Helgen har gått i ett!

Förlåt för dålig uppdatering, nu är det skärpning!

Nu är helgen i princip slut, större delen av lördagen gick åt bakning och så även förmiddagen idag. Har även hunnit plocka fram och damma av mitt tangentbord och min datamus som legat i x-antal månader och samlat damm.

Nu sitter jag som sagt vid datorn på jobbet och bara tar det lugnt, cyklade hit med pappa för att bara ta det lite lugnt och få motionen. Vilket känns bra, har precis efter flera försök fått fatt i mitt älskade Minecraft-konto igen. Så nu kan det ÄNTLIGEN spelas igen, måste bara få in datorn också och få fart på det, men det blir väl senare idag förhoppningsvis nu ska jag titta på SVT PLAY

//Malin

Shopping på G

Efter jul så ska jag faktiskt ta min in till Hööks och köpa en nosgrimma åt mitt träns jag har, en Aachennosgrimma så jag kan börja använda mitt egna träns åt Liberty. Blir smidigare och bättre, ska även köpa en padd som kan läggas under nackstycke som en s.k. “nackskydd” då blir det lite bättre och mindre tryck bakom öronen förhoppningsvis. Förutom detta så ska jag titta efter ett bett. Är inte säker på vad för bett han har idag, men tror det är tvådelat eller tredelat. Så kör på ett sådant, måste bara mäta hur lång det är. Lösa ringar har han i varje fall, så blir nog ett sådant tredelat med lösa ringar alternativt ett tvådelat med lösa ringar. Helt beroende på vad som ligger i munnen på honom idag. Blir nog superbra tror jag. Så snart har jag ett komplett träns. Har ju redan en nosgrimma men det är fel modell tyvärr, är remont och inte Aachen.

Dessa bett är de jag står emellan, beror ju helt på vad han vill ha i munnen. Anatomiskt helt klart men sedan då? Två eller tre delat?

Anatomiskt Tredelat bett & Anatomiskt tvådelat bett

Nack – nosskydd i Sympatex  ska sitta på nackstycket till tränset så att det blir lite bättre tryckfördelning och jag nu inte hittar ett nackstycke som är bredare förstås.

Sedan blir det en Aachennosgrimma i modell “small” funderade först på den bredare modellen men tror detta blir snyggast.

 

Så detta ska införskaffas, blir nog väldigt bra i slutändan tror jag.

//Malin

Big NO NO’s i ridningen

Inlägg nummer 900! Bara 100 kvar tills vi når 1,000 inlägg. Awesome!

Tänkte skriva lite om vad jag har Big No No’s i ridningen. Saker jag verkligen avskyr och aldrig skulle göra själv.

Rida med utsläppt hårAlltså till alla människor som rider med utsläppt hår, förlåt. Men det är det fulaste som finns, verkligen hemskt. En Tofs är på sin höjd okej, men så länge det flaxar runt och verkligen irriterar så blir det ett BIG NO från min sida. För mig blir det alltid en knut eller möjligtvis en tofs om det är bråttom. Men gillar det inte.

Rida med tröjan utanför ridbyxorna Rida med tröjan utanför, alltså icke instoppad är en stor miss. Hatar verkligen det, det ser så ovårdat ut, speciellt om det är en längre tröja. Stoppa ned människor, ta fram ett bälte och dra igenom byxorna.

Oputsade ridstövlarAtt rida med oputsade ridstövlar, som är leriga samt lortiga. Det är stövelmisshandel i mina ögon. Dessutom så hatar jag när saker bli lortiga, andra människor skrattar jag gråter inombords. Usch och fy!

Schabrak som inte sitter fast i sadeln Att se ryttare som rider utan att ha satt fast schabraket igenom sadelgjorden satt de främre kardborrarna. Är hemskt, det ser inte bara dumt ut och ovårdat, det är direkt elakt emot eran häst. Sätt fast schabraket ordentligt nästa gång.

Skydd som sitter illa Skydd som uppbenbart sitter illa på hästens ben, som trycker och skaver eller glider upp och ner. Är en av de värsta saker jag vet, VEM vill orsaka sin häst skador genom att ha felaktiga skydd? Passar det inte lämna tillbaks det eller köpa nya.

Lortiga ridkläder – Att se en ryttare med lortiga ridkläder, t.ex. fläckar mm och som stinker är inte okej. Bara för att ni är i stallet så ger det inte er rätten att gå runt och se ovårdade ut eller lukta ill. Se till att ni är bra klädda.

Sporrar som glider ner eller för högt upp på stöveln/skon Verkligen det avskyvärt och smärtar, ska ni rida med sporrar någon gång se till att köpa ridstövlar med sporrstöd eller så sätter ni fast dem ordentligt. Köpt inte för stora sporrar och köp gummiklädda sporrar. Visste ni föresten att en felplacerad sporre kan orsaka hästen skador? Så ut och köp något som kan hålla sporren på plats.

//Malin

Videos

Sitter och tittar igenom mina videos, speciellt den sista jag har på mig och Blossom. Inte så mycket för hur hon såg ut men hur jag red. Det finns mycket att jobba på helt enkelt, jag sitter ju rakt i varje fall och ser inte så hemsk ut, men händerna är hemska och skänkeln är sladdrig. Dessutom så glappade tyglarna här också mycket, vilket inte är direkt okej.

Tycker det är bra att analysera ens ridning emellanåt, har inte så många videos tyvärr, men det kanske är bäst så? Hatar att se mig själv för då blir jag så medveten om mina egna fel och brister, MEN samtidigt så älskar jag att se det, för då blir jag medveten om det.

Så det här är något att jobba på

1) Skänkeln ska vara sluten om och stilla, enbart användas när det behövs.

2) Tummen som högsta punkt + att armbågarna ska vara intill sidorna.

Så har två saker som ska arbetas på, men finns säkert massor av fler. Tycker dock att det är bäst att fokusera på några få saker till att börja med, blir oftast bäst så.

Har säkert sett den här videon 3 gånger nu, men det är bra. Börjar tröttna dock lite grann på att se mig själv. Dessutom så måste jag bli mera noggrann med allt, övergångar, fattningar osv. Det ska vara tusen halvhalter per ridpass, det får man inte fuska med!

Nu när jag gått över till storhäst så känns det faktiskt fantastiskt bra, allt börjar falla på plats sakta men säkert. Folk har insett att jag kan rida storhäst också. Sen att jag var tvungen att fastna för en av deras minsta storhästar kan ju inte direkt hjälpas. Men, men han är i varje fall betydligt roligare än de flesta ponnyer jag ridit. Utom Grey förstås han är och kommer alltid vara nummer 1.

Vill så gärna ha en egen häst också, pappa du läser säkert detta. Ge mig en egen häst, snälla!

//Malin

Spargo dressyr 24/11-14

Som Malin redan skrivit så låg fokus på öppna, sluta och bakdelsvändningar denna kväll. Det märktes att Spargo inte gått så mycket förra veckan då det var teorivecka han var ganska pigg. Visst man fick ligga på honom för att han skall gå framåt ordentligt men inte lika mycket som vanligt. Fick en fin känsla i honom ikväll och han var tidvis jättefin i formen. I vänster varv så var både öppna och sluta fina det gick något sämre i höger varv då han är svagare i detta varv. Bakdelsvändningar är lite av hans specialitet det är nästan för enkelt att få till dem 🙂 vi gjorde massor av vändningar säkert minst 15 stycken under kvällen vi klarade alla med beröm godkänt tycker i alla fall jag……

Under avslutningen på ridpasset med avtravning så var han fin och “lufsade” på med ett fint driv utan att man behövde jaga på honom.

//Anders

Dressyr – Liberty

Igår så var fokuset på att ha sluten skänkel och att rida med sätet helt där, var så glad. Fick även rida min lilla stjärna. Han har inte gått på en vecka lite drygt, gick förra tisdagen och sedan stått då det varit lite viloväcka för ridskolans hästar. Vilket alltid är välkommet och bra. Han var i varje fall så där äckligt söt som vanligt, öronen framåt och såg pigg och glad ut. Fokuset var på ridlektionen öppna, sluta och även bakdelsvändning. Så lite arbete med skolor var det allt, vilket är superbra. Liberty är i vanliga fall grymt ridbar men nu var han förstås både stark och lite springig. Samt att han hade lite temperament igår, men eftersom att jag aktiverade honom så bra så han fick tänka så kunde han inte släppa fokus på mig och sket fullständigt i att bli sur på andra hästar. Alltså åååh min bäbis var så duktig.

I varje fall så under framridningen så var han både stark och lite sådär hängig i handen, jag vill ju ha honom på bakdelen så fick trixa lite, rida mycket ställning igenom hörnen, lossa bogarna och även få honom att släppa bettet som han gärna bet fast i. Galopperade lite men eftersom att han var så pass stark och inte lika ridbar som i vanliga fall så vart det mest fokus på att få honom loss och mjuk och harmonisk. Vilket släppte efter ett tag.

Därefter så la vi in öppna och sluta längs fyrkantspåren, red halv i öppna, rak ställde och gick över i sluta. Sedan fick man lägga i volter också men det blev inte så många där. Bara när vi behövde lite extra lydnad för honom.

I öppnorna var han fin, lite för snabb kanske men fick honom dit han skulle bra, övergången emellan öppna och sluta måste bli bättre och mera finslipad. Så det får jag jobba på, i slutorna gick han lite i undertempo första gången men rättade sig sedan när jag drev lite mera och gav mera understöd med skänkel samt hand.

I bakdelsvändningen som vi la i 2 meter innanför spåret, var han lite för mycket på framdelen och drog iväg i vändningen, vilket inte gjorde det lättare då man var tvungen att hålla massor av koll på bogen som ville flyta iväg.

Han var inte riktigt där han brukar vara utan var nästan lite för stark idag, vart lite dragig speciellt i bakdelsvändningarna samt stenhård i munnen tidvis. Fick verkligen rida med ännu mera sytrådar än vanligt vilket är otroligt kul men kämpigt. Han var i varje fall fin, fin emot slutet och tog verkligen alla förhållningar.

Sådär roligt var det att rida ändå, för vem vill inte sitta på sin stjärna? Otroligt glad och nöjd, skulle jag vinna på pengar så skulle jag lätt köpa honom. Tror galet mycket på den här hästen, han är ridbar, lagom stor, väldigt pigg och har fina gångarter.

Dessutom så är han värsta gummibollen, hoppar hus den där hästen. Sedan är han ju dock lite mesig emellanåt, men så får det väl vara ibland ❤.

//Malin

Kvällens ridpass

Förr förra veckan var det en sådan här “mellanmjölks ridning” som gick helt åt pepparn. Fick inte igenom en enda av de saker jag bestämt mig för att jobba på, plus att hästen (läs ponnyn) jag red inte direkt var något att hänga i julgranen. Noll ridbarhet och jag som äntligen hade kommit in i ett bra flow och verkligen hade satt tummen på problemet i ridning, så blev man uppslängd på en ponny som bara går på barnlektioner och knappt ens vet vad ordet “normal arbetstrav” heter. Så det var en riktig miss, var dock väldigt noggrann med att påpeka det så hoppas, hoppas att man får sitta på något lite roligare idag.

Dessutom så hjälper det inte hur söt ponnyn var, jag ÄR klar med ponnyer, jag vill INTE sitta på en ponny igen om jag kan undvika det. Jag är så trött på att bli uppslängd på dem för att jag är liten och kort, dessutom så är storhästarna i mitt tycke mycket roligare att trimma på. Visst en del ponnyer är helt fantastiska att trimma och rida men andra är INTE ämnade för att gå med i en grupp på hög nivå som den grupp jag och pappa rider i.

Med detta sagt så lägger jag nu upp ett litet mål för dagens ridpass, där fokus ska vara att ha konstant sluten skänkel, det var det jag fick sådan bra känsla på när jag red Liberty sist. Så ska riktig ridning kännas, åh. Vad jag saknar min knäppa lilla häst ❤. Den ridningen var så fantastiskt bra då, allt satt verkligen, alltså åååååh. Måste pussa på honom idag ❤

Så ikväll hoppas jag att jag får rida något roligt så jag kan fokusera på att rida så noggrant jag kan och inte bara sitta där och önska att jag satt på något annat. För trotts allt så ska det ju vara roligt att rida, eller hur? När det börjar kännas som på Hamre då får man faktiskt lov att säga till, för jag tänker inte hamna där igen när jag får sitta på dessa små ponnyer och trimma till dem.

Visst kan jag tänka mig det emellanåt, men inte alltid. Det har jag fått nog av nu, förhoppningsvis så var det bara en engångsgrej förr förra måndagen. Får hoppas att jag får min stjärna ikväll istället ❤.

/Malin

Huvor

Har en marinblå huva i kort modell, men en i lång modell skulle inte sitta fel, men saken är den att jag inte har lust att betala 500:- spänn för en lång modell.

Vill i varje fall ha en vit kort huva samt en lång vit och en marinblå i lång modell. Så det ska fixas så småningom.

Här är huvan jag köpte, en marinblå huva från Gold Medal, är samma färg som den övre bilden till vänster. MEN som ni ser så stämmer inte färgen överens alls. Den är mycket mörkare i verkligheten, men blev inte ledsen för det. Tycker den är otroligt snygg.

//Malin

 

Äntligen över

De här 5 veckorna jag har varit på annan ort dagtid har verkligen varit både tröttsamma men lärorika, så mycket jag har lärt mig under den tiden har faktiskt varit bra.

Nu vet jag lite bättre vad jag vill göra och vad jag är redo för, även fast andra människor inte tycker det. Man växer mycket på bara de här veckorna, det är otroligt bra. Men nu är dessa veckor slut och äntligen kan jag fokusera på bloggen, mitt projekt samt framtiden lite mera och förstås hästarna.

Så det är helt enkelt så det är. Sedan så har jag lite andra saker på gång med, men de dyker upp eftersom. Först ska det funderas igenom noggrant och inte rusas in i något.

//Malin

Inköp

Handlade presenter åt pappa idag, plus att jag köpte 2 saker åt mig + en sak åt Liberty/mig.
Vart ett assnyggt linne, ett par kilar för ridstövlarna! Sedan en huva, i marinblått. Vilket är perfekt. Måste dock ha den till mitt projekt jag jobbar på, mera om det den 1:a januari.

Huvan ser nästan svart ut, men det är den inte. Stod och velade mellan vit, röd och marinblå. Blev marinblå dock.
//Malin

Planen som sådan

Har en bra plan nu framåt för det här årets sista träningar för Erik samt vad som händer nästa år, de här sista veckorna innan jul så ska jag faktiskt vara med på Flingan, kanske att sista årets träning blir med Liberty men det får vi se. Ska i varje fall nu börja träna upp mitt egna självförtroende, för sitsen och allt har jag men det är lite sådär med självförtroendet. Så nu är fokuset och planen att verkligen göra det här rätt och inte backa undan. I tisdags var det lite sådär halv dåligt, då vi inte hade någon bra övning eller hade Erik utan någon random ridlärare som jag inte ens minns namnet på. Så jag kom undan alldeles för lätt då och var faktiskt inte lat, men det var en bra känsla på slutet då jag faktiskt inte kände mig orolig eller rädd. Jag ser till och med fram emot nästa träning redan, vilket är bra framsteg.

Så tanken är att jag faktiskt ska hoppa 70 cm bana nästa vecka, det är mitt mål blir det sedan högre så blir det. Men jag ska inte ligga på latsidan utan ska jobba för det här nu och få upp självförtroendet. Ska även berätta för Erik varför jag blivit osäker osv. Det beror helt enkelt på den där hemska kraschen, rakt in i studsen där jag fick sprickan i armen. Sådant sätter sorgligt nog käppar i hjulet på en, men jag är inte den som hänger läpp för det utan ser detta som ett bra sätt att träna på och bli bättre. När jag kommer tillbaks från denna lilla “dalning” så kommer det att bli mycket bättre och jag kommer att ha mera skinn på näsan.

Så tänker inte sitta här och tycka synd om mig, ska i varje fall ha i tanken att starta den där julhoppningen 70 cm antingen med Flingan eller Liberty. Beror helt på hur min hopprädsla och uppbyggandet händer.

Kan ju hoppas att jag kan hoppa med Liberty ett par gånger innan jul, annars så kör han och jag på det igen efter jul!

Nu måste jag släpa mig till soffan och ta en powernap, är otroligt slutkörd efter de här veckorna.

//Malin

Stübben Soft Touch Spurs 15 mm

Precis lagom längd, lagom snälla och precis lagom snygga. Har fått hjälp av pappa att sätta på gummit som för övrigt sitter superbra. ÄLSKAR dessa sporrar. Skulle aldrig byta dem emot några andra, skulle dessa gå sönder så skulle jag gå och köpa ett par nya. Men nu hoppas vi förstås att de inte går sönder.  

En stor hiss och föreslår att ni som vill rida med snällare sporrar går och köper dessa. Finns i 15 mm och 20 mm.

//Malin

Tisdagens hoppträning

Som alla vet så hade vi inte Erik i tisdags, vilket var otroligt tråkigt och ja man är ju inte direkt supernöjd med ridpasset pga av det. Dessutom så satt jag på en ny häst, en ponny som hade ett otroligt konstigt rörelsemönster, hoppade konstigt och var allmänt udda i jämförelse med bästa Liberty. Men hon var dock otroligt snäll att hoppa med, så det ska nog bli bra nu ett par gånger. När jag tänker tillbaks på det nu så är jag faktiskt förhållandevis nöjd med min prestation, hoppade det jag kände var bra. Ville inte hoppa så mycket när Erik inte var där, vill ha hans stöd då det är han och jag ihop som ska jobba bort min hopprädsla. Men känslan på Flingan var faktiskt okej, inget superbra språng eller så men det är jag inte ute efter heller. Fokuset ligger bara på att få tillbaks självförtroendet. Så nästa gång ska vi ta ännu ett litet steg i rätt riktning, hoppa mera, högre och framförallt så ska jag komma ihåg att andas över hindret och le. Ett leende ska vara ditmålat hela ridpasset och jag ska gå in för att verkligen tycka det är kul. Så målet med detta års slut är att kunna gå tillbaks till Liberty, för det är han som jag ska ha egentligen på hoppträningarna. Hade det inte varit för min “osäkerhet” så hade jag faktiskt suttit på Liberty ännu och tränat så han och jag kommer ihop oss ännu lite mera.

I varje fall så finns det inte direkt någon övning och berätta om, hoppade inte alls mycket eller högt, låg väl på max 50 cm. Var lite lågt men det var bra, en bra grund för självförtroendet. Nästa gång ska det bli lite högre och lite mera än den här gången. Dessutom så har vi Erik då och inte någon random person från ridskolan.

Kan säga så här efteråt att jag ridit Flingan att hon och jag inte klickade någonstans, hon är inte min typ av ponny. Vår personkemi klickar inte, MEN just nu är hon rätt häst för mig. Samtidigt som jag jobbar vidare på mitt självförtroende så att jag faktiskt kan gå tillbaks till den häst jag klickar bäst med!

Så nu har det kommit ännu ett ärligt inlägg från mig, hoppas att ni tycker om sådana typer av inlägg för det kommer komma många flera i framtiden.

//Malin

5 saker om mig….

– Jag har ett stort problem med människor som inte klipper sin häst snyggt, alltså om det blir tydliga spår efter klippningen samt att det är ojämnt eller att de “glömt” tussar med päls.

– Det bästa jag vet är hästar som är helklippta även ansiktet, det är så grymt fint.

– När jag började rida så sa alla jämnt att jag såg livrädd ut, vissa påpekar det fortfarande men det beror på att jag är så koncentrerad att det ser ut så, haha.

–  Det värsta jag vet är att hoppa studs efter den gången jag kraschade med en ponny i en studs och fick en spricka i armen.

–  Jag älskar att hoppa, men är samtidigt livrädd för det.

//Malin

 

 

Tankar om min hopprädsla

Att vara hopprädd är inte roligt, det vet nog alla som är det. Men det värsta är att jag inte ens kan på ett bra sätt rida hästen jag vill rida i hoppningen just på grund av det. Jag vill rida Liberty, han är lagom stor, pigg och glad och har lite humör. Precis som det ska vara, men det går inte. Dels för att desto mer han stannar desto mera osäker blir jag. Dock så har det blivit bättre, förr förra veckan var jag otroligt känslig och hade en allmänt dålig dag. Vilket gjorde att allt gick åt pipsvängen.

Men idag ska jag rida Flingan, det är bestämt. Sist jag red henne så funkade det inte, då var det dressyr. Hon var allmänt jobbig, dryg och jag vart bara så sur. Men jag väljer att ge henne en chans i hoppningen just för att jag vill kunna utvecklas och få ett stärkt självförtroende.

Det har jag jobbat med i 5 års tid, men det har alltid hänt något som gjort att det har dalat igen. En skada i detta fall, studs är det läskigaste som finns. Jag får seriöst ångest när jag ser det, en av de saker jag måste prata med Erik om också. Så han får reda på vart problemet ligger, så vi kan hjälpas åt och arbeta bort det. Innan olyckan så hade det blivit bättre med hoppningen, kände ingen direkt oro eller rädsla inför att hoppa utan det började bli riktigt bra. Men efter kraschen så gick det utför.

Nu behöver jag faktiskt börja bearbeta det, prata med Erik och få det ur världen så jag kan gå vidare med Liberty. Framför allt måste jag känna att jag har kontroll, det bästa är faktiskt att jag faktiskt fokuserar på mig men ser till att ingen annan tar Liberty. För det är han jag vill ha och det är målet med alltihopa.

Så mitt mål nu är att få tillbaks självförtroendet, utvecklas till en tryggare ryttare och kunna hoppa och rida Liberty på ett bra sätt. Då kanske jag behöver de här gångerna i år som är kvar med Flingan för att få en bra grund i självförtroendet. Vi får se, först så ska vi känna hur det känns med henne. Men jag ska i varje fall ge henne en värdig chans, gå in utan förutfattade meningar och snurra igång hennes motor.

Ska skriva ett utförligare inlägg ikväll alternativt imorgon om detta, hur det gick samt vad jag behöver fokusera på osv.

//Malin