Hoppträning A 24/11-15

Denna gång så gick det ganska hyfsat i alla fall. När man väl fått igång Silvra så hoppar hon riktigt fint och med glädje känns det som. Men det är så himla svårt att få henna att fatta galopp om man stått stilla en stund……. Från början under uppvärmningen så är det inga problem utan det blir svårare och svårare ju längre kvällen lider. Har svårt att riktigt förstå varför det blir så. Hon är knappast trött. Det kanske är att sadeln glider fram och lägger sig mot hennes bogblad, det känns väldigt tydligt att sadeln ligger an mot bogbladen efter ett tag även om jag lagt det bakom så efter ett tag så ligger den an.

En lärdom som jag nog bör dra är att det krävs minst ett varv rund ridhuset innan man börjar hoppa efter det att man väntat på sin tur. Skall försöka nästa gång att ge henne möjligheten att komma upp i varv och få fart under fötterna innan vi styr mot ett hinder.

Som sammanfattning så gick det i alla fall rätt så skapligt denna kväll. Vi kanske kunde ha fått hoppa lite mera när det väl flöt på. “Banan” som vi hoppade på slutet var ju bara 5 skutt så ett varv direkt efter första varet hade varit bra. Silvra var ju igång ordentligt efter första varvet,10 skutt på raken klarar hon lätt som en plätt det vet jag av egen erfarenhet 🙂

//Anders

Sadelläge

Hittade lite på nätet om hur sadeln skall ligga på en häst för att den skall kunna röra sig fritt. Tycker det är intressant då det är väldigt svårt att vet när sadeln ligger rätt på  hästen. Men detta är ju hur lätt som helst att förstå, tre fingrar bakom bogbladets bakersta punkt 🙂 🙂 . Av det jag hittat så påpekar alla att sadeln inte får ligga an mot bogbladen då detta hindrar hästens framben att röra sig på ett korrekt sätt.

Sadel läge

Sadel läge

 

 

 

 

 

 

 

Bogbladen
Bogbladen

 

 

 

 

 

 

Vad händer när vi placerar sadeln för långt fram, jo sadeln hamnar uppe på bogbladet. Detta hindrar då hästens framben från att röra sig optimalt och avslappnat.

 

Inpassning av sadel

Inpassning av sadel

 

 

 

 

 

 

Detta är ett litet urval av vad som finns att finna på nätet om sadel på häst 🙂 🙂

//Anders

Erik träning 17/11-15

Inte mycket att säg om kvällens träning utom att det inte fungerade speciellt bra……. Både jag och Silvra var ofokuserade, vem som var mest ofokuserad vet jag inte. Var mycket mycket svårt att få henne att fatta galopp, det spelade ingen roll hur jag än försökte, vi orkade inte hålla galoppen genom svängarna heller så på det hela taget en mindre rolig kväll för oss. Men de som tittade på hade i alla fall roligt åt oss 🙂 🙂

Pratade också lite med några på läktaren under gruppen innan och som jag förstår det så kommer minst 3 stycken att sluta rida för Erik efter att denna termin är slut. Detta medför en betydande risk att det inte blir några flera Erik träningar efter Jul uppehållet……. Beslutet om ett riduppehåll blir i sådana fall enklare.

 

//Anders

Dressyr 16/11-15

En rolig kväll på Orios rygg igen. Kvällen var ägnad åt enkla galoppombyten, något som Orio tyckte var himla roligt. Han är ju en mästare på att fatta galopp från skritt eller trav 🙂 däremot så var han lite smått ovillig att sakta av. Men roligt hade vi fast det inte fungerade varje gång som det var tänkt men för mig gör det inte så mycket då huvudsaken är att vi har kul. Vi fick även till några “riktiga” galoppbyten nere i svängen då Orio hade fattat fel galopp, när vi kom till svängen så blev det hela havet i orkan men han bytte då självmant till rätt galopp (vänster). Han verkar ha lättare att fatta höger galopp så vid vänstersväng så blev det naturligtvis så att han gick i fel galopp några gånger.

Vi hade en vikarie ridlärare igår kväll, hon var riktigt bra och höll kvällen på en alldeles lämplig nivå precis så att det passade vår grupp, tack till henne för en bra ridlektion.

//Anders

När argumenten tar slut då

så kommer tiden man hållit på med sitt jobb fram som påtryckningsmedel för att påvisa hur duktig man är….. 🙁 🙁 🙁

Då kan det kan låta ungefär så här;
“Jag har hållit på med det här i X antal år tror du inte att  jag kan mer än dig?”
eller
“Du måste lita på mig, jag har hållit på med detta i massor med år”.
eller
“Tror du inte jag kan mer än dig, jag som hållit på med detta så länge?”

Det är i mina ögon ett mycket dumt sätt att argumentera på. Det enda man göra är att i den andres ögon sätta sig själv på en piedestal och försöker trycka ned den andre personen. Detta utan att egentligen ha några bra argument som kan förklara varför man gör på ett visst sätt.

//Anders

När lusten försvinner !!!!

Ja som rubriken antyder så håller glädjen med att rida på att försvinna sakta men säkert, det har varit tungt en längre period nu med hoppningen. Visserligen så har det gått bättre de sista 3 veckorna, men de föregående 10-12 veckornas hoppträning inklusive i våras har inte varit något att längta tillbaka till precis 🙁 🙁

Funderingarna snurrar i skallen inför vårterminen som börjar snart;
skall man lägga av helt
skall man ta en “sabbatstermin”
skall man kanske bara rida de vanliga lektionerna
skall man bara rida två gånger varannan vecka och skippa en hoppträning som någon föreslog

Vet inte i dagsläget hur jag skall göra nästa termin, jag gillar ju att komma ned till Silvra varje vecka och rida henne, både rid gruppen på måndagar & tisdagar är det ju en massa trevliga människor i. Men att lägga ned en massa tid och pengar om det bara är halvroligt känns ju lite sisådär………

//Anders