Extra dressyr för Anna-Lotta

Igår kväll så red vi ett extra dressyrpass 17:30 – 18:30. Jag hade önskat att få ha Virpa och fick henne också. Hon gick lektionen innnan som Åsa hade i stora ridhuset så jag fick hämta henne där. Hon kände igen mig på en gång när jag sa hennes namn. Hon vände sitt huvud och tittade direkt på mig, kul det värmde gott efter att ha stått ute i kylan & frusit, brrrr vad kallt det var ute igår kväll. Vi fick gå jättesakta tillbaka till lilla ridhuset då hon halkade runt med fötterna som en bambi på hal is. Inne i ridhuset så kunde man ju snabbt konstatera att det var kallare därinne än ute, tur man satt på sig lite extra kläder, långkallingarna satt inte i vägen i alla fall men jag borde tagit lite tjockare handskar på mig det blev lite kallt om fingrarna efter halva tiden.

Efter några varv skritt på långa tyglar och lite trav på fyrkantspåret delad vi upp oss på två volter jag & Malin med farbror Alfred på den ena och Susanne med Autograf på den andra. Där fick vi sedan börja galoppera, vi skulle galoppera 3/4 varv för att sedan bryta av till trav i 1/4 varv sedan ny galoppfattning igen. Det gick faktiskt ganska bra Virpa vet ju hur man skall göra för att galoppera. Efter ett tag så blev hon lite stark och ville bara springa fortare då fick vi börja jobba lite med bromsen. Det blev många galoppfattningar i alla fall och nästan alla fungerade på en gång, duktiga goa Virpa. På slutet så blev det lite trav detta också på volt, då var Virpa verkligen taggad och det var svårt att hålla ned farten. Blev många halvhalter för att få henne att driva på ordentligt med bakbenen.

Tur att det var nära hem till boxen för Virpa var alldeles svettig på bakbenen och under magen efter vårt ridpass, stackarn hon hade verkligen jobbat på ordentligt men hon verkade tycka att det var roligt inga protester alls under ridpasset. Det blev sedan en ordentlig borstning, hovkratsning och många morotsbitar till henne.

Som sammanfattning så var jag var ganska nöjd med vår insats.

Virpa

Some words

I can’t ask for anything els than you but it seems to be to much to ask for…

Mysstund med världens bästa

Mysstund med världens bästa

The future is waiting for us, we just need to take that giant leap out into the unknown to be able to walk the path that faith drawn out for us….

Video från vår ridgrupps hoppning 2012-01-26

Såhär kan det se ut :-). Först så är det lite uppvärmning för alla. Sedan så kommer den lilla banan. Kika gärna lite extra på Malin och Donna, vilken fart dom har rena racerfarten.

Det kan ta lite tid innan videon börjar spleas upp, den är 60 mByte stor och i vissa webläsare behöver den laddas ned innan den spelas upp, Hav tålamod bara.

Hoppning 2012-01-26

26/1 – 12 – Donna – Hoppning

I Torsdags red jag för världens BÄSTA Anna – Lotta min allt för grymma ridlärare som jag avgudar och ser upp till, vi hoppade och jag fick ha ett litet gryn vid namn Donna. 20 år gammal men kändes mera som 5 -7 år gammal, hon var hiskeligt pigg och jag som är så van vid min älskade ALFRED, fick verkligen något att jobba med. Gjorde omedvetet det jag alltid gör, jag driver konstant uppe på hästens rygg för jag rider oftast bekväma hästar, så när kommer på en hurtigbulle som Donna så blir det litet väl mycket drivande hjälper.

Vi började med att rida fram och hon kändes helt okej, inte så fasligt stel utan rätt okej. Red fram ordentligt och flyttade henne i hörnen och det blev en riktig karatespark rakt in i manege väggen (yiiiihaaaaa), hon blev ganska sur men kändes okej ändå. I traven var hon väldigt duktig och lyssnade hyfsat för att vara första gången jag red henne, hon jobbade med ryggen men hängde mest i handen (berodde helt på mig då jag är van att “lyfta” upp hästarna jag rider och sedna driva in bakbenen under dem) men hon vart bara sten hård i munnen och ännu mer ovillig att jobba, men när jag slappnade av så blev det mycket bättre och hon hade ett ärligt stöd på bettet.Mmen gick inte direkt i superform kan jag inte säga, men kändes bra i varje fall.

När i började galoppera så glömde jag bort mig IGEN och tjongade in skänkeln litet för hårt i hennes sida så hon exploderade i överljudsfart (man skulle kunna kalla det de i varje fall, gick så snabb så det ven om öronen, hihi.) Fick dock tillbaks henne relativt snabbt och hon hamnade på bakbenen, då vart hon litet tjurig igen. Kändes bra att sitta på en litet nättare modell av häst än min älskade Alfred ( även fast maffigare hästar är mera av min typ, de ska gärna vara över 1.70 i mankhöjden och litet busiga av sig och ha en grym personlighet) men var bra för mig att sitta på en häst i mera lagom storlek, så säger inte direkt nej till det igen. Hon vart lugn efter ett tag i galoppen. När vi galopperade i andra varvet så vart det samma sak men här tyckte hon det avr jobbigt så blev mycket rusningar och inget direkt ryggarbete nästan men fick en bra känsla emot slutet i galoppen.

När vi började med övningen så fick vi först hoppa ett kryss och då var det meningen att vi skulle komma i trav men det blev förstås galopp, och så gjorde jag fel istället för att driva framåt och sedan bromsa innan hindret så skulle jag ha gjort massor av halvhalter innan i traven för att få en bra och jämn trav.

Sedan hoppade vi i galopp och då vart det litet huxflux av allt men tyckte det gick helt okej ändå, hon var bara superglad över att få hoppa så. Man får ha litet överseende med det, var kul att hoppa en liten snabb pålle.

När vi hoppade banan, så fick vi vänta tills näst sist (läser du detta Anna – Lotta så vill jag hellre hoppa direkt, blir jättenervöst annars, gillar inte att vara sist då blir det så mycket press.) Banan såg ut som följande;

Hopp bana 2012-01-26

Vi började över krysset och jag travade emot och sedan sa det bara pang och hon lade öronen platt bakåt och for iväg i galoppen ( en omedveten framåtdrivande hjälp med skänklar och säte) hon hoppade bra över det hindret och fick tillbaks henne bra.
när vi fortsatte emot nästa hinder så var vi tvugna att göra en snäv sväng bakom 3 andra som stod uppe vid A. Hon tog den väldigt bra (en häst som kan vända på 5 – öringar) sedan gasade vi på emot nästa hinder (medvetet den här gången). Vid tredje hindret så var det en as lång sträcka och där kortade jag henne så kom in relativt bra på nästa hinder. Sedan gick det bra över det sista hindret som var en oxer.
 
Var heltastiskt nöjd fakstikst, satt ju kvar eller hur?
 
Citat från Anna – Lotta i början av lektionen; Åsa ville låna din häst idag, så det skulle gå ihop sig sedan!!
Hahhah Åsa ville låna min häst, snacka om att alla förstår hur mycket Alfred betyder för mig, blir det någon chans att rida för någon tränare/ börja i en hoppgrupp eller liknande så ska jag ta den chansen med Alfred.
 
“If I had a flower for every time I thought of you, I could walk in my garden forever.”

Alfred Lord Tennyson
 
 
// Malin
 
“Blir så varm i kroppen när jag tänker på dig, att jag skulle kunna ha en feber som inte gör mig sjuk utan bara lycklig”
Malin Tjernström

Hoppning 2012-01-26

Det stod hoppning på schemat denna kväll. Uppvärmning som vanligt med skritt, trav och galopp i båda varven. Galoppen på Virpa sitter som en smäck numera, inga problem att få henne att fatta galopp. Däremot så kan hon bli lite stark efter några galoppfattningar då gäller det att bromsa och gasa samtidigt annars blir det bara fullt ös. Som ni ser på min eminenta skiss härnere så startade vi med att rida på diagonalen över en lågt hinder sedan en högersväng för att på långsidan vid E hoppa hinder nr 2 (det rev vi) upp till kortsidan för att sedan ta nästa hinder på diagonalen igen ner till K för en vänstersväng igen sedan kortsidan till F ny vänstersväng och sedan det avslutande hindret på långsidan vid B. Det gick väl sisådär, speciellt som jag började helt fel med hindret vid E och inte diagonalhindret. Tur att det bara är på lek så jag fick ta det en gång till. Vi lyckades inte fixa galoppombytena så det fick bli lite trav emellanåt. Sista hindret vid B kom vi lite för nära och Virpa blev tvungen att trampa om, men duktig som hon är så fixade hon det galant även om min sits kanske inte blev så vacker.

En video kommer senare.

 

Hopp bana 2012-01-26

25/1 – 12 – Svante

Idag hade vi hoppning för Sussie precis som varje Onsdag, idag kände jag dock inte alls taggad för att rida och mådde faktiskt uselt men red i varje fall.  Hade spöet idag på Svante och kan säga att det är ett BIG NO NO, han blir helt knäpp av det. Men måste rida med det för det han blir litet “stoppad” annars och vill inte gå framåt, med spöet blir det riktig älgande istället och han ska springa iväg.

I varje fall så hoppade vi en bana med fyr studs som var uppe på sockerbitar som var snett emot B, sedan två räcken längs läktar långsidan vid “lilla dörren” sedan på motsatt sida vid speglarna längs lång sida var en oxer och ett räcke. Det var även tre travbommar där man skulle länga steget uppe vid A som man gjorde på en båge.

Vi började med att trava över bommarna och han vart litet stark men fick tillbaks honom bra. I första galoppen fick han spel och drog iväg som en vilde( kändes seriöst som att sitta på en galoppör). Fick lov att slita tag i honom då kortade han sig så mycket han kunde men saktade inte av till trav. När vi hoppade fram så var det på studsen och det var 3 meter emellan och Svante som tar stora språng fick det litet jobbigt men det fungerade riktigt bra.

Sedan hoppade vi det igen och därefter studs till räcke. Gick bra och sedan satt jag av för mådde och mår inget vidare…. Hoppas inte jag håller på att bli sjuk för vill rida imorgon. Ska föresten rida imorgon, går till skolan även om jag är sjuk, så det så.

//Malin

 

24/1-2012 – Sören

Idag red jag för Karin som varje Tisdag, det stod Dressyr på schemat och jag fick rida en av unghästarna, Sören, en fuxfärgad liten herre som är god som socker. I varje fall så var det väldigt roligt att få sitta på en ny häst igen ( är inte den som klagar direkt).

Han var väldigt rolig att ha att göra med och trevlig, vår skola har gjort ett bra jobb med honom, han trampade på bra och jag trivdes med honom. Han sög på bettet konstant vilket vi gillar, han är litet busig dock Sören Malören men skötte sig idag. Vi gjorde ökningar mellan A och C (vände rätt över ridbanan) och  han längde jättefint på steget, riktigt schvungade fram. Han har talang lill Sören det känns, helt klart. I galoppen vart det litet jobbigt, han har ju nämligen en dålig balans och orkar inte fatta galopp på den öppna delen av volten så fick gå upp i hörnen och sedan fatta där, då gick det grymt bra. Han rullade på bra och behövde ha som alla andra hästar en drivande hjälp framåt, annars bryter han av. Är riktigt nöjd med honom och fick honom fin på slutet, men så blir det alltid.

 

Är väldigt glad över att jag fått börja terminen genom att rida 2 nya hästar, trodde att jag skulle få vänta tills 3:an innan de släppte upp mig på Sören eller Svante men icke sa Nicke det blev tidigare än så och jag är glad över det. Och snart kan jag nog kalla mig för en “Allridare”

Vet ni en sak till? Mina armbågar är mycket bättre nu än förra veckan, visst är det konstigt?

//Malin

Eftersom att jag inte har någon bild på lilla Sören så får ni en bild på världens underbaraste häst. Kan ni gissa vilken?

Alfred och jag

Never say No ’cause then you can’t move ahead

Hur ofta brukar ni säga nej till en häst ni inte vågar rida?

Jag har slutat med det, förut gjorde jag det hela tiden. Kunde börja gråta om jag fick rida en häst jag tyckte var “läskig”. Först nu förstår jag att det bara var för att jag inte visste bättre, trodde att folk försökte hindra mig från att utvecklas genom att sätta mig på den “jobbiga hästen”. Nu vet jag att de gör det för att jag ska utvecklas som ryttare och individ. Man ska inte snöa in sig på en och samma häst, därför gillar jag att byta.

Jag vill och behöver rida många olika typer av hästar och speciellt eftersom att jag behöver ha erfarenheten om jag ska kunna jobba med hästar i framtiden. Jag är ingen MES längre, jag är tuff och står för det jag tycker.

Jag ska aldrig mera säga nej till en utmaning och alltid ge 100% varje ridlektion. Här ska det bli andra bullar, man måste våga sattsa för att kunna vinna något här i livet.

If you say NO it only means that you are to scared to say YES!

Mycket visa ord från min sida ;).

//Malin

 

DeNiroBoots

DeNiroBoot

DeNiroBoot Agusto

Jag har hittat mina drömmars Ridstövel, en måttbeställd DeNiroBoot i Svart och med dessa tillval;
Blixtlåsskydd; 150:-
Mått beställd; 950:-
Så totalt med Grundpriset på 4550 :- blir det; 5650:-
Så nu ska jag börja spara får 500 :-  månaden så det kommer ta 11 månader att spara ihop till dem sen så ska jag även önska mig pengar i födelsedagspresent för dessa stövlar måste jag ha!
// Malin

Fötterna i stigbyglarna!

Hur gör ni när ni rider, har ni fotbladet på stigbygeln eller är ni en av dem som precis som jag har foten vinklad emot stigbygelns yttre sida? Litet svårt att förklara men om man säger så här ni har foten utåt vriden emot väggen(?)

Så har jag och jag får ett himla obehag om jag ska foten rakt i stigbygeln, måste ha den antingen på stortån eller snett så lilltån ligger emot bygeln. Så har jag alltid gjort och kommer förmodligen att göra med. Måste i varje fall försöka få fason på det någon gång, Sussie, Anna – Lotta och Karin verkar i varje fall ha glömt bort att jag gör så, så jag har inte orkat påminna dem heller. Får ju ändå inte till det mer än typ 2 steg sedan är det som det var förut igen.

 

// Malin

Armbågar i alla ära!

Har ju lovat er ett inlägg om varför jag avskyr mina armbågar i ridningen, länge har jag haft stora problem (vet inte varför!) att böja på dem och följa med i hästens mun utan att bli stenhård och kämpa emot. Detta är bara ett problem i Dressyren och inte i hoppningen, de ligger på olika plan. I hoppningen är mina armbågar böjda och följer mjukt med hästen i rörelserna och speciellt över hindren. Men varför(?) varför kan jag inte få bukt på dem, tror det har med att göra att jag har ont i min vänstra handled så för att minska trycket och rädslan för att få ont så rider jag med rakare armbågar än vad man ska. Sedan kan det ju vara så att jag har det som vane sak att ha armbågarna raka. Måste börja jobba på det helt klart, skulle behöva ha något som hindrar armbågen från att vara rak, men vet inte något som kan göra det.

Några tips?

//Malin

19/1-12

Igår fick jag rida Alfred för att Wiona hade haft besök av Equi – terapeuten och fått akupunktur, men säger ju inte nej direkt till Alfred det vet alla som sett oss ihop.

I varje fall så gjorde vi samma övning som pappa berättade om tidigare, vi började med att skritta på långa tyglar och sedan fortsatte vi på korta tyglar något varv till innan vi fick börja trava. Alfred lyssnade väldigt bra i början men sedan fick han för sig att han skulle bestämma så fick litet herrenpåtäppan känningar där ett tag tills han accepterade mig helt. I galoppen blev han grymt fin och jag fick verkligen upp honom, han är ju så tung riden i galoppen och mina korta ben hjälper ju inte direkt när man ska driva en 600 + kg häst framåt.

När vi började att rida övningen så fick jag till riktigt bra flyt över bommarna, tills Herr Nisse Nilsson förstörde allt genom att vara en riktig såskopp. han var så lat så man kunde tro att han gick och sov. På volten gled Alfreds bog ut från början men sedan när jag fick tag i den så kom han rätt varje gång över bommarna. Han jobbade delvis under ridpasset och emot slutet så blev han grymt fin. Anna – Lotta påpekade det och jag som hade suttit och lett som ett fån hela ridlektionen nickade bara saligt och klappade jättemycket på min lilla Farbror.

Idag provade jag även Magic Brush’arna och kan säga att jag vart glatt överraskad de fungerade as bra och jag fick lov att svampa av Autograf för hon som hade honom inte gjort det. had ebara borstat honom och han var ASSVETTIG!!!!. Alfreds kissfläckar gick bort med vatten och Magic Brush’n så den kan jag varmt rekommendera.

Blir så förbannad när jag ser sådant, Autografen tyckte nog om det för han njöt! Sedan såg han nöjd och glad ut och kommer itne bli förkyld i varje fall för använde ljummet vatten. Bättre att bli avsvampad än att stå där helt dyngsvettig och vänta på att någon ska göra rent än…

Imorgon kommer armbågs inlägget upp 😉

Så här såg vår övning ut föresten;

Skiss över markarbets övningen

//Malin