Vad har hänt med Hamre Ridskola?

Det är med en lite konstig känsla man kommer till Hamre Ridskola för att rida på torsdag kvällar numera. Förra året så var det massor med folk i kafeterian och det var ridgrupper både i lilla ridhuset och stora ridhuset hela kvällen. Nu är det tyst, öde och TOMT på folk i kafeterian dessutom är det nästan tomt på ridande, en lektion klockan 17 – 18 i stora ridhuset. Sedan är det uppehåll mellan 18 – 19. Nästa grupp är vår 19 – 20, sedan så har Åsa två grupper 20 – 21 & 21 – 22 båda med bara ett fåtal ridande.

I vår grupp skall vi vara mellan 6-9 stycken beroende på vilka som är borta, igår kväll den 30/8 var vi bara 6 st förra torsdagen var vi också 6 stycken första torsdagen på terminen var vi bara 5 stycken. I och för sig så skall man ju inte klaga det är ju skönt när man inte är så många. Men man funderar ju på hur många som har slutat rida på Hamre och framför allt VARFÖR har dessa slutat? Jag vet att det är minst 5 stycken som slutat bara i vår torsdags grupp sedan i våras och vi har bara fått in en ny.

Det är även flera hästar som försvunnit och inte ersatts.
Autograf, blev pensionär pga skada.
Tiptop, är såld.
Karen, är avlivad pga hennes dåliga rygg.
Gunther, är kroniskt halt och skall säljas.
Petitet, är utlånad på obestämd framtid.
Inter, är utlånad på obestämd framtid.

Åsa har slutat på egen begäran och har bara torsdag kvällarnas 2 special grupper.
Sonja som hade hand om kafeterian har gått i pension.

Det är mycket tråkig att se och man funderar på vad som har hänt……..
Blivit för dyrt att rida på Hamre?
Haft för stora ridgrupper (12 st) ?
Gjort för lite roliga extra saker att vara med på?
Kafeterian stängd?

Är det någon som har en åsikt eller förslag?

Tomt och öde

//Anders

Markarbete 30/8-12

Fick rida Caramelle ikväll också, hon stod i spiltan så man fick göra iordningen henne. Henns konstiga hjälpsnoddar var fortfarande borta känns inte riktigt som om jag behöver dom i alla fall. Ikväll var hon världens surkärring 😉 försökte klämma upp mig mot spilt väggen tre gånger knäppa häst.

Denna kväll var det markarbete förvånande nog då det bara varit två dressyr. Brukar vara 3 dressyr, 1 markarbete & 1 hoppning. Vi får väl se om de ändrat till 2 + 1+ 1 det vore trevligt då det enligt min åsikt är svårt att få någon känsla för hoppningen då det blir så få gånger per termin.

Tja efter några varv i skritt så blev det trav, tjoho jädrans vad pigg Caramelle var ikväll också. Precis som förra veckan så var det hennes första ridpass idag. Galoppen satt verkligen idag, ingen tvekan alla galoppfattningar klickade direkt. Verkar som hon gillar att man bara för bak yttre benet när man gör galoppfattning. Hon har en riktigt skön galopp som är lätt att sitta ned i enda är väl att det är lite svårt att reglera farten hon biter gärna tag i bettet och sedan så är det fullt ös medvetslös galopp. Trots detta så gick det riktigt bra att få ute henne i hörnen eller att skär av lite hon lyssande bra på det sättet i alla fall.

Sedan så var det dags för kvällens böj och tänj övningar, 3 serpentinbågar över meddellinjen med tre travbommar på medellinjen samt minska, öka och minska traven längs långsidan. Blev väl ungefär tre varv åt varder hållet sedan så var det roliga slut. Hon tramapde på bra men man måste verkligen hjälpa till och hålla in bogarna på henne med benen. Idag var hon riktigt duktig i hörnen inga stora problem att få ut henne där. Lika vinglig som vanligt var hon och lite stel åt ena hållet. Det gick faktiskt ganska ikväll emellanåt så var hon t.om. lätt i handen.

Markarbete 30/8-12

//Anders

Markarbete Maszerati 30/8-12/ Dressyr Kalla & Hoppning Kalla!

Igår började jag morgonen med att rida ett grymt dressyrpass på världens bästa Tantur nämligen Kalla, gick så himlans bra och så framme för skänkeln har nog nog aldrig varit förut på ett ridpass i skolan. Pigg och allmänt rolig att vara med (som varje dag och ridpass) och gick som en liten klocka. Red igenom henne ganska mycket kraft på ställning och att hon skulle fram och verkligen ha koll på var hon satte sina fyra fötter någonstans. Vilket gick förvånansvärt bra och smärtsamt emot vad det brukar gå. När vi sedan red av så fick jag ihop henne ännu bättre och hon bar sig själv, formen vet jag inte hur det var med, men fick massa beröm av Sofia och Karin på grund av avtravningen och att hon var så avslappnad så tror jag fick ihop henne helt OK!.

Sedan hade vi förhoppningsvis på eftermiddagen, en enkel serier med en 5½ och sedan kunde man svänga vänster till ett räcke eller höger till en oxer. Vi red fram ganska länge och det var lika krävande som vanligt. Gick riktigt OK där med, stel men det släppte ganska bra i varje fall, så hon var helt okej men satsade mest på fram för skänkeln och i uppförsbacke. Vi började hoppa fram på 60 cm och det gick helt OK, vi kom ganska rätt men tog om det en andra gång, sedan höjde Sussie till 70 och fick hoppa det 2 gånger gick med super och hon fick ta i litet mera, men det var lika kul. Sedan 80 cm. Det gick fantastiskt bra faktiskt, vi kom rätt och hoppade den typ 4 gånger då vi la ihop det med det andra som låg på 65/70 cm. Så det var riktigt skoj. Sedan sänkte de ner till 60/70 och då blev jag slarvig. Hon gick inte fram för skänkeln och vi kom igenom hindret snarare än över, fick ta om det och det gick fortfarande dåligt. Blir tydligen slarvig på låga höjder.

På kvällen fick jag rida Maszerati, det gick med helt okej, men han var inte ritkgit framme till handen stundvis. Sedan blev han ritkigt stressad i galoppen och älgade på, vet inte riktigt men det gick ju helt okej. Med allt då så var detta en superdag :D.

 

//Malin

Just some lovely shit!

Nu kommer ett sådant här oseriöst inlägg från min sida, men det är bättre än att inte skriva alls så here we go…

Jag märkte idag att vissa människor har riktigt svårt att acceptera att andra kan lyckas att de har det bättre ställt mm. Detta är något jag själv inte värdesätter så högt då jag praktiskt taget alltid har haft lätt för mig vad jag än väljer att göra. Vilket i sin tur kan vara väldigt jobbigt för människor runt omkring mig. Men jag skulle aldrig på något sätt underminera någon annans framgång för att själv framstå som mycket mera framgångsrik.

Så till folket där ute som läser bloggen, ge fan i om någon faktiskt försöker trycka ner er, bara le och gå vidare.

//Malin

Torsdags!

I Torsdags red jag som sagt 2 gånger och det gick superbra det, först hade jag Kalla på hoppningen och det var helt fantastiskt roligt. Enkelt och var super att lägga henne på hindren osv, gick på rätt avstånd mm. Bara ett fel en gång när hon lade in ett halvt extra språng men det klarade sig ändå, duktiga tjejen <3.

Sedan på kvällen red jag Alfred, min lilla stjärna. Alla vet ju hur han är, han var inte så fin i början av lektionen, dök ner med huvudet och var allmänt tung och spänd som en fiol sträng. Men fick sätta mig ned i 1 varv och rida ihop honom ordentligt och då blev han grymt mycket finare efteråt, på slutet de sista 2 varven så filmade Anna-Lotta mig och Alfred. Hon tyckte han var så fin så hon ville att jag med skulle få se det, har inte sett det ännu men hoppas att hon kommer visa på Torsdag eller i veckan om vi ses. Tydligen hade han varit grymt fin, hade bara ett lätt sug i bettet och inget mera och han bar sig helt själv, en helt fantastisk känsla. Super roligt.

Veckan som har gått har gett väldigt lite tid åt bloggen och de dagar jag har tänkt sitta så har jag helt enkelt inte haft tid sedan eller glömt bort. Jag lovar att bli bättre på det från och med idag!.

Sedan har ni väl märkt den nya snygga headern som vi har? Är jag som har gjort den samt fotat bilderna (inte alla) men vi tyckte det var dags med litet nytt och fräscht så här vid hösten/sensommaren.

Red även ut på Kalla igår, vi galopperade ute och oj vad glad hon blev, pappa hängde även han på, på Gullan!

 

//Malin

Gullan 25/8-12

Varit och hjälpt Malin med Kalla idag, meningen var att jag skulle ridit henne också nu blev det inte så då endera Belsebub eller Gullan saknade någon som kunde rida någon av dem. Jag tvekade lite på om jag skulle våga mig på Belsebub men kom till det beslutet att det nog var säkrast med Gullan. Bubblan är ju trots allt ganska stor och att rida henne ute kändes lite väl spännande. Det hade iofs varit kul att rida henne före Malin 🙂 hon har inte fått rida henne än. Vi red i alla fall det korta varvet upp på åsen och galopperade uppför en backe där var Gullan allt lite pigg men inte på något otrevligt sätt utan bara glad. Sedan travade vi en liten bit. Men när vi kom tillbaka till lilla ridhuset då försvann all glädje i Gullan det var inget roligt alls där och jag kan förstå henne. En sak upptäckte jag i alla fall hon är lite lika Caramelle och vill gärna skjuta ut bogen åt fel håll så det blev ingen bra ridning.

Gullan i hagen

//Anders

Dressyr 2012-08-23

Blev Caramelle ikväll också, hon stod i spiltan så man fick göra iordningen henne. Hennes schabrak var alldeles fuktigt och sadlen känndes också fuktig, lite trist. När jag skulle hämta hennes träns så konstaterade jag att henns konstiga hjälpsnoddar var borta, jippi då blev det lätt att tränsa. Försökte först att jag skulle få kratsa hovarna när hon stod vänd innåt i spiltan men se det gick inte jädrans surmaja :-). Bara att vända på henne precis som Anna-Lotta sagt sedan gick det som en dans att fixa till henne.

Denna kväll stod det dressyr på programmet. Det första som Anna-Lotta frågade var om vi vill skritta fram hästarna ute. Av 6 ridande så var det enbart 2 som ville detta, det var ju upphåll mellan regnskurarna och ett varv runt hagarna hade varit kul men nopp, fegisar är ni :-).

Ja efter några varv i skritt så blev det trav, tjoho jädrans vad pigg Caramelle var ikväll. Det var första ridpasset hon gick idag förövrigt. Galoppen funkade mycket bättre idag, jag gjorde så att jag bara förde bak yttre benet lite vid galoppfattningen istället för att föra fram det innre och bak det yttre. Blev mycket bättre galoppfattningar med den tekniken, jag har alltid haft en förmåga att trilla fram vid galoppfattning men det försvann när jag gjorde på detta sätt. Hon tog alla galoppfattningar klockrent idag. Sedan så var det dags för kvällens böj och tänj övningar, 3 serpentinbågar över meddellinjen. Hon tramapde på bra men oj vad man måste hålla in bogarna på henne med benen. Hon är verkligen vinglig och åt ena hållet så är hon riktigt stel då måste man verkligen hjälpa till. Det gick faktiskt riktigt bra ikväll emellanåt så var hon t.om. lätt i handen annars så är Caramelle en häst som är gansk hård på tygeln. Det känns lite som om man måste hjälpa henne att bära upp huvudet. När det gäller tygeln på henne så har hon verkligen en dragspels hals, det känns som om halsen blivit hälften så lång innan man får riktig kontakt med munnen på henne.

//Anders

Nedtramp i stigbygeln!

Tänkte jag skulle ta upp det här litet mera noggrant då jag oftast (alltid) sitter kvar på hästarna jag rider, det finns faktiskt en anledning som heter NEDTRAMP!

Mitt nedtramp är grymt, har tvingat mig själv att ha en väldigt stadig skänkel och att jag INTE ska knipa eller låta den glida bakåt. Så det har blivit fantastiskt på de senaste 2 åren, som sagt så är min sits inte fy skam den heller men just nedtrampet hänger alltid med, vilket kan vara både på gott och ont.

Men just för mig är det nästan alltid positivt att jag kan ha så pass stadig skänkel som jag har, merparten av de som rider har ju flaxig skänkel speciellt i hoppningen. Men jag får panik då så har alltid perfekt skänkelläge även fast jag lätt låser mig i knät. Vilket blivit en aningens bättre. Så så här ser min sits ut i dagsläget i varje fall.

//Malin

Varför hästmänniskor är så smala!!!

Smal

Nu har jag kommit på varför de flesta som håller på med hästar är så smala. Jag har idag på morgonen varit med och hjälpt till med utsläpp av gymnasiehästarna på Hamre Ridgymnasium…… Det tog tre personer nästan en hel timme av konstant gående att släppa ut hästarna sedan så kommer 20 minuters mockning av box med bortkörning av två fulla skottkärror med kiss&bajs allt under konstant svettande då det var fuktig å varmt som i en finsk bastu. Lägg sedan till att det kostar skjortan och byxorna att ha häst så att det knappt finns pengar till mat då inser man varför nästa alla som håller på med hästar är SMALA.

//Anders

Barbacka uteritt med Kalla

Idag så har jag provat på barbacka ridning för första gången, Malin ville inte rida pga en mindre skada så jag fick ställa upp. Kalla har oturligtvis fått ett litet skvasår där sadelgjorden ligger. För mig så verkar det som om sadelgjorden kommit lite för långt fram så att skinnet blivit klämt där när hon för höger framben bakåt. Det är i allafall nästan bra nu,hon reagerar inte längre om man tar där. Men Karin tycket att hon inte skulle ridas med sadel utan barbacka.

Kallas skavsår.

Kalla och jag tog en lång skritt tur, vi var borta nästan en timme, ända bort till galoppängen och sedan tillbaka förbi fotbolls planerna. Hon skrittade på riktigt bra det märks att hon gillar att vara ute i skogen istället för i paddocken eller ridhuset, hon har inte alls samma driv i stegen där. Vi mötte också några frisbeegolfare dom var sjyssta nog att hålla sig på sidan när vi skrittade förbi. Vi tog också några travsteg på galoppängen, inte så många bara så att jag fick känna på hur det är att trava utan sadel. Efter travtestet så blev hon ännu piggare och drev verkligen på med bakbenen hela vägen hem.

Kalla och jag, titta noga så finns ingen sadel.

//Anders

Veckan som gått!

Veckan som gått har verkligen varit riktigt härlig, lärorik och helt enkelt kul. Har verkligen fastnat längre ner i hästträsket än innan och jag längtar redan tills det blir nästa gång. Helgerna kommer vara fullspäckade med Kalla och stallet och veckorna kommer att vara lugnare med bara ridning 3 dagar av 5 så ja lugnare. Torsdagar x2 och sedan Onsdag tror jag det var. Sedan ridning 1x på helgen eller 2 beroende på veckan som gått för Kalla. Fast pappa ska med rida så länge han inte har Gullan :D.
//Malin

Första….

Har just kommit hem från Första ridlektionen efter sommaruppehållet. Jag fick rida en häst som jag aldrig ridit förut, Caramelle, hon var trevlig att rida men svår att få med bogarna i hörnen speciellt i vänster varv ville hon falla ut. Vi började med att sitta upp ute på stallplanen framför gamla stallet och red till paddocken förbi ny stallet och stora parkeringen. Dagens ridpass gick mycket ut på att få hästarna lösgjorda och mjuka i kroppen, Caramelle som hade gått ridpasset innan var redan uppvärmd. Efter några varv i skritt så tog vi tyglarna och nu så skulle jag äntligen får prova vad “IL Divos” matte visade mig, alltså hur det skall kännas i tyglarna. Jag har alltid varit rädd för att dra hästarna i munnen och därför fått glappiga tyglar. Alltså så “halade” jag in tyglarna på Caramelle tills det kändes som jag fått mig visat och vad hände jo hästen började tugga på bettet och det kändes helt annorlund mot vad jag upplevt förut. Lite svårt med galoppfattningarna hade vi dock hon ville gärna springa in i galoppen, fick dock till några bra fattningar, en från skritt blev helt perfekt. Jag fick mycket beröm av Anna-Lotta att jag var duktig med henne, hon sa också att hon inte hade trott att jag skulle få Caramelle att “gå på tygeln” första lektion men se det gjorde hon nästan hela ridpasset, kul med lite beröm :-).

Mums mums

/Anders