Sommaruppehåll.

Eftersom det inte är några ridlektioner eller att jag har någon häst att rida just nu så blir det sommarupphåll på bloggandet.

Nisse och jag efter träningens slut. Foto Helen D.

Nisse och jag. Foto Helen D.

Jag återkommer med bloggandet i Augusti då Kalla kommer tillbaka från betet.

//Anders

69 gånger !!!

Jag har räknat efter hur många gånger jag ridit Kalla från hösten 2012 tills dess hon gick på bete. De gånger hon varit halt är inte medräknade.

69 gånger har jag hunnit med att rida henne. Tack Kalla för att du funnits i stallet och för att du har hjälpt mig igenom en av mina absolut jäkligaste perioder i mitt liv. Vill också rikta ett stort tack till Karin för att jag fått ha Kalla.

Vårens första gräs

Vårens första gräs

//Anders

P.S.
Karin jag saknar Kalla och hoppas att jag skött om henne tillräckligt bra så att jag får ha henne en vinter till.
D.S.

Saknar

Jag saknar min Tantur jättemycket 🙁

Kalla, dagen innan hon åkte på bete.

Kalla, dagen innan hon åkte på bete.

Kolla vad fin hon var, massor med rumpmuskler och inte alls tjock. Undrar hur hon ser ut när hon kommer tillbaka, hon hade tappat 4 hål på sadelgjorden sedan i höstas……

//Anders

Uteritt 15/6-2013

Idag så hade jag anmält mig till ridskolans uteritt på Nisse. Kom till stallet 1 timme innan vi skulle börja gott om tid alltså. Hade missuppfatta vilken som skulle rida ut med oss, trodde att det var Mia som skulle hålla i ridningen men tji fick jag det var A-K. Inget ont om A-K men jag gillar Mia bättre.

Sadlade på Nisse utan inspänningstyglarna då jag brukar få rida honom utan, men men där fick man skäll för tredje gången den här veckan på Hamre och det hann bli en gång till också innan vi ens kom iväg idag 🙁 ….. Nisse kunde inte stå still så vi gick en runda runt alla hästar för att komma tillbaka till vår plats, tja som ni säkert redan gissat så gillades inte det tilltaget av A-K 🙁 .

Ridturen gick i alla fall utan att man fick skäll jippii 🙂 . Vi travade längs Edströmska, det gick så fruktansvärt långsamt att Nisse flera gånger bröt av till skritt. Skrittade uppför backen närmast “hundhuset” efter det att alla var uppe så fortsatte vi att trava på åsen, lika långsamt som förbi Edströmska, vi travade hela vägen bort till galoppbacken med skritt förbi stenarna naturligtvis. Skritt nedför backen och över vägen sedan trav bort till galopprundeln på ängen. Där fick vi först trava sedan galoppera, tja vad skall jag säga??? Inte fick Nisse länga ut sina travsteg och inte sin galopp heller hårt inspänd som han var stackarn. Efter några varv åt båda hållen där jag verkligen fick hålla om med benen för att Nisse skulle galoppera så skrittade vi uppför Kalla & Svantes rejs galoppbacke för att sedan trava bort till stenarna. Sedan ned i skogen på några små stigar som så småningom ledde fram till en liten grusväg som gick svagt uppför där fick vi gallopera igen. Tja sedan så var det roliga slut bara skritta hem trots att vi alldeles säkert hade hunnit med ett galoppvarv till i backen. Men A-K tyckte att Alfred hade brallat tillräckligt för idag, han blev ju så himla glad när han fick galoppera uppför den lilla backen så han sparkade bakut. Nisse och jag såg det från första parkett då vi låg alldeles bakom Alfred. Maja var i alla fall jätteduktig med Alfred ute idag.

Lärdom av dagen är att det är hemskt mycket roligare 🙂 att rida på Kalla tillsammans med tjejerna i Gymnasiestallet för då blir det lite fart och fläkt. Gymnasiehästarna är ju också mycket tryggare ute än ridskolehästarna, men nästan alla hästar skötte sig idag alla utom Vasserman som blev skiträdd för en Kaja innan vi ens lämnat stallplanen. Alfreds glädjeyttring räknas inte.

Fina Nisse hårt inspänd

Fina Nisse hårt inspänd

//Anders

Poängridning 13/6-2013

Denna kväll så var det terminsavslutning så vi fick ha lite kul 🙂

Jag skulle haft Virpa men Lena frågade om vi inte kunde byta häst, hon hade tröttnatt på Nisse. Visst inga problem jag gillar Nisse också. Det blev inte helt populärt från ridlärarens sida då hon upptäckte vad vi höll på med. Om hon skojade eller verkligen menade på fullt allvar att vi en “lekkväll” var tvungna att be henne om lov, som andra småbarn, för att få byta hästar med varandra vet jag inte. Men men vi fick i alla fall byta hästar.

Vi började som vanligt med att skritta runt på långa tyglar Nisse var ju redan uppvärmd då han gått lektionen innan. Jag fokuserade därför på att gör honom lite mera allert genom att göra lite halter här och var. Efter ca 10 min skrittande så råkade jag få en jättelucka till hästen framför då vi alla stått stilla en stund för att lyssna på hur leken skulle gå till. Jag lät då Nisse, dumt nog, få trava ifatt hästen framför vilket jag inte skulle gjort = dags för nästa omgång “skäll” 🙁 av ridläraren. Så fick man inte göra då hon inte givit tillåtelse för detta nääää för man skulle skära av halva ridbanan istället. 10 sekunder senare så fick vi order om att ta tyglarna för att ytterligare 10 sekunder senare börja trava……. Tja vad säger man, uppvärmd häst, vuxna ridande, trav förbud 20 sekunder senare trav……… Jag har nog ett lämpligt ord för detta men avstår att nämna det 🙁

Poängridningen bestod av, flytta en mugg mellan två hinderstöd, stå stilla i en rektangel, 3 travbommar, slalombana av 4 klossar, ett 50 cm högt hinder + 30 cm högt brunt smalt avspärrnings staket. Vi fick göra dessa saker i vilken ordning vi ville. Då Nisse & jag fått stå till allra sist så bad jag om att dels få ta bort hans inspänningstyglar + att få jogga igång honom vilket jag fick dock bara skritta, fast det struntade jag högaktningsfullt i efter att fått skäll 2 gånger redan ikväll så skrittade vi och travade också för att komma igång. Nisse piggnade till efter ett par varv längst ute på fyrkantspåret under tiden då Malin red sin omgång.

Vi började med muggflytt gick hur bra som helst, sedan stå stilla funkade perfekt, vidare mot travbommarna en fot ner mellan varje bom, sedan slalombanan i trav, sen högersväng upp mot hindret i galopp, efter hindret en tvär vänster fortfarande i galopp runt travbommarna för att komma till det bruna staket det gick men det var på håret, vidare mot slalombanan igen denna gång i galopp Nisse bröt dock av så vi travade igenom den en gång till. Vi lyckades med denna runda komma på delad FÖRSTA plats, stora duktiga Nisse 🙂 🙂

//Anders

Nu taggar vi ridning

Det skall bli så himla roligt att åka och rida ikväll, fast det är sista gången denna termin.

Om ni undrar varför så är det för att min ÄLSKADE dotter har flyttat tillbaka hem till Tim & mig, igen 🙂 🙂 Jag har saknat henne nått så djävulskt i 6 månader, saknat att åka till Hamre tillsammans, saknat att åka hem tillsammans, saknat hennes hästprat vid matbordet.

Jag älskar mina två barn över allting annat, tack för att ni finns Malin & Tim.

//Anders

Reparerat Svante & Kallas skuttisar

Nu har jag reparerat de små stockarna som någon sågade av och la på sidan. Det är ju Svante & Kallas älsklings lek att hoppa stock ute i Björnöskogen. Dom blir så himla glada bara vi kommit över vägen och in i skogen då vet dom vad som är på gång. Vi blev alltså jättebesvikna när vi upptäckte “sabotaget” av deras leksaker…. Kalla vart ju så besviken att hon hoppade i alla fall 🙁

Skuttis 1 & 2

Skuttis 1 & 2

Skuttis 2 med dubbelstocken..

Skuttis 2 med dubbelstocken..

Skuttis 3 & 4

Skuttis 3 & 4

//Anders

Tråkigt idag…

Skittråkigt idag 🙁 ……. kom i alla fall på att jag hade ett trasigt grimskaft liggandes så det fixade jag till bara för att ha något att göra. Blev Kallas alldeles egna 🙂 av det, konstigt VA ?????

Grimskaft med klätterhake.
Grimskaft med klätterhake.

 

Kallas egna :-)

Kallas egna 🙂

//Anders

Ute ridning, Virpa 6/6-13

Idag så fick vi rida en tur ute på ridskolehästarna, vi var 9 stycken inklusive Åsa som red på Vasserman. Det började lite tråkigt, då jag skulle fixa till Virpa så hittade jag ett sår på hennes vänstra framben som vätskade, frågade om jag verkligen skulle rida henne. Åsa tittade på henne och sprang med henne lite på stallplanen, hon haltade inte i alla fall så vi fick följa med.

Efter det att vi suttit upp så skrittade vi iväg bort mot nya stallet sedan vidare runt hagarna sedan så travade vi förbi gymnasiehagarna på översidan ända bort till vägen där skrittade vi sedan bort till “galoppfältet”. På fältet så travade och galopperade vi på den stora volten åt båda hållen, Virpa var riktigt duktig och inte alls så springig som hon brukar vara. Innan vi gick hemåt så undrade Åsa om vi skulle ta vägen över Åsen tillbaka, men då var vi tvungna att trav hela vägen från “vår galoppbacke” för det var så fruktansvärt mycket mygg där, alla var med på att trava. Halvvägs upp i backen så började vi trava sedan fortsatte vi nästan hela vägen bort till stenarna vi vek av strax för ned till höger genom skogen där saktade vi av till skritt. Sedan var det skritt hela vägen tillbaka till stallplanen.

 

Virpa och jag i våras

Virpa och jag i våras

Tack alla för en trevlig tur, fast det gick väldig sakta uppför galoppbacken 🙂

//Anders

Hoppträning 1/6-13

Idag så var det hoppträning för Mia igen hade Nisse som vanligt 🙂 . Nisse var på hugget och tyckte att det var jättekul idag, han var också riktigt duktig då han inte bråkade något med mig på hela tiden trots att det var riktigt jobbigt. Nisse var helt dyngblöt när vi kom tillbaka till stallet, jag fick svampa av hela honom.

Vi började med att jogga igång hästarna på egen hand, det blev en hel del trav och avsaktningar för att få honom lyhörd, det fungerade riktigt bra. Han fattade ganska snart vad det hela gick ut på. Galoppfattningarna satt snart helt klockrent till och med från skritt, duktiga Nisse.

Efter den egna uppvärmningen så körde vi lite galopp med avsaktning till skritt sedan galopp från skritt det fungerade ganska hyggligt, lite svårt med avsaktningarna hade vi dock men ingen katastrof.

Dagens övningar kommer nedan, vi körde lite olika många gånger på varje beroende på hur bra det gick, gick det bra på en gång så blev det bara en eller två gånger gick det sämre så kunde det bli fyra gånger.

Övning 1

Övning 1

 

Övning 2
Övning 2

 

Övning 3

Övning 3

Övning 4

Övning 4

Vi avslutade med att sätta ihop allting till en liten bana med 8 skutt. Hela banan gick riktigt bra på första försöket, dock kom vi lite för fort på den avslutande linjen där det skulle vara 7 galoppsprång. Vi fick ta den linjen en gång till direkt och då kom vi lite närmare första hindret det gjorde att vi fick lite lägre fart på resten av linjen.

Banan 8 skutt

 

 

 

Ett stort tack till Mia för ytterligaren en rolig och bra upplagd hoppträning.

//Anders