj så hon kunde inte prata 🙁 .

Jag fick ha Virpa denna kväll också, hon är himla rolig att rida och idag så var hon uppvärmd och klar då hon gick lektionen innan oss. Som vanligt så fick vi skritta runt fyrkantspåret som uppvärmning, denna gång medans Åsa gick på toaletten…. Dagens övningar bestod mest av att rida 2 meter innanför spåret i alla gångarter med fyrkantiga hörnpasseringar. Roligast var att göra det i galopp.

//Anders

Kalla 25/8-13

Idag så tog vi och ändrade vägen i sista stund, både Kalla & Plupp blev nog lite förvånade då vi vände om och gick tillbaka mot stallet trodde dom 🙂 i alla fall så tog vi Björnöskogen först idag. Väl över vägen så kunde man känna förväntningen stiga i  Kallas rumpa. Hon börjar liksom skjuta på med bakbenen på ett positivt sätt. Vi fick runda det nyfallna trädet som är alldeles för högt för att hoppa, inte ens en OS fälttävlanshäst klarar det där. Det är bara 5 meter till nästa träd som ligger bortanför.

Stopp på stigen

Stopp på stigen

Vi tog sedan de följande 3 träden lugnt och försiktigt, Plupp tyckte att det var jätteroligt och skötte sig exemplariskt. Det är tydligen stor skillnad beroende på vem som rider Pluppis. Jag har ju inte glömt det som hände i våras 🙁 . Efter vi gått över Björnövägen till fältet så gick vi tvärs över, Kallas bakben var verkligen med hela vägen över fältet. När vi närmade oss backen så taggade hon till så det blev till att hålla igen henne ordentligt. Väl uppe på åsen skrittade hon på jättebra ända tills vi svängde av hemåt förbi “skrotnissarna”. När vi kom tillbaka till stallet så blev det morötter och havre 🙂

//Anders

Kalla 24/8-13

Idag så blev det den normal turen ute. Denna gång tillsammans med Sara och Madeleine från 1:an. Det är ju så att min bästa ridkompis Sandra inte har någon häst som går att rida ut på för tillfället 🙁 Svante är ju trasig än men på bättringsvägen han longeras nu i alla fall. och Leeloo är lite osäker än på hennes nya omgivningar så hon får hålla sig i ridhuset.

Kom till stallet vid 14 tiden och som vanligt så var det katastrof i Kallas box, hon är verkligen duktig på att stöka runt allt där, man får vända på allt spån i boxen för att hitta alla hennes gömmor men bajs. Tog väl en 20 minuter att rensa upp.

Jaja tillbaka till ridturen 🙂 den började med skritt förbi Edströmska, Sara på Vilda Hilda var allt ganska spänd på hur det skulle gå då vi skulle gallopera uppför skogsbacken bakom Edströmskas staket ho var nästan helt tyst hela vägen… Vi kom i alla fall fram till den lilla grusplätten innan backen och där så började Kalla ladda bakbenen för hon visst vad som var på gång hihi hon är för rolig alltså 🙂 nåja vi svängde upp mot backen efter det att jag sagt till Sara och Madeleine att här är backen som vi brukar gallopera uppför. Kalla tog några travsteg sedan så bad jag om galopp, snabbt som att så gick hon över i galopp. Vilda Hilda var inte sen att haka på likaså Leila. Efter lite mer än halva backen så fick jag lägga om benen för att Kalla inte skulle fuska och gå ned i trav. Vid slutet av backen så blev det skritt. Sara skrattade när hon berättade att Hilda gjorde en rivstart då Kalla gick över i galopp….. När vi kommit upp på åsen så stod det en man med sin hund där, han sa att det hördes tydligt när tre hästar kom i galopp uppför backen, tror jag det haha. Sedan så skrittade vi bort efter åsen förbi Helens jobb så travade vi några hundra meter då det är lite mjukt där sedan skritt nedför backen mot ängen. Efter vi gått över vägen så svängde vi höger på ängen och travade den för att skritta resten av vägen hem. När vi nästan kommit till paddocken så upptäckte vi att Eskil hoppat över hagstaketet och stod å mumsade gräs vid paddocken, Sara hoppade då av och tog hans grimma för att leda in honom i stallet.

Knashäst :-)

Knashäst 🙂

//Anders

Första ridlektionen, dressyr 22/8

Ledsen att det kommer lite sent detta, men de sägs ju “bättre sent än aldrig” 🙂

I alla fall så fick jag mig lilla söta Virpa tilldelad den här kvällen. Vi alla som skulle rida vår första lektion för höstterminen var nog lite spända innan vi kom till stallet över vilka hästar vi skulle få oss tilldelade. Det enda som jag var helt säker på var att Nisse skulle det inte bli. Han är ju fortfarande inte blivit bra i sitt skadade bakben, han står med ett STOOOORT blått bandage på benet stackarn.

När vi kikade ner i ridhuset så stod inte vår vanliga ridlärare där utan Mia som ersatte Anna-Lotta när hon opererade sin fot. Men de sista gångerna efter påsk så hade vi Åsa. Nu verkar det i alla fall som om vi skall ha Mia i höst, det är inget som jag & Malin är ledsna för, Mia är jättebra.

Nu till kvällen. Naturligtvis så börjar terminen med dressyr, Virpa gick lektionen innan så hon var uppvärmd och klar. Vi fick som vanligt börja med att skritta runt spåret länge och väl. Kvällens huvudövning bestod av att rida på volter och flytta hästens rumpa utåt i volten, det gick väl sådär. Ibland så gick det riktigt bra & ibland så gick det mindre bra alltså precis som vanligt 🙂 . Vi avslutade vid 19:45 för att rida ut hästarna runt privat hagarna samtidigt som Mia pratade lite med var och en av oss, jag fick veta att Virpa varit lite loj hela veckan, men nu när jag hade henne så var hon jättepig. Det var kul att höra, Virpa gillar nog mig 🙂

En spännande sak hände, när vi satt och skrittade hästarna så var det en person på läktaren som tappade en STOOR chokladkaka på golvet och ja det skramlade naturligtvis till lite och Virpa som var närmaste tog ett jätteskutt i sidled, kommentaren från Mia till henne som tappade kakan var “tur att Anders satt kvar”.

//Anders

Kalla 18/8

Idag så blev det halvlila rundan ut, alltså förbi Edströmska runda staket vid sista fotbollsplanen upp för backen, sedan åsen nedför galoppbacken och vidare över ängen hem mot hagarna. Idag så var vi tre hästar utöver mig och Kalla så var det min dotter Malin på Leila och Sandra på Plupp. Det blev lite galopp uppför backen bakom Edströmska där är ju som tur underlaget tämligen mjukt, sedan skritt ända bort till ängen där vi travade hemåt. Ja Leila ville ju mycket hellre gallopera på ängen men det fick hon inte så hon började typ studsa och småbocka istället. Plupp & Kalla ja dom skötte sig ju som vanligt. Inte ens två cykeldårar som kom bakifrån uppepå åsen reagerade dom på.

//Anders

Morgon fodring 18/8

Såhär såg det ut när jag kom till stallet i morse om ni tittar noga så står det något brunt längst bort i gången…… en HÄST som smitit ur sin box…….. Det var inte roligt att behöva städa upp. Det var kiss & bajs i flera matpåsar inget fräscht alls

Qrut hade ätit upp allas havre förutom Svantes som han tydligen inte hittade. Så han behöver absolut ingen havre idag. Mat fick dom, jag fick springa runt och kasta in mat till var och en för hand. Alla är nu ute i sina hagar och Qrut är väl den som är mättast……..

Qruts festnatt

Qruts festnatt

//Anders

Kalla 17/8

Nu börjar Kalla tycka att det är lite långtråkigt att bara få skritta och trava småbitar så när vi kom till galoppbacken efter att ha travat sakta och försiktigt över ängen så kändes det i HELA hästen att nu NU JÄVLAR så skall vi gallopera upp för backen precis som före sommaren. Vi han bara några steg upp i backen innan hon startade, tur man redan visste vad som skulle hända så att jag kunde ta ned henne i trav efter bara en liten bit 🙂 . Plupp som var bakom blev lite upprörd när Kalla satte av så hon kom fräsande förbi när vi kommit ned i trav.

Annars så var hela rundan lugn och fin, men som sagt det känns att Kalla börja piggna till nu efter en vecka med nästan bara skritt.

//Anders

Kalla 16/8

Vi tog samma runda som igår med samma sällskap. Inget speciellt hände allt gick lugnt och fint. Lite trav på ängen, alltså inte på cirkeln utan längs vägen hemåt.

Jo förreseten när vi kom förbi hagarna så var Qrut & Max fortfarande ute vid 17:45 tiden 🙁 , Qrut var väldig missnöjd med tillvaron. Han tokgalopperade runt runt i hagen stackaren.

//Anders

Kalla 15/8

Idag så hade vi sällskap av Sandra på Plupp precis som i tisdags 🙂

Idag blev turen lite längre än i tisdags. Vi började med att skritta förbi Edströmska och gick in i skogen till höger vid sista fotbollsplanen där inne finns det en lagom backe för att träna rumpmusklerna på hästarna. Underlaget är dessutom mjukt och fint. Där fick hästarna trava uppför i ett ganska långsamt tempo, efter 2/3 av backen så började det kännas lite för dom tror jag för då började både Kalla och Plupp flåsa lite svagt. Sedan så skrittade vi hela åsen och nedför “galoppbacken” ja vi blev omsprungna av en kvinna uppepå åsen först och mötte även en cyklist. Ingen av hästarna reagerade nämnvärt på detta t.om. Plupp var cool. Cyklisten däremot nästan gömde sig i buskarna när vi kom där skrittandes i bredd på stigen 🙂 passade även på att ge honom tipset att ta det försiktig när han cyklar däruppe och speciellt när han skall nedför vår “galoppbacke” i fall det skulle råka komma två hästar i full galopp uppför backen…. Vi gick över vägen till fältet där svängde vi vänster hemåt mot hagarna, vi lät hästarna jogga lite försiktigt i trav på fältet hemåt. Sedan blev det skritt resten av vägen hem till stallet.

Sandra & Plupp jag & Kalla! Tack till den som tog bilden.

Sandra & Plupp jag & Kalla!                                                           Tack till den som tog bilden.

//Anders

Kalla 13/8

Idag på eftermiddagen så blev det en ny skrittur runt Edströmska och halva åsen.

Idag så hade vi sällskap av Sandra på Plupp då Svante är skadad sedan igår, se nedanstående bloggpost. Svante hade riktigt riktigt ont i kroppen idag, Karin berättade att han stönade högt när hon kände på hans rygg. Han får också smärtstillande för att lindra det värsta.

Ja som sagt det blev Plupp idag för Sandra, Plupp såg lite spöken här och var under turen idag och naturligtvis så måste Kalla sympatiser skutta med Plupp det kan ju råka vara något farligt spöke som Pluppis såg :-). Vi kom i alla fall runt utan att det hände något mera än att hästarna skuttade lite på tvären några gånger. Efter åsenrundan så gick vi in i paddocken där fick Kalla trava några varv på halv lång tygel. Det gick men det var segt att få henne att trava där. Hon kändes i alla fall helt ren i sitt trav.

Tillbaka inne i stallet så fick hon lite morötter som vanligt hon är go för hon står och tittar på mig utan att röra höet tills dess att hon fått sina morötter 🙂 .

I våras

I våras

//Anders

Svantes katastrof lastträning

Sandra och jag har ju jobbat ett tag på att träna Svante så att han skulle kunna åka transport. Jag lovade ju Sandra att köra henne och Svante till Hallsta den 25 augusti på deras hopptävling. Det har gått jättebra ända till ikväll (12 Augusti) han har gått in och stått snällt många gånger vi hade t.om. stäng luckan bak…..

Svante last tränar

Svante last tränar

Men ikväll så fick han nog. Vi hade satt upp bommen bakom honom men inte stängt dörren då han först började backa mot bommen. Jag gjorde som jag gjort flera gånger förut, tryckte med fingrarna på hans rumpa då gick han fram igen precis som han gjort flera gånger tidigare. Men sedan tog han sats och backade då höll han på att sätta sig på bommen men den var ju för hög så han åkte in igen. Då försökte jag lossa bommen men han inte med innan han kom farande bakåt igen. Denna gångs så kom han på något sätt under bommen med rumpan och lyckades pressa sig bakåt så långt att manken var vid bommen och bakbenen inunder sig. Där fastnade han ett tag. Som tur var så kom det en tjej springande med en burk havre och gick in till Sandra fram i transporten, då lyckades Svante kravla sig in på något underligt sätt.

Bommen efteråt.

Bommen efteråt.

Här ovanför ser ni hur bommen såg ut efteråt 🙁 som ni förstår så var det fruktansvärt besvärligt att få loss bommen då den satt i spänn mellan väggarna i transporten. På något underligt sätt så stod Svante snällt inne i transporten under de ca 15 minuter som vi jobbade med hammare och det vi kunde få tag på för att försöka lossa bommen så han skulle kunna komma ut.

Det var i alla fall en fruktansvärd upplevelse att se Svante fastna under bommen med ryggen. Han fick ett ca 20 cm långt skrapsår på ryggraden och uppsvällda muskler uppepå ryggen.

//Anders

Kalla 12/8

Det blev en runda ute runt Edströmska denna soliga eftermiddag, vi hade sällskap av Sandra & Svante idag. Det var första gången efter sommarbetet som vi kunde göra sällskap, det märktes att Kalla och Svante saknat varandra hihi. Svante ville inte gå först idag utan väntade på att Kalla skulle gå före så han kunde gå och nosa i hennes svans, tur Kalla är så snäll 🙂 . Det blev bara skritt idag så turen blev lugn och fin, vi avslutade med att Svante fick trava & Gallopera i paddocken medan jag skrittade Kalla. Det var lika segt idag där känns som att gå i klister. Avskritting av Svante blev runt hagarna, men s då piggnade hon allt till igen all seghet som bortblåst bara man kommer ur paddocken :-). Vi bara längtar tills dess att vi kan börja trav & gallopera ute igen. Men först så skall hon joggas igång på mjukt underlag……. Paddock eller ridhus huvaligen känner redan hur slut jag kommer att bli i mina ben.. 🙁

//Anders

Jester + Kalla 11/8

Idag så fick jag rida Jester för första gången, han skall bara ridas lite försiktigt då han varit trasig länge. Men det är en som haft honom hela sommaren och ridit igång honom igen. Det blev en 1/2 timme i paddocken med i stort sett bara skritt ett par gånger gick han själv över i trav men då fick jag bromsa ned honom mjukt och försiktigt till skritt igen. Han kändes helt fräsch och har en fin skritt. Jester är jättesnäll 🙂 och det var himla kul få rida honom. Jag har alltid gillat honom han är alltid så social när man kommer till stallet.

Jester

Jester

Kalla skall ju som de andra hästarna sättas igång efter betet och med tanke på hur pigg hon var igår så fick det bli paddocken idag inte precis hennes favorit ställe, dock lite bättre än ridhuset. Vi skrittade mest runt utan större planer emellanåt så “slogs” vi om vilken väg vi skulle ta, hon ville tillbaka till stallet eller ut mot skogen. Sådär höll vi på i 40 minuter, sedan så gick vi runt hagarna tillbaka tillsammans med Hilda & Leila. Så fort som vi styrde ut ur paddocken mot åsen trodde hon 🙂 så piggnade tanten till, hon är allt bra rolig. Jösses vilket steg hon fick och helt plötsligt var all seghet som bortblåst 🙂 . Fick sitta och hålla tillbaka henne hela vägen runt hagarna så hon inte skulle gå in i Hildas rumpa…..

//Anders

Kalla första turen i höst 10/8

Kalla fick nya fina skor idag på förmiddagen 🙂 . Therese, hennes syster och mamma hade varit så sjysta at dom hade gått ut med alla hästar som blivit skodda idag. Kalla stod alltså i hagen när jag kom till stallet idag vid 13 tiden. Började med att mocka ur hennes och Vilda Hildas boxar, sedan matpåsar. När jag skulle hämta in Kalla så stod hon naturligtvis längst bort i hagen, när det finns grönsaker att äta så vill man ju inte gå in. Men idag så följde hon med snällt in i alla fall. Igår så fick jag övertala henne med änden på grimskaftet ett antal gånger, idag så räckte det med en enda gång.

In i boxen med henne och hämta alla saker i bilen, hon ville inte stå still när jag skulle borsta henne hon ville UT. På med sadeln inga problem, sadelgjorden räckte till gott och väl. Gissar på två hål mer än i våras, till skillnad från Madeira som var tvungen att låna Bubblans gjord, Bubblan är typ dubbelt så står som Madeira 🙂 . När vi kom till tränsningen så visste Kalla inte till sig hon fullkomligt kastade sig över bettet, jag kunde inte snabbt nog få in det i munnen tyckte hon. Jag tror faktiskt hon har saknat vår ridturer ute i sommar.

Rundan idag gick förbi Edströmska upp förbi trafo stationen, hela åsen, ned för galoppbacken och trottoaren tillbaka vi hagarna. Alltså vi skulle skritta hela vägen var det tänkt, men se det vill inte tant Kalla hade hon fått bestämma så hade det blivit galopp och björnöskogen också rolig tant det där, det blev till att sitta och hålla igen henne nästan hela vägen. Några små travbitar blev det tyvärr gick inte att hålla igen henne så hårt. Var också väldigt mycket mygg uppepå åsen vilket störde hästarna. Vi hade sällskap av Malin på Jester och Rebecka på Plupp. När vi skulle gå ned för galoppbacken så hamnade Plupp lite på efterkälken, hon är ju betydligt mindre än Kalla och Jester, Plupp tvärstannade då mitt i backen å ville inte röra sig ur fläcken. Rebecka försökte att få henne att gå men det gick inte hon ropade då att vi skulle komma tillbaka, jag försökte då få Kalla att gå uppför backen men det gick förbanne mig inte att få henne åt det hållet hon bara vände nedåt tre gånger försökte jag. Rebecka hoppade då av Plupp och började leda ned henne. Förklaringen till det som hände kom ganska snart 3 sat*ns cykeldårar kom fräsande ned för backen på sina mountainbikes. Det var därför Plupp stannade och Kalla inte ville gå upp, dom hörde naturligtvis ljudet av cyklarna men såg inget 🙁 – Plupp blev skiträdd när cyklisterna kom, Jester likaså, Kalla var ju på hästars vis naturligtvis tvungen att bli sympatirädd. Resten av turen gick i alla fall lugnt och städat förbi hagarna men där så var Kalla tvungen att prata med sin flock, jösses vad hon gnäggade det skakade i hela hästen.

Tillbaka i stallet så fick hon sina morotsskivor som vanligt. Hon stod sin vana trogen och väntade på dom.

//Anders