Kalla ute 29/9-13

Blev en liten tur ute idag tillsammans med Sandra på Svante och Rebecka R på Madeira. Vi tog långa varvet genom Björnöskogen där går det ju jättebra att galoppera numera. Mötte ett par som var ute och rastade sin hund där på vår galoppsträcka, dom var kloka nog att flytta på sig när tre STORA hästar kom galopperande 🙂 . Kalla & jag låg först, det var nog tur det för Svante var lite konstig idag och såg spöken ibland. På ängen så skulle vi trava, men se det tyckte inte Madeira hon tyckte att galopp passade bättre så Rebecka la en volt och dämpade henne lite sedan så gick det bra. Backen är ju alltid kul tycker Svante & Kalla, Madeira gillade backen också. Sedan så var det lugnt hem till stallet 🙂

3 glada hästar, från vänster Svante, Madeira & Kalla

3 glada hästar från vänster, Svante, Madeira & Kalla

//Anders

Leila ute 28/9-13

Idag så har jag ridit Leila, tack Erica O för att jag fick ha henne 🙂 . Som sällskap så ahde vi Malin på Kalla och Sandra på LeeLoo. När jag hämtade henne i hagen så såg hon inte så vacker ut, mera lerfärgad än mörkbrun, Leila som alltid brukar vara ren. Men inte idag inte när jag skulle ha henne 🙁 . Fick börja med att borsta ren henne tog minst en ½ timme puhhhh. Jaja nog om det väl ute och uppsutten så kunde jag konstatera att hon inte gått speciellt hårt den här veckan, hon var pigg som ett as och fullständigt utan broms men gjorde inget dumt.

Vi började med att skritta ned till Björnöskogen i alla fall när vi gått uppför första lilla backen så gick vi över i trav sedan galopp, tjohej den här tjejen hon var pigg idag hon. Vi galopperade nästan hela sträckan bort till fältet för alla stockar är borttagna och marken mjuk och fin, ja några skritt & travbitar blev det naturligtvis. Över fältet så skulle vi trava, Leila vill något helt annat och tyckte galopp var en bättre gångart. Jag var tvungen att lägga en halv volt ut på gärdet för att lugna ned henne till trav, stark är bara förnamnet. Väl tillbaka efter sin kompisar så var vi framme vid övergångstället till galoppbacken. Den minns Lelia för vi han knappt av asfalten innan hon skulle börja gloppera, uppför så fick jag bromsa som sat*n för att hon inte skulle springa om Kalla, LeeLoo var först. Men när vi kom till sista svängen längst upp så gick det inte att hålla igen henne längre så då fick hon galoppera om Kalla och hon tog LeeLoo också av bara farten :-). Det tog några hästlängder innan hon ville lyda och börja skritta, sedan skrittade vi förbi husen, sedan en liten bit trav innan vi skrittade förbi stenarna. Väl förbi stenarna så ja då visste alla tre hästarna vad som väntade, man kunde verkligen känna förväntningen i henne då vi passerade stenarna…….. Svårt att säga om vi han med ett travsteg innan galoppen men jag tror inte det. Vi var sist igenom, men sist vill Leila inte vara, lyckades hålla henne sist fram till den svaga vänstersvängen, men där så släppte jag henne, då drog hon om först Kalla och sedan LeeLoo trots att Sandra låg på LeeLoo allt hon orkade med benen. När vi väl kommit om så lugnade Leila ned sig några snäpp, hon gillar inte riktigt att vara först, fast hon försöker komma först. Efter ett tag så kom det en illrosa person på stigen läskigt tyckte Leila bäst att sakta av och inte vara först, knashäst. Efter det att vi passerat den illrosa personen så skrittade vi ned för backen med stenarna, förra gången så konstrade hon när vi skulle gå förbi. Idag så var det inga problem alls, skillnaden var att Kalla gick först. Skritt bort till stigen, sedan en bit trav när vi började höra alla vuxna fotbollshuliganer så tog vi det säkra för det osäkra och skrittade resten av vägen tillbaka till stallet.

Tillbaka i boxen så fick hon lite morötter, hon verkade glad av att ha fått vara ute och “rejsa” lite med Kalla & LeeLoo 🙂

//Anders

Dressyr 26/9-13

Blev en överaskningshäst 🙂 denna kväll, jag fick den stora mörka Vasserman. Han har ju precis blivit igångsatt så det var lite spännande att rida honom igen. Han har alltså inte blivit riden sedan före semestern nästan 3.5 månader. När jag kom till honom så kunde jag konstatera att han tappat nästan alla sina rumpmuskler 🙁 . Jaja men han är ju en snäll häst och ren var han också där han stod i boxen, det är inte alla gånger han varit ren inte de flesta gångerna så har han rullat sig och sett ut som en spånhög…..

Väl inne i ridhuset så visade det sig att när jag suttit upp på honom att han var pigg som sa**n, vi hade dessutom en annan ridlärare = Frida Forss, Mia var tydligen sjuk igen. Vi fick börja med att skritta fram hästarna medans Frida gick iväg med Virpa som fått kolikkänningar lektionen innan, stackars lilla Virpa. När Frida kom tillbaka så fick vi plocka in tyglarna och då började en av mina jobbigaste ridlektioner på länge 🙁 . Han försökte göra som han ville t.ex. när vi galopperade på 2 volter så drog han helt plötsligt iväg mot den andra volten. Han skuttade, kastade med huvudet, körde med huvudet upp i taket osv. nästan hela lektionen. Skänkelvikningen som vi skulle öva på i både skritt & trav ja den gick ju inget vidare kan man säga.

Skänkelvikning i båda varven skritt & trav

Skänkelvikning i båda varven skritt & trav

Men till hans försvar så var det väl jobbigt då han inte är riktigt igång ännu.

Han blev i alla fall jättefin och sökte sig ned mot bettet de sista 5–7 minuterna som vi travade runt på fyrkantspåret, riktigt riktigt fin blev han. Alltså som han brukar vara när Anna L rider honom 🙂 . Så lite nöjd får jag väl vara i alla fall.

//Anders

Kalla 22/9-13

Idag så fick vi sällskap med våra bästa rid kompisar, Sandra med LeeLoo. Det blev lite sent innan vi kom iväg för att Sandras tåg från Stockholm var försenast så hon missade bussen ut till Hamre. Sandra ringde och undrade om jag kunde hämta henne hemma, självklart så hämtade jag upp henne.

När vi kom iväg vid 16:30 tiden så tog vi vägen förbi hagarna till fältet, vi får ju inte rida i Björnöskogen längre 🙁 , på fältet så travade vi ned mot flygplanet. Kalla kändes helt ren i sitt trav idag också. Hon travade kraftfult bakom LeeLoo, helst så hade hon nog velat trava förbi… Framme vid galoppbacken så var nog båda hästarna lite taggade, här fick Kalla nog av LeeLoos korta ben och jag lät henne gallopera om på högersidan när vi kom till toppen av backen. Sedan så skrittade vi förbi husen, sedan travade vi en liten bit igen. LeeLoo var riktigt taggade hon började trava när vi närmade oss de tre stenarna 🙂 efter stenarna så blev det en lite kort bit galopp, sedan skritt igen. Båda hästarna skrittade på riktigt bra, Kalla var naturligtvis snabbare p.g.a. sina längre ben. Vi provade en liten travbit till då vi red bredvid varandra helt plötsligt började LeeLoo att galoppera. Kalla var verkligen på hugget, hon tog tag i bettet och började galoppera, Sandra sa att Kalla såg riktigt elak ut i ögonen då LeeLoo drog iväg. Dom fick bara galoppera en liten kort bit, sedan var det dags att skritta nedför backen mot Edströmska för att gå hem till stallet förbi fotbollsplanerna. Kalla skrittade på bra hela vägen hem, man känner verkligen i hennes rumpa när hon kommit igång 🙂 .

//Anders

Kalla 21/9-13

Fick veta av Sandra på fredagkväll att Kalla var jättehalt och Karin ville att jag skulle titta på henne. Började med att känna på Kallas alla ben innan vi gick från hagen, kunde inte känna att hon var varm någonstans. Therese, hennes mamma och Helen tittade sedan på henne när jag sprang bredvid och Kalla travade, ingen kunde se att hon på något sätt skulle vara halt. Vi bestämde gemensamt att det var bra för Kalla att få komma ut och skritta istället för att stå i boxen och bli stel.

Vi försökte få sällskap ut först med Sara, sedan med Helen men ingen ville följa med så vi fick klara oss själva. Jag fick ta fram motivationspinnen så att vi skulle komma av stallplanen 🙁 brukar aldrig behöva den annars. Vi hade lite tur att det kom ett par hästar från privatstallet och red om oss precis när vi skulle passera vägen. Då gick det helt plötsligt bra att få fart på Kallas ben. Helt plötsligt så skrittade hon på som bara den. När vi kom till asfalten vid “hundhuset” så skulle privatisarna åt vänster och jag hade tänkt att Kalla och jag skulle upp på åsen, det blev lite jobbigt ett tag där men efter lite övertalning så tog vi oss upp på åsen. Så fort som vi kommit upp på åsen så var det inga problem då skrittade hon på igen. Vi skrittade hela vägen tillbaka till paddocken där provade vi att trava för att känna så att hon inte var halt. Hon travade helt rent 🙂

//Anders

Hoppträning för Mia 20/9-2013

Klockan 19:00 en fredag kväll började en hoppträning. Jag hade valt Hobo eftersom Nisse fortfarande är skadad, stackars Nisse jag saknar honom. Vi tränade på att hoppa en linje med 3 låga hinder i galopp, målet var att få in lika många galoppsprång,5 st, mellan första till andra och andra till tredje hindret. Det är väldigt svårt att hålla ihop hästarna till det andra avståndet, dom vill gärna springa iväg fortare och då kommer man fel på sista hindret. Vi fick börja med att självständigt värma upp hästarna först några minuter i skritt sedan ganska mycket trav & galopp. Hobo var verkligen med på noterna, han är lite piggare än Nisse. Efter uppvärmning av hästarna så fick vi öva på att rida i förvänd galopp i en svag båge längs läktarsidan, Hobo var ganska duktig men man fick verkligen ligga på med benen för att han skulle hålla galoppen. Nästa övning var att hoppa linjen med tre hinder, det gick väl ganska bra fast de första gångerna så kom vi lite när på sista, Mia flyttade då ut det ca 0,3 m och se då gick det bra att få in 5 galoppsprång även där. Efter denna övning så fick vi hoppa ett av de sneda hindrena för att lägga en volt mellan räcke & oxern runt konen sedan hoppa oxern. Det gick faktiskt att få runt Hobo där t.om. i fel galopp lyckades vi komma runt men det krävdes mycket ridning då det vill jag lova. Vi körde även denna övning åt det andar hållet så att vi hoppade räcket sist. När detta fungerade så övade vi på samma linje med utan volten då gällde det att landa i rätt galopp efter det sneda räcket, det lyckades genom att jag bytte galoppskänkel ett par galoppsprång innan räcket då landade han rätt. Hobo och jag fick ta detta lite högre än det andra små ponnysarna räckena & oxern ca 80 cm höga 🙂

På slutet när alla var riktigt trötta och svettiga så blev det banhoppning, Hobo & jag fick köra först eftersom Mia lagt upp hindrena i föregående övning för oss. Först 3 hinders linjen, den gick utan större problem, sedan räcke oxer på oxern så tog Hobo i utav bara den men det visste jag ju redan att han skulle gör för det hade han gjort förut. Sväng runt båda konerna fram mot det sneda räcket lätt som en plätt landa i rätt galopp  vidare till räcket och vänstersväng till nästa sneda räcke för att avsluta med oxern en gång till.

Sammantaget en trevlig mycket svettig träning på en fredag kväll

Hoppbana

Hoppbana

Hobo & Virpa

Virpa & Hobo till höger

//Anders

Dressyr 19/9-2013

Ikväll så hade vi dressyr, fick byta häst till Donna nu efter att ha ridit Virpa 4 gånger på raken. Idag så övade vi mycket på att få hästarna lyhörda och mjuka genom att vi skulle ändra gångart mellan koner. Donna blev väldigt taggad då vi gjorde många galoppfattningar från skritt för att sedan sakta av till skritt. Det var väldigt svårt att hålla tillbaks henne så att hon inte tjyvstartade, avsaktningarna däremot var ganska enkelt att få till.

Donnas hals

//Anders

Kalla 15/9

Idag så var det första gången på länge som vi fick sällskap av Svanteluring 🙂 det blev ingen lång tur då han fortfarande inte är riktigt igång. Det blev turen förbi hagarna, över fältet där vi travade sedan uppför galoppbacken. Där märktes det att han fortfarande har lite ont men galoppera det skulle han allt 🙂 sedan blev det mest skritt tillbaka till stallet. Kalla blev inte ens svettig under sadelgjorden idag….

//Anders

Kalla ute 14/9

Idag så blev det långa turen tillsammans med Sandra på LeeLoo. Vi skrittade ned förbi scouthuset och över Björnövägen. Efter backen upp på stigen så började vi trava Kalla först, idag var hon på G hon travade på riktigt fint. Vi rundade den först stocken som ligger i nedförsbacke, sedan när vi kommit upp på stigen igen så blev det trav en liten bit, hihi Kalla vet vad som gäller alltså 🙂 galoppen satt som en smäck innan stocken. Skutten satt också lätt som en plätt. LeeLoo har lite svårt att hänga med på sina korta ben så när vi saktade av till skritt tog det en lite stund innan dom kom ifatt. Resten ab stockarna togs i lagom fin galopp ingen rejsgalopp som när Svante är med…. Backen upp mot åsen däremot där visste LeeLoo vads om gällde, hon fick gå först där. Fullt ös uppför på henne blev det, Kalla hängde naturligtvis på lätt som en plätt 🙂 Kalla är ju minst 20 cm högre så ja det säger ju sig själv vem som är snabbast uppför backen.

Tillbaka i stallet så blev det pepparkaksmorötter i belöning.

//Anders

Hoppning 12/8

Denna kväll så hade vi hoppträning, ja om man nu kan kalla att hoppa kryss på 40 cm hoppa 🙂 i vilket fall som helst så fick jag Virpa igen. Hon var inte alls på hugget och hon kändes helt ofräsch i bakbenen när jag började skritta henne. Jag tror hon har fått jobba för mycket och att hon har blivit stel. Det tog nästan 30 minuter innan hon började kännas som vanligt…. Jag fick verkligen slita för att få igång henne. Själva hoppningen var inte mycket att orda om. Det var ju knappt att Virpa behövde hoppa hon klarade sig nästan med att bara lyfta lite högre på benen.

//Anders

Leila ute 8/9

Idag så har vi varit ute och ridit, konstigt VA.

Jag fick ta Leila idag då Malin ville ha Kalla. Vi hade alltså sällskap av Malin på Kalla och Sandra på Leeloo.

En sak får man i alla fall erkänna det är betydligt mera spännande att rida Leila ute än Kalla speciellt om man envisas med att gå först. Kalla hon bara går dit man styr, Leila hon hittar än den och än den andra orsaken till att glida än åt höger sedan åt vänster eller så gör man ett litet luftskutt för en osynlig plastpåse eller något annat som man kan låtsas bli rädd för. Jaja nog om det. Vi tog i alla fall långa turen idag alltså ned förbi scoutgården över Björnövägen och stigen med stockarna. Det blev ett antal gånger som jag var tvungen att säga till Leila på skarpen med benen för att hon skulle gå vidare. Efter lite övertalning så kom vi i alla fall igång i trav på stigen vi travade fram till den första stocken där bröt vi av och svängde på sidan för att komma ned på stigen igen bakom den. När alla var nere på stigen igen så var det trav som gällde, när vi såg nästa stock så bad jag om galopp inga problem Leila var med på noterna och gick glatt över i galopp, första stocken hoppade vi lätt som en plätt även det andra som är dubbelstocken hoppade Leila elegant. FYI så var det första gången som jag hoppade Leila och bara 3:e gången som jag red henne överhuvudtaget. Vi fortsatte i galopp längs stigen en bra bit innan vi bröt av till trav & skritt. När vi närmade oss nästa stock så blev det trav och galopp, tyvärr så blev jag störd av grenarna som hänger över stigen så Leila slog på en tvärnit innan stocken för att göra ett katthopp över det var inget vackert men jag satt ju kvar i alla fall. De två resterande småstockarna var inget problem. N

är vi kom ut på ängen så travade vi över den hon har ett skönt trav damen. Uppför backen så var det naturligtvis galopp, Leila har bra kondis och orkade lätt som en plätt hela vägen upp. Uppepå åsen blev det mest skritt men även lite trav där marken är mjukare. När vi skulle ned från åsen där det ligger några stora stenar då blev man verkligen varse att man inte satt på Kalla jösses vad Leila krånglade innan vi kom förbi stenarna som numera ligger på sidan om vägen. Det är ju lätt att glömma att man sitter på Leila istället för Kalla, dom har ju samma färg, brun hals & svart man ungefär lika stora är dom också. Vi travade när vi kom av asfalten, jösses vilken vägvinnande trav hon har alltså, Leeloo hade inte en chans att hänga med trots att vi tog det lungt. Vid fotbollsplanen så fick vi låta Leeloo gå om det var alldeles för läskigt tyckte Leila med en himla massa “fotbollshulliganer” där.

Väl hemma i stallet så blev det avsvampning med vatten då hon var lite svettig under sadel & sadelgjord.

//Anders

Leila + Kalla 7/8-13

Leila, Svante
Idag så fick jag rida både Leila och Kalla, Malin som skulle haft Leila var inte så pigg. Började först med att Sandra & Svante följde med Leila och mig på en kort tur runt Edströmska och tillbaka via hagarna. Svante är ju fortfarande inte riktigt bra i sin rygg så det blev inte någon lång tur, men vi travade i alla fall lite förbi Edströmskas staket och uppför backen bakom. Men uppför backen så började Svante att gallopera men det borde han inte gjort då det tydligen gjorde ont i ryggen på honom, han stönade till när han började så han gav upp efter en liten bit. Leila var jätteduktig och travade fast Svante galloperade, hon ökade visserligen steglängden men det var ju helt okej. Rundan tog väl ungefär 30 minuter.

Kalla, Leeloo
Nu var det dags för nästa hästar. Den här gången så gick vi ned mot björnövägen för att hoppa stock 🙂 Kalla var som vanligt lite seg innan vi kommit över vägen. Ja vägen var ju lite farligt tyckte Leeloo så hon tvärstannade mitt på vägen knashästen där. Kalla & jag fick då gå förbi och visa att det inte alls var nått farligt. När vi kommit in på stigen så piggnade Kalla till hon visst nog vad som var på gång 🙂 Vi skrittade uppför första backen bredvid sommarstugan innan vi började trava, vi travade sedan fram till första stocken som ligger i nedförsbacken den gick vi på sidan genom skogen. När vi kom ned på stigen igen så var Kalla med på noterna hihi, lätt som en plätt så började hon trava mot första stocken vi skulle hoppa strax innan så fattade vi galopp. Lilla Leeloo hade fullt sjå att hinna med trots att vi tog det lugnt och försiktigt över stockarna. Vi bröt av till trav & skritt efter ett tag för att skritta mot resten av stockarna, 3 små, för att hoppa dom i galopp. När vi kommit över vägen så travade vi över fältet. Backen den tog vi i galopp som vanligt, denna gång lite lugnare eftersom Leeloo måste ha en chans att hinna med 🙂 Sedan så skrittade vi förbi husen för att trava lite senare, när vi travde så kom det en mountainbike cyklist från andra hållet med en himla fart. Han blev SKITRÄDD när han mötte en i hans ögon SKITSTOR häst som kom travande, man kunde riktigt se skräcken i hans ögon när han sladdade av stigen och höll på att krocka med ett träd. Kalla tänkte först stanna men hon ångrade sig och fortsatte att trava, duktig tantur 🙂 tja sedan så hände väl inte så mycket mera än att vi skrittade hem via hagarna.

Skuttis 3 & 4

Skuttis 3 & 4

//Anders

 

Markarbete 5/8-13

Nu var det dags för markarbete fick rida Virpa som de två förra gångerna, pratade lite med ryttarinnan som hade henne före mig och fick vete att hon var lite slö idag. Jag skulle gissa på att Virpa tyckte att det var lite varmt i ridhuset. det var vääääldigt varmt enligt mig. I alla fall så var hon redan uppvärmd och visst kändes hon lite småloj ikväll, men det gick ganska snart över. Som vanligt så började vi att skritta igång hästarna som inte gick på lektionen innan, det tog väl till ca 19:15 innan vi fick korta in tyglarna och börja jobba dom lite. Virpa piggnade i alla fall till när jag tog in tyglarna då fick man börja sitta mot med magen som vanligt på henne. Kvällens övning gick ut på att få hästarna lydiga och mjuka i sidorna. Vi fick börja med några skrittvarv innan det blev dags för trav.

Markarbete 5/8-2013

Markarbete 5/8-2013

Det var som vanligt svårt att hålla ihop Virpa då hon gärna vill springa iväg men det gick ganska hyffsat och vissa perioder så lyckades jag t.om. få till formen på henne så att hon bar sig själv på ett bra sätt.

Efter ovanstående övning så fick vi även gallopera lite i både höger och vänster varv, det är en övning som Virpa gillar skarpt hihi 🙂 vi stod även i lätt sits och skulle hålla kvar tempot det gick faktiskt riktigt bra.

//Anders